Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

România, obligată de CEDO să plătească daune de 39.000 de euro într-un caz de malpraxis

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-03-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Elena Cojocaru a reclamat, în 2012, că fiica sa însărcinată şi nepoata sa au murit în momentul cezarianei din cauza neglijenţei medicilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat ieri în dosarul Elena Cojocaru vs. Romania (no. 74114/12), constatând că s-a încălcat articolul 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la viaţă.
CEDO a obligat România să plătească daune de 39.000 de euro.
În 2012, întemeindu-se pe art. 2, 6 şi 13 din Convenţie (2 - dreptul la viaţă, 6 - dreptul la un proces echitabil, 13- dreptul la un recurs efectiv - n. red.), Elena Cojocaru s-a plâns că decesul fiicei şi al nepoatei sale au fost cauzate ca urmare a neglijenţei personalului medical al Spitalului judeţean Suceava, în special celei a medicului I.M., care i-a aplicat fiicei sale un tratament impropriu pentru starea ei medicală. În plus, aceasta susţine că ancheta penală în cazul celor două decese a fost lipsită de efectivitate, superficială şi departe de a fi una promptă.
Potrivit juridice.ro, în octombrie 2001, medicul I.M. i-a efectuat fiicei însărcinate un control de rutină la Spitalul judeţean Suceava, constatând că există riscul unei naşteri premature. În urma tratamentului administrat, femeii însărcinate i-a apărut o echimoză întinsă pe picioare şi pe abdomen, cauzată de crăparea vaselor sanguine. În următoarele 24 de ore condiţia pacientei s-a înrăutăţit şi a condus la apariţia unei febre ridicate şi la pierderea cunoştinţei. După cererile repetate ale reclamantei şi ale ginerelui acesteia, medicul I.M. a acceptat să-l contacteze pe medicul D., profesor universitar. După ce a fost informat cu privire la condiţia pacientei şi la tratamentul său, medicul D. i-a cerut lui I.M. să îi facă cezariană (operaţie secţiunea C) pentru a-i salva viaţa. Medicul I.M. a refuzat să o opereze de urgenţă, dar a acceptat, într-un sfârşit, ca pacienta să fie transferată la o clinică specializată de stat din Iaşi, unde i s-a efectuat operaţia de cezariană. Atât fiica reclamantei, cât şi copilul nou-născut al acesteia au decedat imediat după operaţie.
În 2001 (data precisă lipseşte), reclamanta şi ginerele acesteia au introdus o plângere împotriva lui I.
M acuzându-l de ucidere din culpă, fără a solicita daune civile.

Decesul s-a produs în 2001, ancheta a început în 2003

În mai 2003, Poliţia Suceava a solicitat ajutorul Institutului de Medicină Legală Iaşi, pentru clarificarea anumitor aspecte ale anchetei (cauza decesului pacientei medicului I.M, dacă medicul şi-a tratat pacienta corect, în lumina obligaţiilor sale profesionale şi dacă există o legătură de cauzalitate între comportamentul său şi decesele survenite).
IML Iaşi a stabilit că medicul I.M. avea obligaţia să aplice imediat tratamentul prescris în astfel de circumstanţe. Faptul că pacienta a ajuns la clinica din Iaşi într-o stare gravă conduce la concluzia că nu i-a fost acordată o îngrijire adecva­tă. Întârzierea de trei zile în stabilirea unui diagnostic a contribuit la agravarea stării acesteia.
În august 2003, la cererea medicului I.M., Poliţia Suceava i-a cerut Comisiei Superioare Medico-Legale din cadrul Institutului Medico-Legal„Mina Minovici” din Bucureşti să analizeze informaţiile oferite de I.M.L. Iaşi.
În aprilie 2004, Comisia a informat Poliţia Suceava că aprobă nota informativă a I.M.L. Iaşi. În plus, aceasta a menţionat că acţiunile personalului Spitalului Jueţean Suceava puteau fi explicate medical vorbind, dat fiind faptul că din informaţiile avute, aceştia au putut crede că starea pacientei era cauzată de o intoxicaţie cu ciuperci şi nu de o afecţiune mult mai gravă, cum s-a dovedit a fi în acest caz.

Procurorul a dat NUP

Printr-o ordonanţă din mai 2005, procurorul care investiga cazul, procuror din cadrul Parchetului Suceava, a dispus neînceperea urmăririi penale a lui I.M. pe motiv că a sa conduită putea fi explicată din punct de vedere medical, el nedovedind astfel neglijenţă. Reclamanta a contestat ordonanţa în faţa procurorului ierarhic superior.
În septembrie 2008, pro­cu­rorul ierarhic superior a respins prin ordonanţă definitivă cererea reclamantei. Reclamanta a atacat ordonanţa în faţa instanţelor naţionale.

În 2012, fapta s-a prescris

În martie 2010, Tribunalul Suceava a admis cererea reclamantei, anulând ordonanţa procurorului ierarhic superior. 
S-a reţinut că Parchetul a eşuat în a strânge toate probele necesare pentru determinarea circumstanţelor cazului, inclusiv cauza morţii, şi că era absolut necesară efectuarea unei expertize medico-legale, întrucât notele informative din iunie 2003 şi aprilie 2004 nu erau şi nu îndeplineau ce­rinţele unor rapoarte medico-legale. Drept urmare, a înapoiat cauza la procuror pentru refa­cerea urmăririi penale, impunând totodată punerea sub învinuire a lui I.M.
În februarie 2011, Parchetul Suceava a dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că răspunderea penală pentru fapta comisă s-a prescris. Reclamanta a contestat ordonanţa în faţa instanţelor naţionale.
Printr-o hotărâre definitivă din iunie 2012, Judecătoria Suceava a respins cererea reclamantei ca nefondată.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  5 tu nu ai deloc ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Fiscalitate

  Extern

  Gadgeturi