Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Enel şi-a crescut participaţia la E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia

Actualitate Companii - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-04-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Tranzacţia pentru achiziţia a încă 13,6 la sută dintre acţiuni a fost finalizată pentru suma de circa 400 de milioane de euro, sumă stabilită la jumătate de Curtea de Arbitraj de la Paris în cadrul unui proces care a durat aproximativ 2 ani
Astfel, EIH şi-a majorat participaţiile în EDM şi EEM la aproximativ 78% din acţiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deţinut anterior

Enel S.p.A. („Enel”) anunţă că filiala sa, Enel Investment Holding B.V. („EIH”), deţinută în totalitate de către Enel, a finalizat achiziţia de la SAPE S.A. („SAPE”, compania statului român care administrează deţinerile publice în mai multe companii) a unui pachet de circa 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia S.A. („EDM”) şi Enel Energie Muntenia S.A.
(„EEM”) pentru o sumă totală de circa 400 de milioane de euro (sumă stabilită la jumătate de Curtea de Arbitraj de la Paris, în cadrul unui proces care a durat aproximativ 2 ani).
 În urma tranzacţiei, EIH şi-a majorat participaţiile în EDM şi EEM la aproximativ 78% din acţiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deţinut anterior.
Tranzacţia prin care EIH a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM şi EEM este o consecinţă a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preţ de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra preţului acţiunilor, în 2014 SAPE a iniţiat o procedură de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris, prin care a solicitat preţul menţionat anterior, precum şi dobânzi de circa 60 de milioane de euro.
„În decizia din data de 3 februarie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit preţul pachetelor de acţiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro şi respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi”, a informat Enel.

Şeful Enel a promis că va plăti până la sfârşitul acestui an

La sfârşitul lunii martie, Georgios Stassis, directorul Enel România, promitea premierului Sorin Grindeanu că va achita până la sfârşitul acestui an 401 milioane euro, sumă datorată statului român în urma deciziei Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, a informat Executivul.
La jumătatea lunii februarie, Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud (care astăzi este împărţită în E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia), sub suma cerută de statul român, de circa 550 milioane euro, după cum au declarat pentru mai multe agenţii de presă surse apropiate discuţiilor.
Procesul a durat doi ani şi jumătate.
Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza „Put option” (dreptul de a vinde 13,57% din acţiunile companiei, rămase în proprietatea sa după ce Enel a devenit acţionar majoritar în urma procesului de privatizare), însă nu a fost stabilit un preţ fix, ci o formulă de calcul bazată pe elemente care pot fi interpretabile.
Întrucât părţile nu au ajuns la un acord în această privinţă, conform cu practica comercială internaţională, cazul a fost înaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.
Enel a afirmat, la acea vreme, că este hotărâtă să respecte clauzele din contractul de privatizare, inclusiv achiziţia pachetului de acţiuni, dar la un preţ corect, stabilit în urma unei formule de calcul agreate de ambele părţi.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pilonul doi este ca la caritas sau fni ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Nu trebuie sa fi fost soarece de birou din Ministe ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Iata cine maltrateaza Romania si cine o sustine di ...
  Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Real estate

  Extern

  Util

  Publireportaj

  Gadgeturi