Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

ANCOM a adoptat o serie de decizii privind piaţa serviciilor poştale

Actualitate CompaniiData adaugarii: 2017-04-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a dezbătut şi adoptat în cadrul Consiliului Consultativ, din data de 12 aprilie 2017, mai multe decizii care privesc piaţa serviciilor poştale. Astfel, au fost adoptate decizia privind cererea de compensare a costului net aferent furnizării serviciilor poştale din sfera serviciului universal în anul 2015, decizia privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poştale, decizia cu privire la raportarea unor date statistice de către furnizorii de servicii poştale şi Strategia de reglementare în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 2017-2020.
 
Costul net aferent furnizării serviciului universal poştal în anul 2015

În urma analizei cererii de compensare transmise ANCOM de către Compania Naţională Poşta Română S.A. (CNPR), ANCOM a verificat şi a ajustat, după caz, valoarea costului net al furnizării serviciilor incluse în sfera serviciului universal calculat în anul 2015 de către CNPR, iar apoi a analizat caracterul de sarcină injustă al costului net ajustat aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal poştal în anul 2015 de către CNPR. Conform prevederilor legale, costul net reprezintă o sarcină injustă dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ două condiţii legate de nivelul rentabilităţii capitalului mediu angajat şi de pragul de materialitate în funcţie de veniturile înregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.
Analiza ANCOM a arătat că primul criteriu este îndeplinit, având în vedere că rentabilitatea capitalului mediu angajat pe segmentul serviciului universal se află sub valoarea costului mediu ponderat al capitalului stabilit de ANCOM pentru anul 2015 la 13,10%, pe când cel de-al doilea criteriu nu este îndeplinit, având în vedere că valoarea costului net nu depăşeşte pragul de materialitate de 3% din valoarea veniturilor înregistrate de furnizorul desemnat de serviciu universal din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.
În urma analizei ANCOM, costul net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2015 nu constituie o sarcină injustă pentru CNPR şi nu este necesară compensarea acestuia. Decizia este adoptată şi va fi comunicată CNPR.

Decizia privind regimul de autorizare generală

Noul regim de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poştale urmăreşte transpunerea cât mai fidelă a ultimelor modificări şi completări ale actualului cadru legal primar şi, totodată, ca urmare a evoluţiilor intervenite pe piaţa serviciilor poştale, o adaptare a legislaţiei secundare în materie la noile tendinţe inovative din domeniu. ANCOM a urmărit, totodată, şi creşterea gradului de transparenţă de pe piaţa serviciilor poştale, înglobând în acest act normativ obligaţiile furnizorilor de servicii poştale în ceea ce priveşte punerea la dispoziţia utilizatorilor a informaţiilor relevante.
Ca urmare a revizuirii regimului de autorizare generală, furnizorilor de servicii poştale le revine obligaţia de a transmite ANCOM, până la data de 31 octombrie 2017, condiţiile generale privind furnizarea serviciilor poştale, actualizate în conformitate cu dispoziţiile legale din acest act normativ.
Decizia aprobată în cadrul acestei şedinţe se va transmite spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare la 3 zile de la publicare.

Decizia cu privire la raportarea indicatorilor statistici

Având în vedere că în legislaţia primară au fost definite noi tipuri de trimiteri poştale, furnizorii de servicii poştale vor avea obligaţia de a raporta, în plus faţă de reglementarea actuală, şi traficul şi veniturile realizate din procesarea acestora: trimiteri de corespondenţă în număr mare, colete poştale în număr mare şi imprimate în număr mare, pachete mici, respectiv pachete mici în număr mare, precum şi sacii M. Ţinând cont de evoluţia tehnologică şi de soluţiile inovative prin care mulţi furnizori de servicii au început să asigure colectarea şi livrarea trimiterilor poştale, este propus un nou indicator statistic privind sistemele automate de tip self-service, care va fi raportat în cadrul indicatorilor privind punctele de acces/contact nedeservite de personal, începând cu anul 2018, pentru perioada de referinţă 1 ianuarie - 31 decembrie 2017.
Aceste date statistice vor fi raportate anual, până la data de 15 martie cel târziu, pentru anul anterior.
Concomitent, prin noua decizie s-a instituit şi obligaţia de raportare a unor noi indicatori, aceştia vizând traficul de trimiteri poştale (prelucrate în nume propriu şi pe seama unui alt furnizor de servicii poştale) şi veniturile provenind din furnizarea fiecărui serviciu inclus sau nu în sfera serviciului universal. Raportarea acestor indicatori se va face anual până la data de 15 iulie, pentru aceeaşi dată de referinţă reprezentată de anul calendaristic anterior.
Toate datele statistice vor fi transmise exclusiv prin mijloace electronice, prin intermediul unei aplicaţii informatice disponibile online aici, utilizând semnătură electronică certificată. Netransmiterea datelor statistice poate fi sancţionată cu sume cuprinse între 100 şi 15.000 lei pentru fiecare zi de întârziere.
Decizia se va publica în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare la data de 1 mai 2017.

Strategia de reglementare în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 2017-2020

Strategia este structurată pe următoarele direcţii de acţiune: promovarea intereselor utilizatorilor de servicii poştale, asigurarea dreptului de acces la serviciul universal, promovarea concurenţei şi încurajarea investiţiilor şi promovarea inovaţiei. Pentru a atinge obiectivele propuse, ANCOM va continua să monitorizeze condiţiile de furnizare a serviciilor poştale şi calitatea acestora, să informeze utilizatorii cu privire la drepturile lor în relaţia cu furnizorii de servicii poştale şi să analizeze în ce măsură serviciile poştale disponibile pe piaţă asigură satisfacerea necesităţilor specifice ale utilizatorilor cu nevoi speciale. Activitatea de reglementare a serviciilor poştale a Autorităţii este armonizată cu direcţiile de acţiune şi cu obiectivele strategice de reglementare stabilite în funcţie de evoluţia pieţei şi de reglementările de la nivel comunitar.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pilonul doi este ca la caritas sau fni ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Nu trebuie sa fi fost soarece de birou din Ministe ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Iata cine maltrateaza Romania si cine o sustine di ...
  Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: