Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

FP nu e de acord cu reducerea disponibilizărilor la CE Oltenia

Actualitate CompaniiData adaugarii: 2017-03-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a aprobat şi supus avizării în Consiliul de Supraveghere un plan de 1.000 de disponibilizări colective, începând cu 1 mai
Fondul Proprietatea cere dublarea numărului de concedieri, având în vedere că în ultimii trei ani CEO a înregistrat pierderi

Fondul Proprietatea, unul dintre acţionarii Complexului Energetic Oltenia (CEO), nu este de acord cu reducerea numărului de disponibilizaţi de la companie şi cere demiterea directoratului. Reprezentanţii Fondului care deţine 21,56% din acţiunile societăţii din Oltenia cer ca planul de 2.000 de disponibilizări colective să fie respectat şi respinge reducerea la jumătate a numărului de concedieri, aşa cum a propus directoratul, în frunte cu preşedintele Sorin Boza. Directoratul Complexului Energetic Oltenia a aprobat şi supus avizării în Consiliul de Supraveghere un plan de 1.000 de disponibilizări colective, începând cu 1 mai. Fondul Proprietatea cere dublarea numărului de concedieri, având în vedere că în ultimii trei ani CEO a înregistrat pierderi.
Acţionarii CEO - cei mai importanţi fiind Ministerul Energiei (peste 77% din acţiuni) şi Fondul Proprietatea - s-au întâlnit, la Bucureşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare. Pe ordinea de zi se află aprobarea Planului de restructurare, eficientizare şi reorganizare 2016 - 2020 şi aprobarea Planului de disponibilizare 2017 - 2018. Acesta din urmă prevede disponibilizarea a 1.000 de salariaţi de la 1 mai 2017 şi a 740 de angajaţi, începând cu 1 mai 2018. Directoratul motivează reducerea numărului de viitori disponibilizaţi prin faptul că nu va mai putea fi asigurată producţia: „La dimensionarea planului, compania a ţinut cont şi de următoarele aspecte: s-a demonstrat, în perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017, că Sistemul Energetic Naţional (SEN) este dependent de disponibilitatea blocurilor energetice ale CE Oltenia pe fondul lipsei de apă şi vânt; imposibilitatea asigurării combustibilului necesar pentru cele 11 blocuri energetice disponibile deoarece nu au fost emise hotărârile de guvern pentru exproprierea pe cauză de utilitate publică a proprietăţilor din coridoarele Jilţ şi Roşia, prin urmare sunt necesare lucrări tehnologice care impun o forţă de muncă însemnată; fiabilitatea şi operarea blocurilor energetice datorită proceselor de disponibilizare anterioare a scăzut sau a devenit deficitară prin plecarea de personal cu expertiză în domeniu; datorită acestor motive, prin acest plan se propune disponibilizarea a 1.000 de salariaţi faţă de 2.000, cât erau în planul anterior aprobat pentru anul 2017… Este iraţional ca CE Oltenia să disponibilizeze personal şi implicit să închidă capacităţi de producţie în condiţiile în care grupurile energetice ale companiei sunt conforme cu legislaţia de mediu, iar alte companii nu respectă aceste prevederi“, potrivit propunerilor directoratului, prezente în Planul care va fi dezbătut de acţionari.

Capacitatea de producţie se va reduce cu 16%

Nici Planul de restructurare, eficientizare şi reorganizare până în 2020 nu este unul care să le ofere prea multe speranţe angajaţilor. Potrivit documentului, CEO mai are rezerve de lignit pentru următorii 40 de ani, însă nu se va putea evita închiderea unor perimetre miniere. Este vorba de perimetrele Seciuri, Peşteana Sud şi Tehomir (Gorj), propuse spre închidere de la 1 mai 2017. De asemenea, până la 31 decembrie 2018 se va închide perimetrul minier al Carierei Husnicioara, din Mehedinţi.
În anul 2019, până pe 31 decembrie vor fi închise perimetrele miniere Gârla şi Rovinari Est, aferente Carierei Rovinari. În majoritatea cazurilor este vorba de epuizarea rezervelor de cărbune. Conform estimărilor, în 2020 vor rămâne 11 grupuri cu o putere de 3.255 MW şi o producţie anuală de 14,1 terawaţi. De asemenea, CEO va mai deţine opt cariere miniere: Roşia, Roşiuţa, Tismana, Jilţ Sud, Jilţ Nord, Pinoasa, Peşteana şi Lupoaia, cu o producţie anuală de 21 de milioane de tone.

Sindicatele ameninţă cu proteste extreme

Cele patru federaţii sindicale reprezentative de la nivelul Complexului Energetic Oltenia nu sunt de acord cu planurile de reducere masivă a personalului şi ameninţă cu proteste extreme. În prezent, la CEO sunt 14.332 de salariaţi. Liderii de sindicat solicită, de urgenţă, o întâlnire cu ministrul energiei, reprezentanţii Fondului Proprietatea şi administraţia companiei pentru a discuta pe marginea intenţiilor acţionarului Fondul Proprietatea de a bloca în instanţă Planul de reducere a disponibilizărilor pe anul 2017. În acelaşi timp, la nivelul companiei are loc negocierea noului contract colectiv de muncă. De precizat că acţionarii se vor întâlni de la ora 12.00, la Bucureşti, iar sindicatele şi administraţia din CEO, de la ora 10.30, la Rovinari. Numărul de disponibilizări din anul 2017 are efecte directe asupra negocierilor, mai ales în ceea ce priveşte creşterea de venituri solicitată de sindicate şi promisă de administraţie.

CE Oltenia a achitat toate obligaţiile fiscale către bugetul de stat
 
La începutul acestei luni, CE Oltenia anunţa că a achitat toate obligaţiile fiscale către Bugetul Consolidat al Statului, fapt confirmat prin Certificatul de Atestare Fiscală emis de ANAF în data de 27.02.2017, care arată că societatea figurează cu suma de 0 lei ca şi obligaţii de plată şi/sau sume de rambursat la data de 31.01.2017.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Mai bine dadeau bonuri de masa!!! ...
  Decizie pentru bugetari: Ce se va intampla cu voucherele de vacanta

  aici sunt banii dvs. de infrastructura,sanat ate , ...
  Klaus Iohannis: Procesul de modernizare a forțelor militare trebuie să continue

  serviciile in toate ...
  Nici măcar manual unic

  O SCUMPETE DE MANUAL ! ...
  Nici măcar manual unic

  INSPECTORII ASTIA SUNT PLATITI DIN BANII NOSTRI CU ...
  Inspecția Judiciară bate la ,,porțile” DNA

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Extern