Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (24) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro5 secunde - stiri instant« Alte articole din categoria Actualitate

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-01-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, propune acordarea unui ajutor de stat pentru susţinerea produselor deficitare în domeniul agriculturii şi al creşterii animalelor
Proiectul de ordonanţă propune alocarea a 10.000 de euro pentru 200 de capete porci graşi crescuţi în exploataţia beneficiarului de la care se obţine o producţie de minimum 20 tone carne
De un ajutor de stat de 3.000 euro pentru 1.000 mp spaţii protejate pot beneficia şi fermierii care cultivă tomate, dacă obţin o producţie de minimum 2 kg tomate/mp

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordonanţă prin care urmăreşte susţinerea produselor deficitare în domeniul agriculturii şi al creşterii animalelor, prin instituirea unei scheme de ajutoare de stat.
Pentru acest an, propunerea MADR vizează doar carnea de porc şi tomatele, urmând ca, pe viitor, Guvernul să stabilească, prin hotărâri, produsele deficitare pentru care se aplică programe de susţinere prin aplicarea de scheme de ajutoare de minimis, dar şi condiţiile de eligibilitate, modul de acordare a acestora, cuantumul şi valoarea totală a ajutorului, precum şi modalităţile de verificare şi control.
Deocamdată, MADR propune acordarea unor ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 10.000 de euro pentru 200 de capete porci graşi crescuţi în exploataţia beneficiarului de la care se obţine o producţie de minimum 20 tone carne, în urma sacrificării în abatoare autorizate. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 50 euro/cap.
Tot din acest an se vor acorda ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 3000 euro pentru 1000 mp spaţii protejate de la care se obţine o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, justificată cu documente fiscale.

Stiri similare:

» 10.000 de euro pentru crescătorii de porci
» Ministrul Agriculturii îl laudă pe fiul lui Dragnea că are fermă cu porci și neagă că ar exista vreo legătură între această afacere și proiectul de ordonanţă propus chiar de el
» Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci

Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 3 euro/mp.
Ulterior aprobării ordonanţei, Guvernul va elabora hotărâri prin care va aproba beneficiarii, condiţiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului,valoarea anuală totală a ajutorului, precum şi modalităţile de verificare şi control.
Resursele financiare necesare acordării ajutoarelor de minimis/ajutoare de stat prevăzute în prezenta ordonanţă se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Măsurile prevăzute în proiectul de ordonanţă intră în vigoare după data emiterii deciziei Comisiei Europene de autorizare a acordării ajutorului de stat, după caz.

Se urmăreşte creşterea producţiei interne

În nota de fundamentare a actului normativ se arată că în domeniul agriculturii şi al creşterii animalelor concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obţinute. 
„Acestui context i s-au adăugat şi disfuncţionalităţile pieţei, care periclitează existenţa unei economii funcţionale şi echitabile în aceste sectoare confruntate şi în prezent cu dificultăţi legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piaţă: embargoul impus de Federaţia Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 şi 2016 care a condus la creşterea costurilor inputurilor în cadrul exploataţiilor agricole”, se arată în documentul citat.

Producătorii agricoli înregistrează pierderi considerabile

În prezent, producătorii agricoli înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce priveşte dezechilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă, în sensul ofertei excedentare.
Deşi înainte de anul 2014 România nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole în Federaţia Rusă, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat în mod indirect producătorii români din cauza surplusului de produse existent pe piaţa UE. Ca urmare, scăderi severe ale preţurilor au fost înregistrate chiar şi în perioade în care acestea ating în mod normal vârful de sezon.
Pe de altă parte, produsele agroalimentare deficitare care necesită sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din producţia internă sunt carnea de porc şi tomatele.
În sectorul legumicol, deficitul de producţie la cultura de tomate cultivate în spaţii protejate se înregistrează în perioada decembrie-mai, din cauza neasigurării încălzirii acestora, ceea ce duce la producţii mult diminuate.
 
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  am mare incredere ca dragnea&co vor face parnaie! ...
  Premierul Grindeanu despre evaluarea lui Lazăr și Kovesi: Am mare încredere în domnul ministru Toader

  rusia se implica, dintotdeauna, si in bulgaria! ...
  Rusia se implică în alegerile din Bulgaria

  culmea emanciparii: tigani cu bona filipineza ...
  Marian Vanghelie a depus o plângere la adresa bonei filipineze

  Aceste evenimente proeuropene ale USA si miscari ...
  Generalul Scaparrotti vrea mai multe arme în Europa pentru descurajarea Rusiei

  Incredere intre doi tavarascii, doua nulitati, unu ...
  Premierul Grindeanu despre evaluarea lui Lazăr și Kovesi: Am mare încredere în domnul ministru Toader

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Diverse:Stare vreme

  Vremea:
  Acum: °C.
  La noapte: °C.
  Mâine: °C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR: Tendinta lei
  USD: Tendinta lei

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment