Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Astăzi se implinesc 30 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov

Actualitate - Irina Băncilă
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Biz Brasov

Data adaugarii: 2017-11-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

  La 15 noiembrie 1987, zi în  care erau programate alegerile deputaților din Marea Adunare Națională, are loc la Brașov o amplă revoltă anticomunistă, la care au participat muncitorii Uzinei de Autocamioane ”Steagul Roșu” , cărora li s-au alăturat și alți brașoveni. 
      Primele proteste au început practic pe 14 noiembrie 1987, la Secția 440 „Matrițe” a  întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu. Era zi de salariu, iar muncitorii au primit doar jumătate din bani. Pe fluturașii de salariu, în dreptul rubricii „Rețineri” era scris cuvântul „social”. Fără să fie organizați dinainte, muncitorii au decis să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele. Oamenii au încercat să obțină răspunsuri de la conducerea întreprinderii, însă șeful de secție din acea noapte i-a tratat cu dispreț și a anunțat conducerea administrativă despre întreruperea lucrului abia la ora 5 dimineaț. La ora 7.00 au sosit și muncitorii din schimbul I, așa că starea de agitație și protestele s-au amplificat. Muncitorii au spart geamurile sediului administrativ al uzinei, iar în jurul orei 8.00 circa patru mii de muncitori erau adunați la porțile acesteia. În jurul orei 11.00 ei au luat hotărârea să meargă la sediul Comitetului Județean al PCR, ca să se facă ascultați. La ieșirea din întreprindere, majoritatea protestatarilor ezită și se retrag, iar coloana care pornește spre Consiliul Județean al P.C.R. este alcătuită doar din circa 400 de oameni.
      Luate prin surprindere, autoritățile au reacționat cu o întârziere de 3-4 ore, astfel că intervenția celor 1.000 de milițieni a eșuat. S-a recurs, însă, la sprijinul trupelor speciale de securitate, care au înconjurat întreaga zonă centrală, reușind să pună situația sub control. Între timp, la Întreprinderea ''Steagul Roșu'', are loc o adunare cu toți muncitorii rămași, în care participanții la manifestație sunt catalogați drept ''huligani'' cu ''intenții criminale'', cerându-se ''pedeapsa maximă'', inclusiv ''pedeapsa capitală''. Începe, apoi, represiunea împotriva participanților la revoltă, liderii lor fiind întemnițați, unii uciși, mulți deportați împreună cu familiile lor. Abia în ianuarie 1990, deportații s-au putut întoarce la Brașov.
Temându-se de gravitatea actelor de represiune și solidarizându-se cu mișcarea muncitorilor, trei studenți de la Facultatea de Silvicultură din Brașov au protestat, la 22 noiembrie 1987, împotriva arestării acestora, prin expunerea, în fața cantinei din Complexul studențesc, a unei pancarte pe care scria ''Muncitorii arestați nu trebuie să moară!''. În scurt timp, însă, au fost, la rândul lor, arestați și anchetați, fiind exmatriculați din facultate și trimiși în orașele natale, unde au fost angajați ca muncitori necalificați. Au fost reînmatriculați abia în toamna anului 1989. Și alți studenți ai facultăților brașovene s-au solidarizat cu aceștia, fiind, ulterior, supuși acelorași măsuri represive.

      Braşovul va fi oraş gazdă în anul 2017 pentru istoricii din statele Europei care acum trei decenii au ridicat cortina de fier. Muzeul Judeţean de Istorie, împreună cu TVR, pregăteşte un film despre adevărul din `87, din oraşul în care s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”
      Dacă 2016 a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, anul 2017 va fi dedicat împlinirii a 30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987. În acest sens, Muzeul Judeţean de Istorie a pregătit deja proiectul „Braşov 1987”, prezentat public de directorul instituţiei, Nicolae Pepene, în contextul în care, săptămâna viitoare, Braşovul marchează 29 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni, eveniment despre care manualele de istorie vorbesc acum doar „în treacăt”.
   „Nu ne vom rezuma doar la câteva evenimente organizate în preajma datei de 15 noiembrie ci vrem ca «Braşov 1987» să fie un eveniment de anvergură naţională şi internaţională. În 15 noiembrie 1987 s-a strigat la Braşov «Jos Ceauşescu!», astfel că de atunci putem vorbi despre începutul sfârşitului comunismului în România”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene.
Reprezentantul Muzeului Judeţean de Istorie a mai spus că în proiectul „Braşov 1987” va fi implicată o echipă care va realiza o cercetare serioasă, în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, ale altor instituţii, dar şi ale postului Radio Europa Liberă. De altfel, în acest proiect va fi implicat şi directorul Institutului Român de Istorie Recentă, Liviu Tofan, care, acum 30 de ani era jurnalist la Radio Europa Liberă.
   

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  fiecare cu uscaturile lor
  2017-11-15, 15:58:22 (adresa: 62.210.129.*)
 2. de :
  si atunci erau vite la pascut asfalt?
  2017-11-15, 16:45:53 (adresa: 109.69.67.*)
 3. de Poienareanu:
  Credeau muncitorii care au iesit pe strazi in 1987 la Brasov contra regimului comunist ca ,,noul regim" construit in Romania dupa lovitura de stat din decembrie 1989 va fi creat tot de un comunist in persoana lui Iliescu, fost nomencklaturist , membru CC al PCR si secretar al PCR la nivel judet , tras pe stanga in 1985 ca ,,dizident" caruia i se pregatea un nou rol, rolul de comunist rasuflat care va reinvia comunismul in Romania ? Si azi dupa 28 de ani,, regimul democrat " a reusit sa fixeze in tara generatii maneliste care au transformat Romania intr- o tara subdezvoltata caruia nu i se poate opri hemoragia creierelor catre lumea libera. Altfel cum se interpreteaza cresterea economica de peste 8% fara ca nivelul de trai sa creasca pe masura. Numai inainte de 1989 se urmareau cresteri economice pur statistice dar realitatea era lipsa de alimente , sanatate precara , cultura de fatada si o agricultura a tuturor unde se fura ca in codrul lui Toma Alimos. Cine traiau bine ? Nomenclatura ca si azi: CC al PCR si azi Parlamentul.
  2017-11-15, 19:02:39 (adresa: 109.98.38.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

si dupa montaj, le casam? vin cele noi, turk buss ...
RATB va dota cu aer conditionat 100 de troleibuze

Recomandare lucru pe net exclusiv: cautam persoane ...
Avenir Telecom a lansat telefoanele Energizer pe piaţa din România

Presedintele si premierul au fost declarati proeu ...
Contract intre doua firme ale Primariei Bucuresti pentru inchirierea unor corpuri de iluminat de 22.500 de euro

Bravo baieti!!!V-am vazut odata intr-un local pe P ...
The ŞlagărBusters - sau rememorarea hit-urilor trecutului într-o manieră amuzantă

In sectorul medical astea sunt povesti vanatoresti ...
Angajații din sectorul public primesc vouchere de vacanta

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Actualitate Companii

Politic

Actualitate