Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Punctele emise de ANRP se vând cu 25 - 40 de bani

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-06-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Pe internet există deja site-uri care prezintă echipe cu peste 20 de ani de activitate pe piaţa de capital şi cu „o bogată experienţă în domeniul restituirii proprietăţilor”, care se oferă să încheie vânzarea punctelor
Pentru a convinge, specialiştii arată că nu există în prezent nicio taxă pusă pe vânzarea punctelor şi că începerea licitaţiilor cu punctele ANRP la 01.01.2017 pare destul de improbabilă

Nici nu s-a finalizat procedura de despăgubire prin puncte de către Autoritatea Naţională pentru Restituire a Proprietăţilor şi au şi apărut specialişti care le tranzacţionează. Pe internet există deja site-uri care prezintă echipe cu peste 20 de ani de activitate pe piaţa de capital şi cu „o bogată experienţă în domeniul restituirii proprietăţilor”, care se oferă să încheie vânzarea punctelor la preţuri cuprinse între 25 şi 40 de bani pe punct, faţă de 1 leu - valoarea reală a acestora.
„Am tranzacţionat cu succes peste 100 milioane puncte la preţuri cuprinse între 0,25 - 0,40 lei/punct. Echipa noastră are peste 20 de ani de activitate pe piaţa de capital şi o bogată experienţă în domeniul restituirii proprietăţilor”, se arată pe site-ul cu pricina.
Pentru a câştiga încrederea potenţialilor vânzători, specialiştii prezintă şi o serie de riscuri şi de avantaje generate de legislaţia actuală. 
„La momentul actual nu există nicio taxă aferentă cumpărării sau vânzării de puncte ANRP şi nici zvonuri în acest sens. Însă, în trecut, Guvernul României a impus o taxă de 85% pe câştigul rezultat din cumpărarea dosarelor şi a drepturilor litigioase cu discount-uri foarte mari de către anumite persoane. Această taxă a avut justificarea că descurajează corupţia aferentă acestui proces de despăgubire”, explică specialiştii.

Amânări peste amânări
 
Pe de altă parte, aceştia arată că, până în momentul de faţă, s-au operat deja amânări consistente ca timp atât în cazul constituirii Fondului Naţional Imobiliar cât şi în ceea ce priveşte termene de rezolvare a dosarelor de despăgubire.
„Este destul de improbabil că termenul de 5 ani estimat de Legea 165/2013 să fie respectat în ceea ce priveşte soluţionarea tuturor dosarelor de despăgubire. Având în vedere aceste amânări, estimarea privind termenul 7 ani pentru plata în numerar a acestor puncte pare destul de dificilă. Începerea licitaţiilor cu punctele ANRP la 01.
01.2017 pare destul de improbabilă, având în vedere toate aceste amânări precum şi lipsa de informaţii în acest sens”, notează specialiştii.

Cum se poate tranzacţiona

Promovându-şi propria transparenţă, site-ul informează că, în vederea tranzacţionării punctelor emise de ANRP trebuie identificat vânzătorul de puncte, urmând să se negocieze termenii tranzacţiei. 
„Negocierea termenilor tranzacţiei are loc atât telefonic, cât şi în cadrul unei întâlniri faţă în faţă. Presupune stabilirea prevederilor contractuale, precum şi cel mai important aspect: preţul tranzacţiei”, se arată pe site.
Potrivit acestuia, tranzacţiile au loc exclusiv la un notar autorizat şi implică verificarea corectitudinii tuturor documentelor. Transferul de bani se realizează prin ordin de plata sau numerar însă în limita legală de 50.000 lei. Procedura de transfer al banilor este identică cu tranzacţiile imobiliare.
„După ce toate părţile implicate au citit contractul şi sunt de acord cu termenii, se semnează documentele. Documentele semnate rămân la notar iar cele două părţi, respectiv vânzătorii şi cumpărătorii merg la bancă pentru a realiza transferul bancar. După ce au intrat banii în contul vânzătorului, acesta urmează a solicita băncii un extras de cont prin care să dovedească că a încasat sumei aferente tranzacţiei. Abia după ce notarul a primit dovada încasării sumei de bani, acesta eliberează atât vanzatorilor cât şi cumpărătorului contractele de cesiune semnate şi autentificate de către notar”, notează specialiştii.

Relaţia cu ANRP

Cumpărătorul urmează să depună la ANRP următoarele documente:
- decizia de compensare în original
- contractul de cesiune în original
- copie CI vânzători
În urma depunerii acestei documentaţii, ANRP urmează să emită pe numele cumpărătorului un certificat de deţinător de puncte ANRP, ce specifică numărul de puncte ANRP deţinut.
Termenul normal pentru emiterea acestor documente este de 1-2 luni.
 
 • Currently 3.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dada:
  Foarte bine! Nu inteleg ce va intereseaza modalitatea in care PROPRIETARII vor sa-si valorifice banii. E dreptul lor. Daca este legal, e ok. Ca este un mod speculativ, asta e. Si bursa este specula curata si e utilizata din greu de toate statele asa zis democratice.
  2016-06-22, 10:56:52 (adresa: 81.12.235.*)
 2. de redinciuc gheorghe:
  Rezolvarea retrocedarilor,o treaba tipic comunisto-securista
  2016-06-22, 17:37:25 (adresa: 89.39.126.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

SUSTEM TOT MAI PUTINI ROMANI IN ROMANIA, DE ACEEA ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

CECAR nu trebuie sa monopolizeze aceasta zi a Cont ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Extern

Gadgeturi