Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Costurile „ascunse” ale învăţământului gratuit

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Data adaugarii: 2017-10-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Se aglomerează ocaziile în care este reluată tema (sub)finanţării sistemului nostru de educaţie; firesc, pentru că se apropie sfârşitul anului, iar banii de la buget, fiind puţini de tot, s-au cam dus, încât nu prea mai sunt măcar pentru salarii. Cel puţin 15 universităţi au anunţat că nu mai pot plăti salariile, atrăgea atenţia profesorul universitar Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor „Alma Mater”, cu ocazia constituirii Alianţei pentru Educaţie de Calitate (APEC), de către Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi FNS „Alma Mater”.
Dincolo de necesităţi şi calcule specifice, se află îngrijorarea şi interesul generale, pentru că, după cum reamintea profesorul universitar Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, la evenimentul „Libertate prin Educaţie“ organizat de FSE „Spiru Haret“ de Ziua Mondială a Educaţiei (5 octombrie), referindu-se la munca profesioniştilor în domeniu, „produsul muncii noastre este folosit de întregul mediu socio-economic”. În sens larg, „adevărata libertate a individului şi a societăţii nu se poate obţine în afara educaţiei”, accentua în acelaşi context preşedintele FSE „Spiru Haret”, profesorul Marius Ovidiu Nistor.
Bugetul alocat educaţiei reprezintă cu bunăvoinţă 3% din PIB, socotind şi credite de angajament, şi fonduri europene, şi ceva interpretări vecine cu speculaţia. Universităţile, în baza autonomiei, au primit dreptul de a plăti din resurse proprii sumele tăiate acum câţiva ani din salarii - adică să-şi dea singure banii care li s-au luat. În sistemul universitar, ca şi în cel preuniversitar, banii de la buget pentru finanţarea de bază sunt alocaţi în funcţie de numărul celor înscrişi - studenţi, elevi.
Mecanismul „banii urmează studentul/ elevul” („finanţarea pe student/ elev”) persistă, deşi e contestat cu argumente. Finanţarea de acest fel este arătată ca insuficientă şi ruptă de realitate. Profesorul Anton Hadăr spune că sunt 500 de euro de student anual şi consideră ca necesară finanţarea pe ciclu de studii (3 sau 4 ani), pentru înlăturarea situaţiilor actuale, când, după un an, studentul pleacă din universitate şi, odată cu el, şi suma alocată. În preuniversitar, semnalează elevul Constantin Alexandru Manda, preşedintele asociaţiei constănţene, se alocă o sumă uniformă pe elev (350-500 de lei, de la an la an), deşi la profiluri precum artistic, tehnologic costurile sunt ridicate de materiale, instrumente, instalaţii.    
Subfinanţarea se reflectă şi în angajarea insuficientă de specialişti care să gestioneze situaţii în care se pot afla adolescenţi precum elevul din Brăila care a încercat să se sinucidă în faţa colegilor săi. Profesorul Simion Hancescu, preşedintele FSLI, trage un semnal de alarmă „că sistemul de educaţie nu este pregătit” pentru astfel de cazuri, în condiţiile existenţei „unui singur consilier şcolar la 800 de elevi”.
Lipsurile financiare sunt compensate „la greu din buzunarul părinţilor”, afirmă Iulian Cristache, preşedintele federaţiei acestora. Vorba elevului Manda, anul trecut, 7 din 10 elevi din Constanţa au adus bani de-acasă pentru zugrăvit, mobilier, cretă, încălzire. Se cheamă „costuri ascunse”, deşi se achită pe faţă, legiferate, cu acte.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de liviu ”genunche” pop:
  „Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”.
  2017-10-10, 22:20:10 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Business Style

Actualitate