Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Contrabanda cu ţigarete, în uşoară scădere

ActualitateData adaugarii: 2017-02-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în ianuarie 2017 la 16,2%, cu 1,9 p.p. mai puţin faţă de nivelul de 18,1% din noiembrie 2016. Nivelul se situează sub media anuală din 2016, de 16,8% şi, de asemenea, este mai mic decât în ianuarie 2016, când contrabanda era 17,8%.
 
„Cu 37,6%, regiunea nord-est rămâne şi la începutul anului 2017 cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu toate că procentul e în scădere cu 9,3 p.p. faţă de noiembrie 2016. În regiunile sud-vest şi vest continuă să se înregistreze, în ianuarie 2017, un nivel ridicat al comerţului ilicit (24,6%, respectiv 24,3%), în timp ce în zona de nord-vest comerţul ilegal este în scădere cu 7,7 pp faţă de noiembrie 2016, până la 14,7%. Din punct de vedere al provenienţei, categoria «cheap whites» continuă să deţină şi în 2017 cea mai mare pondere (57,6%), urmată de produsele provenite din Moldova (19,1%, în creştere cu 6,2 p.p. comparativ cu noiembrie 2016) şi Ucraina (17,3%, în scădere cu 2,1 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 1,1%, nivel relativ constant faţă de finele anului 2016”, a declarat Marian Marcu, director Novel Research.
„Scăderea cu aproape 2 puncte procentuale a pieţei negre în ianuarie 2017 faţă de noiembrie 2016 este o dovadă a faptului că eforturile conjugate ale autorităţilor pentru combaterea  contrabandei, atât la graniţele ţării, cât şi la nivelul punctelor de desfacere, pot da rezultate imediat. Însă, pentru a menţine aceste rezultate, lupta cu reţelele de contrabandă trebuie să fie continuă, mai ales într-un an 2017 în care, după 20 mai, de pe piaţa legală din România vor dispărea o serie de produse, precum cele cu alte arome decât mentolul. Tocmai de aceea e nevoie să fie implementată cât mai rapid Strategia Naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, un plan pe termen lung care implică atât autorităţile, cât şi restul actorilor afectaţi de contrabanda cu tutun. Dacă la finalul anului 2017 vom trage linie şi vom concluziona că nivelul contrabandei a rămas măcar la 16%, vom putea vorbi despre 70 de milioane de euro pe care autorităţile le vor fi încasat în plus faţă de anul 2016”, a declarat Ileana Dumitru, director Legal & External Affairs, BAT România.
„Înregistrăm o premieră notabilă pentru ultimii patru ani, şi anume că, în ianuarie, contrabanda scade simbolic. Regiunea de nord-est continuă să fie însă un pol al pieţei negre şi de aceea, în prima parte a acestui an, vom sprijini o nouă campanie publică de conştientizare a pericolelor generate de contrabandă, campanie ce se va derula în parteneriat cu autorităţile de aplicare a legii. Pentru acest an, în domeniul combaterii comerţului ilicit, compania JTI are în plan o serie de alte acţiuni concrete: sprijin pentru construirea şi dotarea unei hale de control al autovehiculelor, pe sensul de intrare în ţară, în Vama Siret, suport pentru formarea specialiştilor care vor opera scanerele şi, de asemenea, sprijin pentru achiziţionarea şi formarea a 12 câini, care vor fi antrenaţi pentru depistarea ţigaretelor, înlocuind  primii câini ai Vămii, intraţi în serviciu în 2006-2007, care urmează să se pensioneze. Suntem foarte fericiţi că «pensionarii» vor continua să locuiască alături de familiile colegilor lor de echipă, agenţii vamali ”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
„Scăderea cu aproape 2 p.p. înregistrată în luna ianuarie 2017, în studiul Novel, este cu atât mai benefică cu cât, conform evoluţiei din ultimii doi ani, această tendinţă ar trebui să se regăsească şi în raportările următoarelor luni.
Din acest punct de vedere, se creează contextul favorabil lansării proiectului de Strategie Naţională pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete demarat de autorităţi, care ar trebui să ofere o bază solidă pentru reducerea nivelului comerţului ilicit cu ţigarete sub pragul de 10%.
Lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigarete este una dintre priorităţile Philip Morris International şi, în acest sens, programul Philip Morris Impact lansat în 2016 este o dovadă clară a implicării active şi a sprijinului efectiv pus la dispoziţia autorităţilor şi tuturor celor interesaţi să participe activ la eradicarea acestui fenomen. Philip Morris Impact este o iniţiativă globală de acordare de fonduri pentru proiecte dedicate luptei împotriva contrabandei şi infracţiunilor asociate acesteia, cu un buget alocat de 100 milioane USD. În total, 170 de organizaţii, incluzând agenţii guvernamentale, universităţi şi instituţii de cercetare, organizaţii non-guvernamentale şi entităţi private au înscris peste 200 de proiecte pe cele trei categorii acoperite de acest program: cercetare, educaţie şi conştientizare a impactului comerţului ilicit. Înscrierile au venit din 42 de ţări, inclusiv România”, a precizat Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris Romania. 
„Toate bilanţurile pe care autorităţile de aplicare a legii le-au făcut publice arată că şi în 2016 au fost făcute mii de percheziţii, au fost derulate acţiuni complexe, s-au destructurat sute de reţele de crimă organizată, în scopul combaterii pieţei negre. Datorită acestor eforturi, începem anul 2017 cu o reducere de aproape 2 p.p. a comerţului ilegal cu ţigarete. Orice scădere a contrabandei nu înseamnă doar bani mai mulţi la buget, dar şi creşterea siguranţei statului, prin îmbunătăţirea controlului la frontiere şi, în cele din urmă, a cetăţenilor, dat fiind că reţelele infracţionale se ocupă inclusiv de traficul cu arme şi persoane. Drept urmare, este necesar ca fenomenul să fie privit cu maximă seriozitate şi responsabilitate, nu doar de autorităţile de aplicare a legii - şi ne referim aici la Vamă, Poliţie de Frontieră, Poliţie şi Jandarmerie, care pot acţiona pe tot lanţul de distribuţie, de la intrarea în ţară, până la transportul şi desfacerea produselor ilegale -, dar şi de către factorii cu putere de decizie în ceea ce priveşte cadrul de reglementare în care ne desfăşurăm activitatea”, a declarat Adrian Pirau, director comercial, Imperial Tobacco Romania.
Pentru reducerea contrabandei pe viitor, sunt necesare, de asemenea, mai multe schimbări legislative, pe care producătorii de ţigarete, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.
Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF şi coordonator al activităţii structurilor vamale, a declarat: 
 „Acţiunile derulate în ultimele luni încep să-şi arate efectele. Mă refer la reînfiinţarea echipelor mobile în ianuarie 2017, precum şi la continuarea procesului de reorganizare a structurilor vamale, începută cu reoperaţionalizarea echipelor canine şi înfiinţarea Biroului Monitorizare Comerţ Electronic. Acest proces va continua concomitent cu procesul de modernizare a Vămii române, ce are în vedere întărirea capacităţii administrative a echipelor mobile şi eficientizarea echipamentelor de scanare pe care, la preluarea mandatului, în iulie 2016, le-am găsit neutilizate la capacitatea necesară. Menţionez că această scădere a pieţei ilicite ne impulsionează în realizarea obiectivului de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din UE. Reamintesc că, în iulie 2013, contrabanda era de 11,8%. Am convingerea că rezultatele pozitive vor creşte, ca urmare a Operaţiunii Scut 2017 demarată recent, combaterea traficului ilicit cu ţigarete fiind prioritatea principală a Vămii române. Foarte curând, vom lansa şi implementa „Strategia Naţională a Autorităţii Vamale pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete 2017-2020”, iniţiată de către Direcţia Generală a Vămilor din cadrul ANAF. Măsurile incluse în Strategie presupun, pe lângă reorganizarea structurilor vamale, resurse umane de înalt profesionalism, dotarea cu echipamente de calitate, creşterea gradului de cooperare cu celelalte autorităţi de aplicare a legii, mediul de afaceri, precum şi cu instituţiile similare interne şi internaţionale. Totodată, vom intensifica cooperarea transfrontalieră cu ţările riverane României, astfel încât structura vamală din cadrul ANAF să devină principalul pilon de stabilitate în cooperarea vamală în regiune, un exemplu în acest sens fiind şi întâlnirea trilaterală dintre autorităţile vamale ale României, Republicii Moldova şi Ucrainei, ce va avea loc în prima decadă a lunii martie a.c.”
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BUNA GLUMA CU INVESTITIILE ! ...
  Se anunță noi investiții în județul Gorj

  Lasati poporu pesedist sa prade si sa jefuiasca ta ...
  Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

  Kakai investitori? Turci, tatari, rusi? ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  GORJ 4/8 ILIE 4/8; Gorj 7/4 Hristos 7, Ilie 4; GOR ...
  Se anunță noi investiții în județul Gorj

  Mai important zicem noi romanii este prestatia spe ...
  Guvernul a aprobat prelungirea termenului de valorificare a productiei pentru producatorii de tomate

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: