Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

PE a votat 4 directive privind deşeurile din gospodării şi mici întreprinderi

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Comisia Europeană propune un procent de 65% reciclare pentru 2030 şi limitarea depozitării la gropile de gunoi la 10%
Comisia pentru mediu de la Parlamentul European a votat pentru obiective chiar şi mai ambiţioase: 70% reciclare şi maximum 5% depozitare la gropile de gunoi

Parlamentul European a votat, marţi, patru directive privind gestionarea deşeurilor provenite în principal din gospodării şi de la micile întreprinderi, care reprezintă 8% din totalul deşeurilor din UE. 
„ Pachetul «deşeurilor» este primul pas către crearea unei economii circulare. Principalele priorităţi sunt creşterea ratei reciclării, limitarea depozitării deşeurilor la gropile de gunoi şi reducerea risipei alimentare”, a informat PE.
Potrivit acestuia, trecerea de la o economie lineară - în care producem, consumăm şi generăm deşeuri - la una circulară - în care reciclăm, refolosim, colectăm sau reparăm - presupune o rată crescută a reciclării în UE.

România reciclează 13% din deşeuri

În 2014, România a reciclat numai 13% din deşeuri (prin comparaţie cu 44% la nivel european), 72% dintre deşeurile ţării mergând la gropile de gunoi (31% la nivel UE).
Depozitarea la gropile de gunoi reprezintă cea mai ieftină opţiune de gestionare a deşeurilor, dar este periculoasă pentru mediu şi sănătatea umană. De aceea este necesară deplasarea către alternative mai bune: incinerarea, sau, şi mai bine, reciclarea, refolosirea şi repararea.

Obiective ambiţioase pentru 2030

Economia circulară ar putea duce şi la crearea de locuri de muncă în domeniile vizate: eco-design, refolosire, reparare, colectare etc.
Comisia Europeană propune un procent de 65% reciclare pentru 2030 şi limitarea depozitării la gropile de gunoi la 10%. Comisia pentru mediu de la Parlamentul European a votat pentru obiective chiar şi mai ambiţioase: 70% reciclare şi maximum 5% depozitare la gropile de gunoi.
Deputaţii europeni vor vota în plen marţi, săptămâna viitoare, pachetul de patru directive privind deşeurile, gropile de gunoi, ambalajele şi reciclarea echipamentelor electronice, bateriilor şi vehiculelor.

România, dată în judecată la CJUE din cauza depozitelor ilegale de deşeuri

Potrivit celui mai recent pachet lunar de decizii privind constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru, publicat miercuri, 15 februarie, Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru faptul că nu a închis şi reabilitat 68 de depozite ilegale de deşeuri, ce constituie un risc grav pentru sănătatea umană şi pentru mediu.
În pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, România nu a reuşit să ia măsuri în ceea ce priveşte depozitele de deşeuri neconforme, în concordanţă cu prevederile din normele europene relevante (Directiva 1999/31/CE a Consiliului). Astfel, statele membre au obligaţia de a recupera şi elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea lor necontrolată. România avea obligaţia de a închide şi a reabilita depozitele de deşeuri municipale şi industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.
Întrucât pentru remedierea acestei situaţii nu s-au înregistrat progrese suficiente, Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, în septembrie 2015, solicitând autorităţilor române să ia măsuri corespunzătoare cu privire la 109 situri necontrolate care, deşi nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o ameninţare pentru sănătatea umană şi pentru mediu. S-au înregistrat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deşeuri măsurile necesare de remediere şi închidere nu fuseseră finalizate în decembrie 2016.
Măsuri similare au fost adoptate împotriva altor şase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia şi Slovacia. Curtea a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului şi a Spaniei.
Există numeroase modalităţi de eliminare a deşeurilor. Îngroparea acestora în sol, cunoscută sub denumirea de „depozitare”, este metoda cel mai puţin durabilă din punct de vedere ecologic şi ar trebui să fie menţinută doar la minimul absolut necesar.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Actualitate