Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Datoriile restante înregistrate în Centrala Riscului de Credit nu sunt şterse nici după achitare

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-06-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Existenţa unei înscrieri în CRC, cu privire la întârzieri la plata ratelor de credit, nu conduce în mod cert la refuzul unei alte instituţii de credit de a acorda un alt credit, ci în funcţie de politica acesteia, de perioada de întârziere, precum şi de valoarea sumei restante, instituţia de credit poate aprecia că debitorul restant este eligibil pentru un nou credit.

Cazurile în care împrumutaţii depăşesc scadenţa de plată a ratei, înregistrând o întârziere mai mare de 30 de zile la plata ratelor de credit, sunt destul de des întâlnite printre restanţieri. Puţini sunt însă cei care ştiu că asta presupune automat înregistrarea în evidenţele Centralei Riscului de Credit (CRC). „Orice întârziere la plata ratelor de credit, mai mare de 30 de zile, va fi înscrisă în mod obligatoriu în CRC. Întrucât modificarea sau ştergerea informaţiilor de risc din evidenţele CRC nu se poate face decât de către instituţia de credit declarantă şi doar dacă acestea au fost transmise eronat, informaţiile despre întârzierea la plata ratelor de credit nu vor putea fi şterse, chiar dacă ratele vor fi plătite ulterior, ci se va face doar menţiune despre plata acestora”, explică av. Bogdan Petre Ilie, partener la Nicolescu Attorneys at Law.
Potrivit acestuia, în evidenţele CRC toate informaţiile raportate de instituţia de credit se menţin pe o perioadă de şapte ani, la sfârşitul căreia acestea se vor şterge automat, pe cale de consecinţă, nici întârzierile la plata ratelor de credit nu vor mai figura în evidenţele CRC la expirarea unui termen de şapte ani, care începe să curgă de la data înregistrării lor.
„Existenţa unei înscrieri în CRC, cu privire la întârzieri la plata ratelor de credit, nu conduce în mod cert la refuzul unei alte instituţii de credit de a acorda un alt credit, ci în funcţie de politica acesteia, de perioada de întârziere, precum şi de valoarea sumei restante, instituţia de credit poate aprecia că debitorul restant este eligibil pentru un nou credit”, a adăugat specialistul, citat de avocatnet.ro.

Ce spune legea

Potrivit art. 1 alin. (2) din Regulamentul BNR nr.
2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României (BNR) a Centralei Riscului de Credit, CRC gestionează informaţia de risc de credit şi informaţia despre fraudele cu carduri pentru scopurile specifice ale utilizatorilor, în condiţiile păstrării secretului profesional.
Prin informaţie de risc de credit, se înţelege, în conformitate cu dispoziţiile art. 2 pct. 1 din Regulamentul BNR nr. 2/2012, acea informaţie care cuprinde datele de identificare ale unui debitor, persoană fizică sau persoană juridică nonbancară, faţă de care persoana declarantă, în speţă, instituţia bancară de la care s-a contractat creditul, înregistrează o expunere mai mare sau egală cu limita de raportare, respectiv 20.000 lei, şi operaţiunile în lei şi în valută prin care persoanele declarante se expun la risc faţă de acel debitor.
Informaţia de risc de credit se raportează de către persoanele declarante şi se prelucrează şi difuzează de către CRC. Operaţiunile prin care persoanele declarante se expun la risc sunt: acordarea de credite, asumarea de angajamente de către persoana declarantă, în numele debitorului, faţă de o persoană fizică, o persoană juridică, alta decât persoanele declarante, sau faţă de o instituţie de credit/instituţie financiară din străinătate şi asumarea de angajamente de către persoana declarantă, în numele debitorului, faţă de altă persoană declarantă care funcţionează pe teritoriul României.

Baza de date este actualizată lunar

CRC organizează şi gestionează o bază de date care cuprinde mai multe fişiere, printre care Fişierul central al creditelor (FCC), ce conţine informaţiile de risc de credit raportate de persoanele declarante, prelucrate şi difuzate de către CRC în vederea valorificării de către utilizatori în condiţiile păstrării secretului profesional, precum şi Fişierul creditelor restante (FCR), ce este alimentat lunar de FCC cu informaţii de risc de credit referitoare la debitori şi la creditele restante ale acestora faţă de toate persoanele declarante din România.
Raportările efectuate de persoanele declarante conţin următoarele informaţii cu privire la creditele şi angajamentele de care debitorul beneficiază: tipul creditului, termenul de acordare, tipul garanţiei şi valoarea acesteia, valoarea garanţiei imobiliare supusă executării silite, valoarea obţinută din executarea silită a garanţiei imobiliare, serviciul datoriei, data acordării şi data scadenţei, valuta în care s-a acordat creditul, suma acordată, suma datorată utilizată şi suma datorată neutilizată la momentul raportării, suma restantă, suma creditelor scoase în afara bilanţului - principal, credit/angajament luat împreună cu alţi debitori, stare credit, clasa de rating, probabilitatea de nerambursare, expunerea neperformantă, improbabilitatea de plată, starea de nerambursare, credite depreciate, suma de plată lunară (total, principal, dobândă), rata anualizată a dobânzii, dobânda anuală efectivă, sume restante dobânzi, dobânzi penalizatoare, raportul valoarea creditului pe garanţii, gradul de îndatorare, restructurare, valoarea activului ponderat la risc, factorul de conversie asociat părţii extrabilanţiere, expunerea la riscul de credit, ajustări la nivel individual pentru depreciere, tip ajustări pentru deprecieri, instituţia către care s-a efectuat cesionarea contractului de credit (rezidentă/nerezidentă, tip entitate, denumire), instituţia de la care a fost răscumpărat contractul de credit (rezidentă/nerezidentă), locuinţă (dacă debitorul persoană fizică locuieşte sau nu în imobilul cumpărat cu creditul respectiv), etapele dării în plată a creditelor şi închiderea acestora prin darea în plată.

CRC nu poate modifica sau şterge informaţia de risc de credit înregistrată în baza de date deoarece instituţia de credit, în calitate de persoană declarantă, răspunde pentru veridicitatea şi integritatea informaţiei de risc de credit transmise la CRC şi numai aceasta poate proceda la corectarea sau ştergerea informaţiilor din baza de date, dar exclusiv în situaţia în care acestea au fost transmise eronat. Instituţia de credit nu poate modifica sau şterge informaţiile din baza de date, în alte circumstanţe decât cele precizate mai sus, însă, în conformitate cu dispoziţiile art. 17 din Regulamentul BNR nr. 2/2012, care prevăd că informaţiile de risc de credit sunt menţinute în CRC pe o perioadă de şapte ani de la data înscrierii, orice informaţie de risc despre un debitor va fi ştearsă automat la finalul acestui termen.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie