Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Statul, prejudiciat cu 14 mil. lei prin emiterea de certificate de revoluţionar false

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Parchetul General a dispus trimiterea în judecată a 12 persoane, acuzate de abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. Ministerul Muncii s-a constituit parte civilă

Parchetul General (PÎCCJ) a dispus trimiterea în judecată a 12 persoane acuzate de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, respectiv trafic de influenţă, după ce au obţinut sau au ajutat la obţinerea unor certificate de revoluţionar false. Prejudiciul în acest caz se ridică la peste 14 milioane lei, motiv pentru care Ministerul Muncii s-a constituit parte civilă în dosarul care a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. 
Potrivit rechizitoriului, în 2014 a fost modificată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 (prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014), fiind introdusă o nouă categorie de revoluţionari, şi anume ,,Luptător cu rol determinant”, atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv 22 decembrie 1989, ora 12.10.
Astfel, au fost determinate localităţile Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti ca fiind cele în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, urmând ca alte localităţi în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, decât cele prevăzute la alin. 3, să fie determinate din acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procedura de obţinere a certificatelor pentru acordarea titlului de „Luptător cu rol determinant”, prevăzut în Legea nr. 341/2004, consta în avizarea dosarului la nivelul SSPR, deciziile emise în acest sens putând fi contestate la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD). Prin patru decrete semnate de preşedintele României, în anii 2015 şi 2016, a fost conferit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu rol determinant" unui număr total de 3.505 persoane. 

Certificatele, luate pe şpagă

Potrivit probelor administrate în cauză de procurori, o parte din aceste persoane au obţinut însă acest titlu prin încălcarea dispoziţiilor legale. În mod concret, procedura de obţinere a acestui certificat, fiind bazată aproape exclusiv pe documente şi declaraţii provenind de la persoane direct interesate, a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii cu atribuţii în acordarea acestor titluri  a unor persoane dispuse să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente. Facem precizarea că, spre deosebire de celelalte categorii de revoluţionari, cea la care am făcut referire anterior presupune drepturi băneşti majorate, în baza titlului respectiv deţinătorii primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lună.
Cu toate că modificările aduse Legii nr. 341/2004, prin emiterea OUG 95/2014, au fost determinate de necesitatea promovării unor măsuri care să descurajeze abuzurile şi încălcarea prevederilor legale, prin stabilirea unor criterii clare, fără echivoc, pentru respectarea adevărului istoric, care să coincidă cu realitatea, în raport cu faptele şi evenimentele din Decembrie 1989, în vederea acordării recunoştinţei statului român numai persoanelor care au avut un rol determinant la victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, prin modul în care au acţionat membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR, a fost deturnat scopul pentru care legiuitorul a clarificat dispoziţiile legale.

Fiecare „revoluţionar” încasa ilegal 50.000 de lei

Astfel, fără să fie analizate în mod corect de către membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR condiţiile prevăzute în mod expres de art. 3 alin. 1 lit.
b pct. 3 din Legea nr. 341/2004 şi fără să se respecte adevărul istoric, au fost create condiţiile prin care persoane din localităţile incluse în mod abuziv în categoria celor cu „rol determinant” au obţinut de la bugetul de stat sume importante de bani, cu titlu de indemnizaţie de gratitudine. Probatoriul administrat a relevat că, până în prezent, o astfel de persoană, care a parcurs tot circuitul legal şi a intrat la plată, a încasat suma de aproximativ 50.000 de lei.
Procurorii au reţinut că activitatea infracţională a inculpaţilor funcţionari publici în cadrul Comisiei din structura SSPR pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 92 din Legea nr. 341/2004 - formată din Sanda Adrian (preşedinte), Tănase Denisa Corina şi Cechi Cristina Valentina (membri) - a constat în încălcarea atribuţiei prevăzute de art. 92 din Legea nr. 341/2004, aceea de analizare şi verificare a dosarelor depuse de asociaţiile locale de revoluţionari, şi s-a concretizat în includerea în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, a nouă oraşe în cazul cărora a fost eludat adevărul istoric. 
Din probele administrate a reieşit că faptele comise au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 14.047.085 lei, aceasta reprezentând indemnizaţiile acordate revoluţionarilor începând cu data 1 ianuarie 2015, plătite de către casele judeţene de pensii, după cum urmează: Târgovişte: 3.510.651 lei (80 de persoane au primit indemnizaţia de gratitudine din totalul celor 89 care au obţinut titlul de luptător cu rol determinant); Buzău: 2.107.536 lei (50 de persoane din totalul de 52); Arad: 2.996.227 lei (64 de persoane din totalul de 68); Băile Herculane: 545.458 lei (13 persoane din totalul celor 13); Brăila: 2.810.048 lei (64 de persoane din totalul de 67); Deva: 2.077.165 lei (56 de persoane din totalul de 62); Piatra Neamţ: cereri admise pentru 32 de persoane, care nu au primit până în prezent drepturile băneşti aferente, datorită intervenţiei organelor de urmărire penală; Suceava: cereri admise pentru 6 persoane, care nu au primit până în prezent drepturile băneşti aferente, datorită intervenţiei organelor de urmărire penală; Hunedoara: prin decizia Comisiei au fost create condiţiile necesare pentru ca persoanele care susţin că au luptat la Revoluţie în această localitate să solicite şi să obţină acordarea titlului şi implicit drepturile băneşti aferente.

Persoanele trimise în judecată:
 
SANDA ADRIAN (la data faptelor având funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat in Romania în perioada 1945-1989 - SSPR), TĂNASE DENISA-CORINA (fost secretar general al SSPR), CECHI CRISTINA-VALENTINA (fost şef serviciu Departament pentru Revoluţionari din cadrul SSPR), sub aspectul săvârşirii a cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a patru infracţiuni de abuz în serviciu;
NEAGU GHEORGHE, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă;
IOSEF IONEL, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi a trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării); 
ARĂNUŞI CIPRIAN ALBERT, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă;
ADAM CRISTIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă (sub forma complicităţii);
PĂDURARU ŞTEFAN şi VRÂNCEANU NELU-ZOLTAN, sub aspectul  săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă;
AVRAM GEORGE şi BLAGA IOAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă  şi fals în înscrisuri sub semnătură privată; 
ANGHELUŢĂ IONIŢĂ, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de cumpărare de influenţă. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de AntenistontelCretinel:
  era suficienta echivalarea cu pensiile primite cu veteranii de razboi, si doar pentru invalizi si decedati.
  2017-03-17, 20:49:35 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

bey 1, dar de sobolanii lui soros,care a venit pri ...
“Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
“Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Finante Banci

Piata bursiera

In brief

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Auto