Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 februarie

ActualitateData adaugarii: 2017-01-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Amenzile de circulaţie vor fi majorate de la 1 februarie 2017, odată cu creşterea salariului minim pe economie.
Salariul minim urmează să crească de la începutul lunii următoare cu 200 de lei, adică la 1.450 de lei, faţă de 1.250 de lei cât este în prezent. Amenzile de circulaţie se calculează prin raportare la acest venit având în vedere că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, aşa cum prevede Codul rutier (mai exact, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002).
Prin urmare, odată cu creşterea salariului minim de la 1 februarie, şoferii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar atunci când vor încălca regulile de circulaţie.
De la începutul lunii februarie, un punct-amendă va reprezenta 145 de lei, dacă va intra în vigoare proiectul de act normativ care prevede majorarea salariului minim brut. Pentru moment, acesta valorează 125 de lei.
Prin urmare, cea mai mică amendă de circulaţie va fi de 290 de lei (faţă de 250 de lei, cât este acum). Pe de altă parte, cea mai mare amendă primită de şoferi va fi de 14.500 de lei, faţă de 12.500 de lei, cât este acum.
„Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă”, prevede Codul rutier. Conform acestuia, clasele de sancţiuni sunt următoarele:
clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.
Dacă vom calcula cât reprezintă amenzile socotind un punct-amendă de 145 de lei, înseamnă că şoferii vor putea primi, de la 1 februarie, următoarele sancţiuni:
clasa I: 290 sau 435 de lei;
clasa a II-a: 580 sau 725 de lei;
clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei;
clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei;
clasa a V-a: de la 3.045 la 14.
500 de lei.
Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice.

Cele mai comune contravenţii rutiere

Cu amendă de 290 sau de 435 de lei (clasa I de sancţiuni) vor fi sancţionaţi şoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv de tip „mâini libere”, dar şi cei care nu semnalizează când schimbă direcţia de mers, precum şi pasagerii care nu poartă centura de siguranţă. De asemenea, şi pietonii care încalcă regulile de circulaţie pot fi amendaţi cu sumele menţionate.
Referitor la amenzile de 580 sau 725 de lei (clasa a II-a), acestea se vor aplica şoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii), dar şi pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii.
O sancţiune ceva mai mare, adică 870 sau 1.160 de lei (clasa a III-a) se va aplica pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care pot fi amendate cu aceste sume sunt:  conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră.
Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sancţiuni, de 1.305 sau 2.900 de lei, şi se vor putea aplica şoferilor care depăşesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar şi celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.
Este posibilă plata a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, dacă este făcută în primele două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de contravenţie şi chiar pe loc direct la agentul constatator.

Maşinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate

Maşinile parcate ilegal vor fi ridicate, se arată în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ce va intra în vigoare pe data de 21 ianuarie.
Mai exact, un poliţist rutier (dar şi un poliţist local) va putea, în baza unei dispoziţii scrise, să aplice această sancţiune celor care îşi vor parca maşinile acolo unde staţionarea este interzisă pe partea carosabilă a drumului (adică pe partea pe care pot să circule efectiv vehiculele): 
în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de şase metri;
în dreptul căilor de acces ce deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
în pante şi în rampe;
în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă” (în altă zi sau perioadă decât cea permisă) ori indicatorul cu semnificaţia „Zonă de staţionare cu durată limitată” (peste durata stabilită).
Totuşi, dacă se vor ridica maşinile, acestea trebuie depozitate doar în spaţii special amenajate de administratorul drumului public sau de autorităţile locale, fiind asigurată şi paza vehiculelor. În plus, aceste entităţi sunt răspunzătoare pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare.
Având în vedere acest lucru, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar poate avea loc numai când entităţile menţionate vor dispune de spaţii speciale pentru depozitarea automobilelor ridicate. Asta înseamnă că măsura ar putea fi aplicată efectiv mai târziu de data de 21 ianuarie.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Incepem sa ne invatam cu alt tip de infomatii, con ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  Dupa miscarile neamtului sigur va avea un al doile ...
  Sentința finală în cazul lui Dragnea ar putea fi grăbită.

  Titlull este jenant,continutul este subtirel,pacat ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  ai numai gainuse ! 3 ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  Din acest articol romanii au aflat doua stiri ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment