Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

TVA, calculată diferit de furnizorii de utilităţi

Actualitate Companii - Maria Cernătescu (Gazeta de Sud)
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-01-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Cota-standard de TVA a scăzut, de la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%, în baza prevederilor din Codul fiscal. Această modificare naşte o serie de nelămuriri, mai ales în rândul asociaţiilor de proprietari din Craiova, deoarece furnizorii de utilităţi aplică în mod diferit cota de TVA.
 
Modificarea cotei de TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată) de la 20% la 19% naşte din nou discuţii în rândul reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din Craiova. Aceştia au reacţionat încă de la furnizarea primelor facturi, fiind nedumeriţi de modul în care aplică furnizorii de utilităţi cota de TVA. În plus, nu înţeleg de ce unii operatori trec pe facturi ca dată de emitere ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, dar le transmit abonaţilor în primele zile ale anului 2017.
„Salubritatea ne-a trimis factura antedatată. Am primit-o pe 4.01.2016, iar pe aceasta este specificat la menţiunea data emiterii 31.12.2016. Cota de TVA este de 20%. Aşteptăm să trimită şi Termo facturile. La Termo e mai grav deoarece informaţiile despre facturare le primim în jurul datei de 10 (firmele de repartitoare calculează consumul celor nesubvenţionaţi, care sunt incluşi în factura asociaţiei), diferenţa de 1% va fi mai mare având în vedere că Termo ne face factură de 20.000 - 30.000 de lei iarna. Aceste societăţi acţionează contrar intereselor clienţilor, profitând de monopolul pe care îl au. Prejudiciile sunt semnificative, vătămaţi fiind locuitorii oraşului Craiova“, spune Petru Becheru, preşedintele Asociaţiei de proprietari Bloc „Romarta“.
Asociaţiile mai spun că operatorii care aplică vechea cotă de TVA nu procedează corect pentru că trec pe factură la data emiterii ultima zi a lunii decembrie, dar o transmit asociaţiilor în primele zile ale lunii ianuarie. În privinţa furnizorului de căldură, spun că acesta, dacă va aplica vechiul TVA, greşeşte fiindcă face citirea consumului şi încheie procesele-verbale de constatare în luna ianuarie, dar trece pe factură ca dată de emitere 31 decembrie 2016.
„Nu este corect cum este aplicată cota de TVA. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut. Corect este să treacă noua cotă de TVA, pentru că noi primim facturile în luna ianuarie, când se aplică 19% TVA“, este de părere Marin Trăsnitu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 6 Eroilor, Valea Roşie, făcând referire la factura primită la asociaţie, în luna ianuarie, pentru consumul din luna decembrie 2017.

La Salubritate, TVA 20%

Reprezentanţii operatorilor locali de utilităţi explică abonaţilor modul în care vor aplica TVA pentru serviciile prestate.
„Începând din luna iunie 2016, SC Salubritate Craiova SRL a procedat la emiterea facturilor către toţi clienţii în ultima zi a lunii în care s-a prestat serviciul de colectare şi transport al deşeurilor, pentru a optimiza procesul de transmitere a facturilor, dar şi confruntarea soldurilor. La 31.12.2016, au fost emise facturi cu o cotă TVA de 20%“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL. Conform Codului fiscal, facturile pot fi emise cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei. „Precizăm faptul că, şi în situaţia în care facturile ar fi fost emise în primele zile ale lunii ianuarie, cota TVA aplicată ar fi fost tot de 20% întrucât serviciile de colectare şi transport deşeuri au fost prestate în luna decembrie 2016.
Potrivit art. 281 coroborat cu art. 282 şi art. 291 din Codul fiscal, cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, respectiv prestarea serviciilor de colectare şi transport al deşeurilor în luna decembrie 2016, în acest caz.
Facem menţiunea că alin. (8) al articolului 281 nu este aplicabil în cazul serviciilor de salubrizare, având în vedere că prestarea nu se efectuează continuu, ci zilnic sau o dată la două zile, iar data colectării deşeurilor (spre deosebire de livrările de gaze naturale, apă etc.) poate fi identificată în foile de parcurs completate de lucrătorii din cadrul Secţiei Transport Deşeuri“, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Furnizorul de apă şi operatorul de canal aplică noua cotă de TVA

În schimb, operatorul local de apă şi canal, Compania de Apă Oltenia (CAO), spune că el va aplica noua cotă de TVA, conform prevederilor Codului fiscal. Trebuie precizat că modificări ale cotei de TVA vor avea loc doar la serviciile de canal, unde se trece de la cota de 20% la cea de 19%. La serviciul de furnizare a apei, cota de TVA rămâne aceeaşi, de 9%. Conform Codului fiscal, cota de TVA aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator pentru TVA.
Faptul generator intervine, de regulă, la data livrării produselor sau prestării serviciilor. Numai că există în normă unele excepţii, cum ar fi: „livrările de bunuri şi prestările de servicii care se efectuează continuu, altele decât cele prevăzute la punctul precedent, cum sunt: livrările de gaze naturale, de apă, serviciile de telefonie, livrările de energie electrică şi altele asemenea pentru care se consideră că livrarea/prestarea este efectuată la datele specificate în contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, fără ca perioada de decontare să depăşească un an“, se arată în Codul fiscal. Serviciile furnizate de operator se încadrează la această excepţie. „Modificările se fac în baza Codului fiscal, se trece cota de TVA în vigoare la data facturării, adică 19%. La apă rămâne cota de 9%, la canal scade de la 20% la 19%, este o scădere nesemnificativă. Deşi serviciul este prestat în luna decembrie 2016, se aplică cota de la data emiterii facturii. Se aplică acest procent, pentru că intrăm în acea categorie a furnizorilor care livrează continuu servicii. Sunt în această situaţie furnizorii de gaze naturale, energie electrică, servicii de cablu şi telefonie, iar noi ne încadrăm aici. La noi este o scădere de 0,02 lei pe metrul cub. La asociaţie factura vine per total şi este o sumă mai mare, dar împărţit pe persoană este o reducere nesemnificativă“, a precizat directorul economic al CAO, Anca Delia Bălăceanu.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Turcia si Erdogan infirma previziunile sumbre pe c ...
  Pe fondul, totuși, al unor controverse, Recep Erdogan a fost reales din primul tur de scrutin președinte al Turciei. Opoziția denunță fraude

  nu mai ingreuna ti traficul,faceti va piste pt. bi ...
  Din 26 iunie "Pedalăm pentru România" Pe bicicletă din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, până la Alba Iulia

  VETI TRAI LA FEL DE BINE CA ROMANII DIN ROMANIA DE ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Pe tatuku vostru pesede DRAG NE-A fost sa-l vedem ...
  Un val de reacţii după condamnarea lui Dragnea

  VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
  Prognoza meteo: Temperaturile cresc, dar de marți seară se întorc ploile

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment