Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (21) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro5 secunde - stiri instant« Alte articole din categoria Actualitate

Ministrul Florin Jianu: Numărul firmelor închise, mai mare decât numărul firmelor deschise

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-01-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Ministrul pentru Mediul de Afaceri anunță că formularul 088 va fi eliminat în această săptămână. Este, poate, cea mai toxică formă de birocraţie, menţionat în Raportul Doing Business 2017 ca formă de îngreunare a afacerilor în România

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu, anunţă într-o postare pe contul său de Facebook că formularul 088 va fi eliminat în această săptămână. 
„Este, poate, cea mai toxică formă de birocraţie, menţionat în Raportul Doing Business 2017 ca formă de îngreunare a afacerilor în România”, scrie ministrul Jianu, care mai susţine că, pentru prima oară în ultimii 8 ani, în 2016 numărul firmelor închise este mai mare decât numărul firmelor deschise. „Întreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut în mod repetat eliminarea acestei forme de birocraţie şi umilinţă la adresa firmelor româneşti. Dovadă stau zecile de comunicate, plângeri, adrese trimise de firme sau reprezentanţii mediului de afaceri. Consiliul Naţional al IMM-urilor a remis un comunicat de presă, al patrulea, dacă nu mă înşel, prin care cerea guvernului eliminarea acestui formular. Nu e nevoie de luni, ani de zile să poţi lua măsuri cerute insistent de mediul de afaceri, ci trebuie pur şi simplu să le asculţi nevoile şi să acţionezi”, a mai adăugat ministrul.
Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), organizaţie patronală care a fost condusă până recent de actualul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, a cerut ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să simplifice formularul 088, pentru declararea firmelor în scopuri de TVA, şi să dea firmelor posibilitatea să-l completeze online. 

CNIPMMR a cerut în mod repetat simplificarea Formularului 088

„CNIPMMR a solicitat în repetate rânduri simplificarea procedurii şi conţinutului Formularului 088 - Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA şi înlocuirea lui cu o Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, care să se completeze electronic şi să se depună online, deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr.

Stiri similare:

» Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Numărul firmelor închise, mai mare decât numărul firmelor deschise
» S-a înfiinţat Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat
» Dragnea a anunțat componența Guvernului Grindeanu

227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată”, arată patronatul IMM, într-un comunicat remis StartupCafe. 
„Reluând demersurile sale anterioare şi având în vedere că, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016, birocraţia se clasează pe primul loc dintre dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, fiind menţionată de 61,41% dintre acestea, CNIPMMR solicită simplificarea majoră a Formularului (088)  şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere, care să se completeze electronic şi să se depună online”, mai spune CNIPMMR. 
Organizaţia patronală consideră că simplificarea Formularului 088 va reduce „birocraţia care afectează semnificativ IMM-urile”, va aplica principiului „Onlyonce” (astfel ca întreprinderile să nu fie supuse de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleaşi date şi acelaşi subiect) şi va susţine mediul de afaceri. 

În anul 2016, prin două ordine ale preşedintelui ANAF, a fost modificat de două ori formularul 088:

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 6 ianuarie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 3841/2015 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului (088) „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2016, care a crescut în mod nejustificat birocraţia pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici, reprezentând un chestionar de centralizare a unor informaţii incluse deja în alte formulare sau baze de date deţinute de autorităţile publice centrale, întreaga procedură de evaluare fiind neclară şi netransparentă.
În Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului (088) „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care deşi simplifică conţinutul acestuia prin eliminarea solicitării unor informaţii care sunt deţinute de autorităţile publice centrale, rămâne în continuare o sarcină birocratică suplimentară, în special pentru IMM-uri.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de AntenistontelCretinel:
  astia s-au apucat sa elimine ”realizarile” guvernului ponta!
  2017-01-12, 16:34:23 (adresa: 95.77.216.*)
 2. de :
  pt 1 virgin-dute si mai vaneaza un pokemon.
  2017-01-12, 16:55:24 (adresa: 176.10.104.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Boul asta nu a citit niciun proiect de Ordonanta, ...
Nicusor Dan: Sper la proteste de strada daca apare Legea amnistiei

""Colegii noștri din teritoriu cer să facem un ...
PSD anunță o contra-manifestaţie cu cel puţin 200.000 de oameni în stradă

subiectele de la examen puteau fi lejer rezolvate ...
Decizie controversată la Educație: 502 directori de școli corigenţi la propriul examen au fost numiți în funcții

daca cna respecta legea, rtv era oprita de mult sa ...
MANIPULAREA deceniului la RTV: CÂINI PLĂTIȚI cu 30 de lei să vină la MANIFESTAȚIE! "Cum e să-ți dispară Grivei de acasă, să se întoarcă spășit pe la 22 și să-l întrebi: Cât ți-au dat ăștia, mă?"

exista promisiuni onorate de dragnea?! ...
Guvernul aloca doar 1,35% din PIB pentru Aparare, desi Dragnea a promis 2%: "Am avut o asumare clara a obiectivului de 2% din PIB pentru Aparare, este o asumare oficiala la care nu renuntam"

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Diverse:Stare vreme

Vremea:
Acum: °C.
La noapte: °C.
Mâine: °C. Detalii »

Curs valutar:
EUR: Tendinta lei
USD: Tendinta lei

Radio Sud

Alege TV

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Extern