Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Firmele care fac producţie au afaceri în creştere

Actualitate CompaniiData adaugarii: 2017-07-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Cele mai multe dintre marile firme doljene care activează în sectorul industriei şi producţiei de diverse bunuri au avut cifra de afaceri şi profitul mai mari în 2016 decât în anul anterior, conform datelor publicate în bilanţurile contabile. Unele însă au înregistrat cifre de afaceri uşor mai mici. Fluctuaţii s-au înregistrat şi la numărul permanent de angajaţi, de la un an la altul, în special în sensul scăderii numărului de muncitori.
Anul 2016 a fost unul propice pentru afaceri, dacă ne raportăm la marile firme din Dolj, care activează în sectorul producţiei. De curând, Ministerul Finanţelor a făcut publice datele din situaţiile financiare ale firmelor pe anul 2016. GdS a analizat cifrele de pe 2016, comparativ cu 2015, prin prisma cifrei de afaceri, a profitului şi a numărului de salariaţi permanenţi înregistraţi în bilanţurile contabile anuale. Din analiza comparativă a datelor se observă că majoritatea firmelor mari din Dolj care activează în sfera producţiei au avut creşteri substanţiale ale cifrei de afaceri anul trecut comparativ cu 2015, precum şi ale profiturilor declarate. Diferenţe apar, însă, la forţa de muncă angajată, unele dintre marile unităţi industriale înregistrând o uşoară scădere a numărului de angajaţi, de la un an la altul.

Ford - de la pierdere de 81 de milioane la profit de 29 de milioane de lei

În 2015, producătorul de autovehicule şi motoare cu sediul la Craiova a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 3,714 miliarde de lei, în scădere faţă de 2015, când vânzările de maşini şi motoare aduseseră fabricii venituri de 3,756 miliarde de lei. Cu toate că afacerile Ford au fost în scădere anul trecut, la Craiova, compania a reuşit să revină de la pierderi uriaşe de 81,5 milioane de lei în 2015 la un profit de 29 de milioane de lei în 2016. Cel mai probabil, în 2015, Ford şi-a încheiat pierderile pricinuite de transferul vamal la care fusese obligat producătorul auto de către statul român în urmă cu patru ani, ca urmare a unor taxe vamale ce i s-au impus producătorului auto (la vremea respectivă, existau prevederi ca o firmă să fie scutită de taxe vamale dacă peste 60% din autovehicul se realiza cu piese produse în ţară, or, iniţial, la Ford nu se întâmplase aşa, iar conflictul fusese tranşat în instanţă). În 2016, compania a urcat la un profit de 29 de milioane de lei.
În 2016, Ford a avut 2.623 de salariaţi, în scădere uşoară faţă de 2015, când figurau 2.668 de angajaţi la companie, conform bilanţurilor contabile publicate. Abia anul acesta Ford angajează circa 1.000 de persoane, fapt ce va fi evidenţiat în bilanţ, după încheierea exerciţiului financiar.

Ford nu a plătit impozit pe profit statului român

Potrivit datelor din bilanţul contabil publicat de Ministerul Finanţelor, anul trecut Ford nu a plătit impozit pe profit statului român, pentru că situaţia financiară arată o egalitate între profitul brut şi profitul net evidenţiat pentru anul fiscal respectiv, ceea ce înseamnă că nu s-a achitat impozit pe profit. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii unei firme de consultanţă fiscală din Craiova, care au precizat că producătorul auto îşi recuperează pierderile din anul anterior, care au fost de 81,5 milioane de lei, motiv pentru care nu au plătit impozit pe profit în anul în care au înregistrat profit. Dacă o companie a avut pierderi câţiva ani consecutiv, apoi înregistrează profit, va plăti la stat impozit pe profit doar după recuperarea pierderii din anii anteriori, conform legislaţiei fiscale. Situaţia s-a repetat şi în anii anteriori. În 2014, compania a avut profit de 25,3 milioane de lei, dar profitul brut era egal cu profitul net, ca urmare a pierderilor din anii anteriori ce trebuiau recuperate. Concret, nici în 2014 Ford nu a plătit impozit pe profit către statul român.

Ford nu face comentarii despre situaţiile financiare înregistrate în România

Cea mai mare cifră de afaceri a producătorului auto, de când a cumpărat fabrica de la Craiova şi până acum, a fost înregistrată în 2014, anul cu cel mai mare vârf al vânzărilor de B-Max, vehicul care se produce exclusiv la Craiova. În acel an, veniturile companiei au depăşit 4,053 miliarde de lei, dar profitul a fost doar de 25,3 milioane de lei.

Cummins, creştere mare a cifrei de afaceri

Producătorul de generatoare Cummins Generator Technologies a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 303 milioane de lei, de la 253 de milioane de lei în 2015. Compania şi-a intensificat producţia anul trecut, exportând şi mai mult pe pieţele europene. Profitul celor de la Cummins a crescut spectaculos în intervalul analizat. Concret, el s-a triplat de la 10,5 milioane de lei în 2015, la 39 de milioane de lei în 2016. Cel mai probabil, profitul a crescut pe fondul intensificării afacerilor, dar şi pe fondul diminuării de personal, astfel că firma nu a mai plătit salarii şi contribuţii.
Astfel, în 2015, fabrica avea 733 de salariaţi, iar în 2016 mai figurau în bilanţul contabil 577 de angajaţi.

Popeci, afaceri şi personal în creştere

Anul 2016 a fost prielnic afacerilor prospere şi pentru Popeci Utilaj Greu (fostul IUG Craiova) specializat în producerea de utilaje de tonaj mare, cum spune şi numele companiei. Popeci Utilaj Greu a înregistrat, în 2016, o cifră de afaceri de 79,5 milioane de lei, în creştere faţă de 2015, când avusese afaceri de 67,5 milioane de lei. Şi profitul companiei a urcat anul trecut la 484.569 de lei, de la 359.664 de lei în 2015. Şi numărul de salariaţi a crescut uşor la Popeci în intervalul analizat, de la 684 de persoane în 2015 la 701 persoane în 2016.

Elpreco, un salt al profitului

Producătorul de BCA Elpreco SA Craiova a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 113 milioane de lei, în creştere de la 109 milioane de lei în anul anterior analizat. Evoluţia cea mai mare a companiei producătoare se observă la profitul raportat. Astfel, de la un profit de 3,9 milioane de lei în 2015, Elpreco a urcat, anul trecut, la un profit net de 19,26 milioane de lei, deci de aproape cinci ori mai mare decât în anul precedent. În intervalul analizat se observă o creştere a numărului de angajaţi ai fabricii de prefabricate de la 410 persoane la 430, până la sfârşitul anului trecut.

Top Gel, profit mare raportat la cifra de afaceri

Producătorul de îngheţată şi de dulciuri Top Gel Prod a înregistrat afaceri în uşoară scădere de la un an la altul, precum şi un profit în scădere, în 2016 faţă de 2015. Totuşi, Top Gel rămâne una dintre cele mai profitabile afaceri din sfera producţiei, dacă analizăm raportul între cifra de afaceri şi profit, profitul producătorului de îngheţată reprezentând 20-25% din cifra de afaceri. În 2015, compania avusese o cifră de afaceri de 88 de milioane de lei, cu un profit de 22,2 milioane de lei (deci profitul a fost a patra parte din valoarea afacerilor), iar în 2016, veniturile companiei au fost de 86,7 milioane de lei, iar profitul înregistrat a totalizat 16,6 milioane de lei (a cincea parte din cifra de afaceri).

Pan Group - 2016 a fost un an mai bun ca 2015, dar pe pierderi

Cunoscutul producător de pâine şi produse de panificaţie Pan Group a încheiat anul 2016 cu afaceri de 18,29 milioane de lei, în creştere faţă de anul anterior, când cifra de afaceri a companiei fusese de 17 milioane de lei. Pan Group nu a înregistrat profit, dar şi-a diminuat considerabil pierderile financiare. Dacă, în 2015, societatea avusese pierderi mai mari decât cifra de afaceri, respectiv de 19,6 milioane de lei, în 2016 situaţia s-a mai redresat, pierderile exerciţiului financiar ajungând la 3,6 milioane de lei. Numărul de salariaţi ai fabricii de pâine a scăzut semnificativ în ultimii ani. În 2015 mai lucrau 264 de oameni la Pan Group, iar în 2016, numărul angajaţilor scăzuse la 234.

Casa Noastră - afaceri de valoare tot mai mare

Producătorul de sisteme de ferestre şi uşi din PVC, Casa Noastră SA, s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, ca urmare a creşterii exporturilor. În 2015, afacerile producătorului doljean au fost de 186,5 milioane de lei, iar în 2016 au urcat la 218,5 milioane de lei, în creştere cu 32 de milioane de lei faţă de anul precedent. Şi profitul firmei a crescut de la 10 milioane de lei în 2015, la 14,5 milioane de lei în 2016. Numărul de salariaţi s-a menţinut aproximativ constant, diminuarea de la un an la altul fiind de cinci persoane, de la 1.076 de angajaţi, la 1.071, înregistraţi până la finele anului trecut.
Producătorul de bere Heineken România nu are bilanţul contabil defalcat pe fiecare fabrică, astfel că nu se pot cunoaşte afacerile şi profitul fabricii din Craiova, veniturile companiei fiind evidenţiate la global, pe toate cele patru fabrici deţinute în România. Toţi indicatorii analizaţi până acum comparativ în cei doi ani consecutivi (cifra de afaceri, profitul şi numărul de angajaţi) au fost în creştere la Heineken, dar nu putem şti cum a evoluat fabrica de bere din Craiova de la un an la altul, prin prisma rezultatelor financiare.
De asemenea, Electroputere SA, odinioară cea mai mare unitate industrială din Craiova, a fost depăşită de alte firme locale, ca valoare a afacerilor. Electroputere nu a publicat bilanţul pe 2016. În 2015, afacerile companiei fuseseră de 149 de milioane de lei, iar pierderea ajunsese la 23,6 milioane de lei. În 2014, compania a avut afaceri mai mici, de 132 de milioane de lei, iar pierderea fusese mai mare, atingând atunci 35,9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în 2015 societatea a mai recuperat din pierderile anului anterior. Rămâne de văzut cum a evoluat compania în 2016, după publicarea bilanţului de către Ministerul Finanţelor.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de !!!:
  pt. 1: valabil in zonele teleormanene
  2017-07-17, 07:04:10 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Incepem sa ne invatam cu alt tip de infomatii, con ...
Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

Dupa miscarile neamtului sigur va avea un al doile ...
Sentința finală în cazul lui Dragnea ar putea fi grăbită.

Titlull este jenant,continutul este subtirel,pacat ...
Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

ai numai gainuse ! 3 ...
Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

Din acest articol romanii au aflat doua stiri ...
Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: