Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Sistemul medical, la pământ: Românii, bolnavii Europei

Actualitate - Ana-Maria Predilă (Gazeta de Sud)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: invaslui.ro

Data adaugarii: 2017-08-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Românii sunt bolnavii Europei. O arată situaţia din spitalele supraaglomerate, dar şi Raportul Naţional privind Starea de Sănătate a Populaţiei României 2016. Ocupăm locurile fruntaşe în Uniunea Europeană când vine vorba de afecţiunile grave: cancer, diabet, boli de inimă, TBC, hepatită. Numărul pacienţilor creşte de la an la an. Cu toate acestea, nu există programe de prevenţie bine puse la punct, iar mulţi dintre pacienţi sunt nemulţumiţi de condiţiile din spitale, dar şi de calitatea serviciilor medicale.

Într-un sistem medical doborât de probleme, românii au ajuns să fie bolnavii Europei. Numărul pacienţilor creşte de la an la an. În cazul bolilor de nutriţie şi de metabolism, creşterea medie este de 43% pe deceniu, pentru bolile aparatului circulator - 29%, tumori - 29% şi tulburări mentale - 24%. 40% din populaţia României suferă de hipertensiune arterială, iar o mare parte dintre bolnavi nici nu ştiu că au această problemă. 60% dintre decesele din România au drept cauză boli cardiovasculare, iar incidenţa acestor afecţiuni a crescut în ultimii 10-15 ani, avertizează cardiologii. Aceste statistici explică şi de ce românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. Cel mai mult trăiesc francezii: 88 de ani femeile şi 82 - 83 de ani bărbaţii. Românii, însă, mor cu 15 ani mai devreme decât francezii.

Peste 78.000 de doljeni suferă de hipertensiune

Boala hipertensivă cardiacă este în România de 18 ori mai mare decât în Olanda, de 15 ori mai mare decât în Marea Britanie, de patru ori mai mare decât în Germania, de cinci ori mai mare decât în Polonia şi cu circa 75% mai mare decât în Bulgaria, arată Raportul Naţional privind Starea de Sănătate a Populaţiei României 2016. Anual, 150.000 de români se sting din cauza problemelor cardiace, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate pe întreg teritoriul ţării noastre, fapt ce ne clasează pe locul patru în lume. Aproape jumătate dintre olteni au hipertensiune arterială, o boală care, netratată la timp, duce la deces. La nivel naţional, potrivit celui mai recent studiu publicat de Societatea Română de Hipertensiune, boala afectează peste 7,4 milioane de persoane. Peste 78.000 de doljeni suferă de hipertensiune, potrivit statisticilor transmise de medici Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
În Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor din Oltenia ajung în fiecare oră pacienţi care suferă de boli ale inimii. Majoritatea sunt hipertensivi, au ameţeli, dureri de cap, vărsături, sângerări nazale, simptome pe care le ignoră mult timp şi ajung la spital atunci când organismul cedează. Cei mai mulţi ajung în Clinica de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, locul unde statisticile îngrijorătoare devin realitate. Toate cele 80 de paturi sunt mereu pline de bolnavi. Dacă ar fi mai multe, şi pacienţi ar fi mai mulţi.
În timp ce, în Danemarca sau Franţa, mortalitatea prin boli cardiovasculare a scăzut sub nivelul de mortalitate prin cancer, în spitalele din Oltenia, Secţiile de Cardiologie abia mai reuşesc să facă faţă numărului de bolnavi. Este şi situaţia secţiei de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Cardiologia are 70 de paturi şi niciunul nu este liber. Aici sunt internaţi în jur de 8.000 de pacienţi pe an, iar aproximativ 9.000 de bolnavi sunt trataţi în policlinică. Medicii spun că peste 30% din populaţia judeţului Mehedinţi suferă de hipertensiune arterială. „Este un procent foarte mare. Numărul bolnavilor este în creştere de la an la an. Oamenii sunt din ce în ce mai stresaţi, mai împovăraţi. Avem şi pacienţi de 20 de ani“, a spus dr. Cristian Jianu, medic primar cardiolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.

„Prevenţia primară este bună şi pentru pacient, şi pentru sistemul medical”

Numărul accidentelor vas¬culare cerebrale, a doua cauză a deceselor ca frecvenţă în ţările din estul Europei, este de trei-patru ori mai mare în România decât în ţările din vestul Europei, cu circa 30% mai mare decât în Polonia şi cu circa 60% mai mic decât în Bulgaria. În România, aproape 65.000 de persoane suferă anual un accident vascular cerebral, 31% dintre ele având vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, ceea ce înseamnă 178 pe zi. Cea mai frecventă cauză a accidentului vascular cerebral este faptul că un cheag de sânge blochează o arteră cerebrală, iar sângele nu mai irigă cu oxigen o anumită porţiune a creierului şi aceasta cedează. În Clinica de Neurologie a Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova ajung cam 177 de pacienţi lunar. Mai mult de jumătate dintre aceştia au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Numărul pacienţilor care suferă un accident vascular cerebral ar putea să scadă dacă pacienţii ar avea o mai bună educaţie medicală şi ar merge la controale periodice chiar şi atunci când nu îi doare nimic. Medicii spun că nu de puţine ori internează oameni care abia în acel moment descoperă că de ani de zile suferă de o boală de care nu au ştiut nimic. „Prevenţia primară este bună şi pentru pacient, şi pentru sistemul medical.
Asta înseamnă ca şi pacientul, şi medicul de familie să fie interesaţi să păstreze o legătură mai atentă. Prevenţia înseamnă să merg la medic atunci când mă consider sănătos. Trebuie să conştientizăm că, mai ales după ce trecem de 30 - 40 de ani, trebuie să mergem la medic. Ne considerăm o persoană sănătoasă, dar, de fapt, pe propriile picioare putem să ducem o boală. În mentalul multora dintre noi, dacă ne-am trezit bine dimineaţa şi nu ne doare nimic înseamnă că suntem sănătoşi. Este o mare greşeală. Fiecare ar trebui să se prezinte din proprie iniţiativă la medic măcar o dată pe an, să facă analize şi un bilanţ al stării de sănătate“, atrage atenţia conf. univ. dr. Valerica Tudorică, şefa Clinicii II Neurologie din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

În România mor cele mai multe femei din Europa din cauza cancerului de col uterin

Numărul cazurilor de diabet zaharat este în România de circa două ori mai mare decât în Marea Britanie şi cu circa 40% mai mare decât în Olanda. Diabetul este boala ascunsă, care macină organismul fără să ne dăm seama că s-a instalat. Peste 44.000 de doljeni suferă de diabet, după cum arată datele Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Îngrijorător este că peste 4.000 de copii români au fost diagnosticaţi cu această maladie, numărul fiind dublu faţă de acum zece ani. La fiecare şapte secunde, un om se stinge pe glob din cauza acestei maladii. În România, două milioane de locuitori au diabet, iar alte patru milioane au predispoziţie la această boală. În ultimii zece ani, aproape s-a dublat numărul bolnavilor de diabet.
În România mor cele mai multe femei din Europa din cauza cancerului de col uterin, peste 2.000 anual. Acelaşi Raport Naţional privind Starea de Sănătate a Populaţiei României 2016 arată că la noi în ţară cancerul de col uterin este de peste şase ori mai mare decât în Olanda, de cinci ori mai mare decât în Marea Britanie, de peste patru ori mai mare decât în Germania, de două ori mai mare decât în Polonia şi cu 50% mai mare decât în Bulgaria. De ce a ajuns România aici? Avem un program de prevenţie care a eşuat. Centrele de iradiere sunt insuficiente. Pacientele nu sunt informate, ajung la medic când este prea târziu, iar la susţinerea psihologică de care au nevoie femeile şi familiile lor zdruncinate de suferinţă statul nu se gândeşte. Nu mai puţin de 1.893 de femei din Dolj suferă de cancer de col uterin, conform datelor DSP.

România are valori mari ale ratelor mortalităţii infantile

Lista afecţiunilor la care România ocupă locurile fruntaşe în Uniunea Europeană este mult mai mare. Comparând cu celelalte ţări din regiunea Europa şi membre ale UE, România are valori mari ale ratelor mortalităţii infantile, ocupând locul doi, după Malta.
În România, hepatita este problemă de sănătate publică. Şi în acest caz ne aflăm pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C. Rata generală de depistare a acestei boli este foarte scăzută în România, iar majoritatea pacienţilor sunt diagnosticaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecţiuni. În ţară mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. În România se înregistrează cei mai mulţi oameni infectaţi, raportat la numărul de locuitori, dar şi cele mai mici rate de vindecare. Nu există însă o strategie prin care bolnavii să fie depistaţi la timp şi trataţi. Statul nu a investit într-un program de prevenţie, doar sporadic mai există iniţiative ale unor asociaţii sau ONG-uri care fac campanii de testare gratuită.

Care este situaţia în alte ţări?

În timp ce în România programele de prevenţie nu există sau se derulează greu, în alte ţări statul are grijă de sănătatea cetăţenilor lor prin strategii puse la punct.
Daniel Murariu este medic la MD Anderson Cancer Center din Statele Unite şi spune că autorităţile române ar trebui să se implice mai mult.
„În mare parte, aici programele sunt conduse de societăţile medicale. Vaccinarea copiilor este responsabilitatea medicilor pediatri sau de familie, medicii de familie sau ginecologii fac testele Papanicolau la femei sau comandă mamografie începând cu vârsta de 40 de ani. La cancerul de colon se face colonoscopie începând cu 50 de ani. Alte teste se fac în funcţie de riscul pacientului. În State, la copii sunt anumite teste care se fac obligatoriu. De exemplu, testul de auz în România nu prea se face, ori nu sunt bani, ori nu sunt echipamente şi se depistează târziu copiii respectivi. Cauzele sunt lipsa fondurilor şi proasta organizare. Din 2014 încerc împreună cu colegii români să înfiinţăm un centru cranio-facial care ar ajuta pacienţii, dar autorităţile nu se implică. N-am găsit pe nimeni care să spună cu adevărat da şi să sprijine corect“, afirmă Daniel Murariu, medic la MD Anderson Cancer Center.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Ioan:
  Indiferenta, incompetenta si interesul fac ca problemele precizate corect in articol sa nu fie luate in seama si corectate de clasele conducatoare care sunt si care au fost la conducerea Romaniei.
  2017-08-19, 06:57:21 (adresa: 213.233.88.*)
 2. de maria:
  Lozinci doamna. Mergeti prin tarile Europei si vedeti ca nu este chiar asa cum spuneti. Iar daca este undeva o astfel de situatie prezentata de dvs. este pentru unii foarte bogati, nu pentru cetatenii de rand cu salariul minim si cu asigurari complementare scumpe. Asigurarea de sanatate cu cartea vitala nu raspunde la ceea ce prezentati dvs. Peste tot se face economie la sange din cauza deficitelor.
  2017-08-19, 09:26:37 (adresa: 82.242.141.*)
 3. de Unu:
  Toata *harababura* din sanatate este rezultatul neaplicarii legilor, care in ROMANICA, sunt niste acte scrise , fara valoare pentru *potentatii* care nu raspund pentru nimic. Orice *frauda* adusa sistemului (vezi cardul de sanatate)sunt trecute repede sub tacere iar banul public ramane cheltuit cu nemiluita. Schimbarea *conducerilor* care au devalizat sistemul sanitar nu a fost decat praf in ochii prostimii. A recuperat cineva ceva din marile jafuri? Nu pentru ca si Constitutia este element de troc in vremurile astea, decum legile ordinare pe care nu le mai aplica nimeni, de la Petre Roman Incoace. O dam inainte cu *retrocedarile* o alta gaselnita de a evapora miliarde din sistemul sanitar de stat. Toate clinicile private sunt *parazitii, capusele* sistemului sanitar de stat, insa nimeni nu vede ca schimbam ministrii precum sosetele pentru a acoperi nemerniciile.
  2017-08-19, 09:56:33 (adresa: 5.15.177.*)
 4. de :
  Se datoreaza romanilor (peste4 mil) plecati peste granita, deoarece nu contribuiesc la sistemul de Sanatate.
  2017-08-19, 13:40:20 (adresa: 163.172.212.*)
 5. de pt. prostac:
  pt. 2: prostace, aia 4 milioane, daca nu contribuie aici, contribuie acolo! din cei 17 milioane ramasi, contribuie doar 3-4 milioane, din care 1,5 milioane sunt platiti de stat, adica de fapt in romania avem doar 2 milioane de contribuabili reali la sanatate! acestia sunt singurii care ar trebui sa beneficieze de servicii medicale, restul sa-si faca asigurare din banii lor sau sa ramana la nivel de ambulanta, stabilizarea functiilor si acasa, eventual ceva rugaciuni si lins de moaste.
  2017-08-19, 14:52:00 (adresa: 95.77.216.*)
 6. de pt. .prostac:
  erata: pt.4, dar n-am gresit prea mult!
  2017-08-19, 14:54:12 (adresa: 95.77.216.*)
 7. de :
  5 ,toti trebuie sa contribuie la sanatate deoarece este un mix intre public si privat.
  2017-08-19, 16:46:45 (adresa: 79.124.59.*)
 8. de pt. 5:
  pt. 5: esti un mix de retard si psiho-pupu. una din suferinte se poate trata cu dusuri reci si socuri electrice!
  2017-08-19, 16:50:19 (adresa: 95.77.216.*)
 9. de pt. 7:
  erata, pt. 7, nebunii ma agita!
  2017-08-19, 16:51:32 (adresa: 95.77.216.*)
 10. de :
  7, 8 tratati va cu dusuri si socuri.
  2017-08-19, 16:53:08 (adresa: 137.74.73.*)
 11. de :
  erata ,8,9 scuze pt 7
  2017-08-19, 16:54:23 (adresa: 137.74.73.*)
 12. de pt. prostac:
  pt. 11, repeti ca papagalul, simptome evidente de retard psihopupu!
  2017-08-19, 16:56:03 (adresa: 95.77.216.*)
 13. de :
  12 nu stii cum face papagalul ,ha,ha,ha.
  2017-08-19, 16:57:17 (adresa: 137.74.73.*)
 14. de Sdruleanu:
  Se baga 8 miliarde euro pe an in sanatate , din care jumatate se fura si pleaca la medicina privata. Cine raspunde ? Cine controleaza ?
  2017-08-20, 22:44:47 (adresa: 109.98.38.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

BUNA GLUMA CU INVESTITIILE ! ...
Se anunță noi investiții în județul Gorj

Lasati poporu pesedist sa prade si sa jefuiasca ta ...
Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

Kakai investitori? Turci, tatari, rusi? ...
Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

GORJ 4/8 ILIE 4/8; Gorj 7/4 Hristos 7, Ilie 4; GOR ...
Se anunță noi investiții în județul Gorj

Mai important zicem noi romanii este prestatia spe ...
Guvernul a aprobat prelungirea termenului de valorificare a productiei pentru producatorii de tomate

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi