Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Editura Unică pune în pericol viitorul copiilor și al procesului de învățământ

Actualitate


sursă foto: monitorulcj.ro

Data adaugarii: 2017-10-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

De Ziua Mondială a Educației, semnatarii Apelului 'Dreptul la Educație', cadre didactice, părinți, profesori, autori de manuale și elevi, au participat la masa rotundă 'Dreptul la Educație începe cu libertatea de a alege'. Mesajul principal al dezbaterilor a fost că decizia ministrului Liviu Pop de a transfera, în exclusivitate, sarcina editării de manuale unei singure edituri, de stat, întoarce democrația din România în urmă cu peste 25 de ani. La eveniment au participat personalități publice în calitate de părinți (Ada Solomon și Silviu Sergiu), Daniela Palade Teodorescu, redactor șef revista Cariere, reprezentanți ai elevilor, autorilor de manual și ai editorilor de carte școlară.

'Eu, generația mea, pe vremea comunismului, nu am fost educați să alegem. Pentru formarea unui tânăr este însă foarte important să înveți să alegi. Trăim într-un secol al creativității și este esențial pentru a progresa să ai alternative. Mi se pare extraordinar că profesorii își pot alege metoda de predare în funcție de grupul de elevi, pentru că elevii sunt diferiți și au nevoi diferite', a arătat Ada Solomon, cunoscut producător de film.

La rândul lor, profesorii spun că lipsa alternativei pune în pericol procesul de învățământ. Aurora Ciachir, profesor de Religie și autor de manual, a declarat: 'manualele alternative ne oferă mai multe posibilități de predare, în funcție de gradul de dificultate al aplicațiilor', lucru imposibil de realizat cu un manual unic. 'A pasa vina asupra sistemului este o chestiune păguboasă', a arătat și Daniela Palade Teodorescu, redactor șef revista Cariere, care a subliniat că trebuie rezolvate probleme în interiorul sistemului, nu distrus actualul sistem de manuale auxiliare.

Cristian Greșanu, președintele Uniunii Editorilor din România a arătat că, la nivel simbolic, măsura de trecere la manualul unic înseamnă 'practic dacă nu poți să vindeci un pacient, măcar să îl omori. Să ne așteptăm să avem parte de un singur site pe internet și de o uniformă pentru toți? De ce trebuie să ne întoarcem în trecut?'

Polixeniu Anghel, director general al Uniunii Editorilor din România a subliniat că 'din păcate, pentru toate problemele învățământului românesc, domnul ministru Pop a găsit o soluție — perdea de fum: 'reformarea' manualelor școlare. Reformare în sens invers, întorcându-ne în anii staliniști, în care 'tătucul' stat știa ce este mai bine pentru copiii săi! Deciziile de revenire la 'editura unică' și 'manualul unic' nu vor avea impact exclusiv asupra celor direct vizați de textele de lege, ci vor marca generații întregi de tineri de acum înainte'.

Cu dedicație pentru ministrul Educației — un pachet cu manuale ale Editurii Unice

Reprezentantul editorilor a oferit ministrului educației și un cadou simbolic. Un 'pachet' cu manuale editate pe vremea 'editurii unice', când elevii și profesorii nu aveau alternativă la manualele aprobate și editate de stat. 'Îl rugăm să le studieze cu atenție și să spună dacă o astfel de educație dorește pentru copiii României de mâine. Trebuie să oprim legea Editurii Unice, pentru că trebuie să le oferim copiilor noștri resurse educaționale la nivelul celor europene', a mai arătat Polixeniu Anghel.

Istoric

În data de 15 septembrie, Ministerul Educației Naționale a pus în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică (EDP) ar deveni societate pe acțiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele școlare.

Profesorii universitari și preuniversitari, cercetători și oameni de cultură au reacționat public, semnând apelul Dreptul la educație. La acesta au aderat peste 230 de persoane, iar alte 4.200 de persoane au semnat petiția online în doar două săptămâni. Semnatarii au atras atenția asupra riscului de monopolizare a pieței de carte școlară, în contextul discuțiilor privind reorganizarea EDP și transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor școlare.

Printre autorii și semnatarii Apelului 'Dreptul la Educație' se află personalități importante precum academicianul Nicolae Manolescu, profesorii universitari Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Mircea Vasilescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, catedre întregi ale universităților din București, Iași, Cluj-Napoca, scriitori, artiști, profesori ai colegiilor, liceelor și școlilor din București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Timișoara, Galați, Ploiești, Breaza.

După numai 5 zile de consultări publice, MEN a înlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanță de Urgență, în ciuda semnalelor de opoziție primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri. În plus, în data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro, a fost pus în dezbatere publică un proiect de Lege a manualului școlar. În aceeași zi, ministrul Educației își exprima public, fără echivoc, intenția de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP și transformarea în unica editură cu drept de publicare a manualelor școlare.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  si dupa montaj, le casam? vin cele noi, turk buss ...
  RATB va dota cu aer conditionat 100 de troleibuze

  Recomandare lucru pe net exclusiv: cautam persoane ...
  Avenir Telecom a lansat telefoanele Energizer pe piaţa din România

  Presedintele si premierul au fost declarati proeu ...
  Contract intre doua firme ale Primariei Bucuresti pentru inchirierea unor corpuri de iluminat de 22.500 de euro

  Bravo baieti!!!V-am vazut odata intr-un local pe P ...
  The ŞlagărBusters - sau rememorarea hit-urilor trecutului într-o manieră amuzantă

  In sectorul medical astea sunt povesti vanatoresti ...
  Angajații din sectorul public primesc vouchere de vacanta

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: