Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Capitalul străin nou în Oltenia, aproape inexistent

Actualitate


Sursa foto: Gazeta Oltului

Data adaugarii: 2017-07-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Firmele noi cu capital străin evită să investească în Oltenia, iar regiunea este pe ultimul loc în ţară, din punct de vedere al capitalului străin subscris. Doljul este pe locul 15 pe ţară, iar restul judeţelor Olteniei sunt în coada clasamentului, Vâlcea fiind pe locul 33, iar Gorjul pe 38. Cel mai valoros capital străin se concentrează în judeţul Cluj, unde s-a investit chiar mai mult decât în Bucureşti, potrivit statisticilor oficiale. Ce este de făcut pentru a veni investitorii străini în Oltenia?

Statisticile realizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) pe anul 2017 referitoare la înfiinţarea de firme noi cu capital străin pe judeţe şi pe regiuni arată că investitorii străini fug de zona Olteniei şi se concentrează în special în partea de vest a ţării.
Până la sfârşitul lunii mai 2017, în Dolj se înfiinţaseră 18 firme cu capital străin, reprezentând 3,1% din numărul total de firme nou-înfiinţate, însă valoarea subscrisă a capitalului, exprimată în euro, este destul de mică, ajungând la 8.347 de euro. Potrivit ONRC, această valoare a capitalului străin subscris situează Doljul pe locul 15 pe ţară. Mult mai rău stau celelalte judeţe din Oltenia, valoarea capitalurilor străine cu care s-a făcut „infuzie“ în Oltenia fiind nesemnificativă, chiar derizorie. În Gorj s-a înfiinţat o singură firmă cu capital străin în intervalul analizat, cu un capital total subscris de 44 de euro, situând judeţul pe locul 38 pe ţară. În Mehedinţi au apărut, până la sfârşitul lui mai, trei firme noi, cu capital străin total de 129,8 euro, situând judeţul pe locul 28 pe ţară. Oltul a avut patru firme cu investitori străini, cu un capital subscris de 171 de euro, ceea ce i-a conferit judeţului locul 25 în ierarhia pe ţară, realizată de ONRC, în funcţie de valoarea capitalului străin subscris în astfel de firme nou-înfiinţate anul acesta. La Vâlcea au apărut două astfel de firme, unde capitalul străin subscris a fost de doar 63 de euro, judeţul ocupând locul 33 pe ţară. Multe dintre firmele cu capital străin înfiinţate în Oltenia pot fi din agricultură, unde acţionari sau asociaţi sunt cetăţeni străini, alături de români, care, astfel, au acces să achiziţioneze terenuri în România, sub forma unei entităţi economice române, de drept privat.

Cluj, Bucureşti şi Ilfov au atras cele mai mari capitaluri străine

Dacă efectuăm analiza după numărul de firme cu capital străin înfiinţate în mai în România, constatăm că cele mai multe sunt concentrate în partea de vest a ţării, dar şi în Capitală. Dacă analizăm valoarea capitalului străin subscris, constatăm că în judeţul Cluj străinii au investit mai mulţi bani decât în Bucureşti. Astfel, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în judeţul Cluj s-au înfiinţat 27 de firme cu capital străin, însă valoarea capitalului subscris este foarte mare, totalizând 1.024.731 de euro. Conform clasamentului făcut de ONRC, cu această valoare a capitalului străin subscris de peste un milion de euro, Clujul ocupă locul întâi pe ţară. Clujul este urmat de Bucureşti, unde s-au înfiinţat 228 de firme cu capital străin, însă valoarea capitalului subscris a fost de 794.
558 de euro. Din punct de vedere al valorii capitalului străin, în clasament urmează Ilfovul, cu 49 de firme nou-înfiinţate şi cu un capital străin total subscris de 252.331 de euro. Multe firme cu capital străin au apărut şi în Timiş, 45 la număr, dar după valoarea investită situează judeţul abia pe locul zece pe ţară.

Investiţiile străine din Cluj, de 123 de ori mai mari decât la Dolj

GdS a făcut un calcul simplu, astfel că suma investită de străini în Cluj, de peste un milion de euro, este de circa 123 de ori mai mare decât cea investită în Dolj (puţin peste 8.300 de euro), până la sfârşitul lunii mai. Să fie avantajaţi clujenii de poziţia geografică şi de faptul că infrastructura rutieră şi aeriană permit conexiuni rapide cu ţările de peste graniţă sau sunt şi alte motive pentru care investitorii străini sunt atraşi de acea zonă ca un magnet? „Clujul are o aşezare geografică bună, care ajută judeţul foarte mult. Însă este posibil ca Clujul să fi avut şi o altă promovare la nivel central şi internaţional, o altă reprezentare pe toate planurile“, a încercat să explice situaţia preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Dragoş Troanţă Turculeanu, contactat de GdS.

De ce nu atrage Oltenia investitori străini de calibru

Oltenia este vitregită de o infrastructură adecvată. Este cunoscut faptul că nu există nicio autostradă care să facă legătura între Oltenia şi restul ţării, ori primele întrebări ale investitorilor străini când decid să îşi deschidă operaţiuni într-o zonă sau alta sunt legate de infrastructură, ca să poată să îşi transporte în condiţii optime şi cu costuri minime mărfurile de aici către exterior şi materiile prime din alte ţări către această regiune. Dar înainte să afle că în Oltenia nu există autostrăzi, investitorii străini trebuie să afle de existenţa Olteniei şi de oportunităţile investiţionale de aici. „Consider că nu este vorba doar de lipsa infrastructurii adecvate, atunci când vine vorba de întrebarea de ce ocolesc investitorii străini această regiune, ci este vorba de expunerea noastră la nivel central, de cât de bine suntem cunoscuţi la acest nivel. Există mecanisme clare de direcţionare a investitorilor către anumite regiuni şi acest lucru se face de la nivel central către teritoriu, prin diverse ambasade, consulate etc. Noi, cei din Dolj, trebuie să fim mult mai bine cunoscuţi la nivel central şi aceasta este intenţia noastră în perioada următoare“, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj. Dragoş Troanţă Turculeanu a mai precizat că regiunea Oltenia nu are o imagine prea bună peste graniţă din punct de vedere al investiţiilor şi acest lucru trebuie schimbat în viitorul apropiat. „Ne lipseşte o strategie regională de dezvoltare, la fel cum ne lipseşte şi o strategie locală de atragere a investitorilor în Dolj şi de aceea cred eu că nu sunt prezenţi investitorii străini în zonă. În plus, există o lipsă totală de profesionalism în instituţiile publice care ar trebui să sprijine mediul de afaceri, să aibă strategii de atragere a investitorilor străini. Este foarte importantă profesionalizarea acestor instituţii“, a mai spus preşedintele CCI Dolj.

Pe regiuni, Oltenia este în coada clasamentului

Statisticile realizate de Registrul Comerţului pe regiuni din punct de vedere al valorii capitalului străin subscris anul acesta arată că zona Sud-Vest Oltenia este pe locul opt pe ţară, adică ultima din toate regiunile, fiind depăşită chiar şi de judeţele din Moldova sau Dobrogea. Pe primul loc pe ţară se situează regiunea Bucureşti-Ilfov, pe locul al doilea - regiunea Nord-Vest, pe locul al treilea regiunea Centru, pe locul patru se situează Nord-Est, iar pe locul cinci zona de Vest. Sud-Est şi Sud-Muntenia se situează pe locul şase, respectiv şapte pe ţară.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de io:
  Este normal daca se vehiculeaza crearea unei zone independente/autonom e cu numele Biharia.La fel este si in secuime.. Cine credeti ca vrea sa-si investeasca banii intr-o zona cu probleme ?
  2017-07-18, 06:54:47 (adresa: 86.120.241.*)
 2. de :
  exista cel romanesc.
  2017-07-18, 13:01:15 (adresa: 163.172.67.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

cu bicicleta, decat electrice ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

a iesit la iveala, opozitia ...
Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: