Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Sute de doljeni și-au cumpărat vechime în muncă retroactiv

Actualitate - Gazeta de Sud
(citeste alte articole de acelasi autor »)Foto: infoziare.ro

Data adaugarii: 2017-10-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Sute de doljeni au apelat la legea care le permite cumpărarea de vechime în muncă retroactiv pe o perioadă de până la cinci ani, în care nu au fost angajați și nici asigurați cu contract individual încheiat cu Casa de Pensii. Persoanele care vor să își cumpere retroactiv vechime mai au doar două luni să o facă. Cine vrea să fie asigurat la nivelul salariului minim pe ultimii cinci ani trebuie să achite la CJP o contribuție de aproximativ 18.000 de lei. Sute de doljeni au apelat la legea care le permite cumpărarea de vechime în muncă retroactiv pe o perioadă de până la cinci ani, în care nu au fost angajați și nici asigurați cu contract individual încheiat cu Casa de Pensii. Persoanele care vor să își cumpere retroactiv vechime mai au doar două luni să o facă. Cine vrea să fie asigurat la nivelul salariului minim pe ultimii cinci ani trebuie să achite la CJP o contribuție de aproximativ 18.000 de lei. Cei care mai au nevoie de până la cinci ani de vechime în muncă și nu au avut nici un serviciu în acești ultimi ani mai pot cumpăra vechime retroactiv

Persoanele care mai au nevoie de vechime în muncă și nu au fost angajate în ultimii cinci ani pot cumpăra retroactiv această vechime, dacă îndeplinesc anumite condiții cerute de o lege specială, adoptată strict în acest sens și cu o valabilitate clară stabilită în timp. Legea nr. 186/2016 care prevede posibilitatea de a achiziționa vechime în muncă de la casele teritoriale de pensii mai are valabilitate până la 31 decembrie 2017, după ce a mai fost prelungită în vara aceasta cu încă șase luni.

Persoanele interesate să cumpere vechime în muncă pentru câteva luni, un an, doi și până la cinci ani trebuie să încheie un contract cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. Este foarte important de știut că persoanele care au împlinit între timp vârsta legală de pensionare mai pot cumpăra vechime retroactiv doar pentru perioada până la care au împlinit această vârstă. „La această dată avem aproximativ 820 de contracte încheiate pentru cumpărarea de vechime în muncă retroactiv. Concret, dacă cineva a făcut vârsta standard de pensionare în 2015, să zicem, și nu a avut stagiul minim de cotizare pentru a se înscrie la pensie nu poate să cumpere acum vechime retroactiv, chiar dacă nu a fost asigurat în acești ultimi cinci ani, decât până la momentul la care îndeplinea condițiile de pensie. Deci, dacă un bărbat a ajuns la 65 de ani în 2015, el nu mai poate să cumpere vechime decât pentru perioada din 2012 până în 2015.
Actul normativ a stârnit interesul multor persoane. Această lege mai este valabilă până la 31 decembrie 2017. Practic, îi așteptăm pe toți cei interesați să vină și să își cumpere vechime. Nu se știe când va mai exista o astfel de posibilitate“, a precizat directoarea executivă a CJP Dolj, Daniela Licu.

Dacă inițial, când a apărut Legea nr. 186, calculul sumei ce trebuia achitată retroactiv pe ultimii cinci ani era de circa 15.000 de lei, la ora actuală, deoarece salariul minim a tot crescut, suma de plată pentru a cumpăra vechime în muncă pe ultimii cinci ani este de aproximativ 18.000 de lei, aceasta fiind suma minimă ce reiese din calcule și care trebuie plătită, pentru a beneficia de o pensie minimă pe acea perioadă. Însă cei care chiar au nevoie de vechime și dispun de bani mai mulți se pot asigura retroactiv pe maximum cinci ani cu sume mai mari, dacă vor să aibă o pensie mai mare. Există și persoane care mai au mulți ani până la vârsta de pensionare, dar pentru că nu au avut un loc de muncă în ultimii cinci ani, înregistrat cu acte în regulă sau au muncit „la negru“ în țară sau în străinătate, ei decid să își cumpere retroactiv vechimea, în baza Legii nr. 186/2016. Din februarie 2017 nu mai există plafon maximal pentru plata contribuțiilor, așa cum fuseseră anterior plafonate la maximum cinci salarii medii pe țară, astfel că persoanele se pot asigura la pensii la ce sume vor, dar nu mai puțin de contribuțiile calculate la salariul minim pe economie.

Vechimea retroactivă se poate achita și în rate


Cei care încheie cu Casa de Pensii contract pentru cumpărarea de vechime în muncă pot să achite sumele la care se angajează în rate, însă ultima rată trebuie plătită până la 31 decembrie 2017 (de fapt, în ultimele zile lucrătoare din acest an).

Până zilele trecute existau circa 2.000 de contracte active la Dolj de cumpărare retroactivă a vechimii. Unele persoane au cumpărat câteva luni sau un an de vechime, iar altele au avut nevoie de patru – cinci ani.

Dacă o persoană dorește să fie asigurată de acum încolo la pensii, atunci va încheia alt tip de contract de asigurare cu CJP Dolj, pe baza Legii pensiilor, și poate achita orice sumă dorește lunar, dar nu mai mică de 288 de lei pe lună, acesta fiind minimul acceptat de lege.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  porci, la soci! ...
  Summit Putin-Erdogan-Rohani la Soci, pentru a discuta viitorul Siriei

  2000 de posturi in firmele primariei din bucale! t ...
  Industria, cel mai mare angajator în 2016

  doar pentru tineri, pentru oamenii ramasi nu?! ...
  Eurodeputatul PSD Răzvan Popa susține creșterea investițiilor în programele menite să creeze locuri de muncă pentru tineri

  decat de ziua nationala?! ...
  Tudose, Dragnea şi Tăriceanu fug din Bucureşti de Ziua Naţională

  anticipate, cu zdrobirea partidelor infiltrate de ...
  Criza politică din Germania - încă departe de a fi soluționată. Partidele politice germane sunt incapabile să-și asume responsabilitățile pentru soarta guvernării

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Extern