Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Interzicerea acţiunilor la purtător dezbătută la Târgu-Mureş

Actualitate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Proiectul iniţiat de RoAction a fost dezbătut la Târgu-Mureş împreună cu studenţii de la Universitatea Petru Maior. Iniţiativa legislativă care vizează strângerea de semnături de la cetăţenii români pentru interzicearea folosirii acţiunilor la purtător a demarat la Bucureşti, 3 noiembrie,  Cluj pe 24 noiembrie şi va continua pe 15 decembrie la Iaşi. 
Această dezbatere a fost realizată cu sprijinul acordat de Universitatea Petru Maior Târgu-Mureş, Departamentul de Drept şi Administraţie Publică, Departamentul de Finanţe-Contabilitate, Departamentul de Istorie şi Ştiinţe politice, Cercul de Afaceri publice şi private. Invitatul special a fost europarlamentarul Cătălin Ivan împreună cu Lect. Dr. Raul-Felix Hodoş, Lect. Dr. Ovidiu Spătăcean, Lect. Dr. Lucian Săcălean şi Conf. Dr. Olimpiu Sabău-Pop.

Aproape 100 de studenţi au luat parte la dezbaterea de ieri. “Am ales să continuam tot in medii academice.
E un subiect foarte important, care vizează şi alte state europene. Studenţii preocupaţi de teme economice sunt foarte angrenaţi în teme atât de vaste. Mă impresionează de fiecare dată interesul lor, dar mai ales, faptul că îşi doresc să aprofundeze. De la Panama Papers, la Paradise Papers şi specificul paradisurilor fiscale până la speţa noastră iniţiată de RoAction, interzicearea acţiunilor la purtător, toate au fost detaliate şi discutate împreună cu ei. ”, declară europarlamentarul Cătălin Ivan, preşedintele RoAction.

În România a fost lansată campania de strângere de semnături de la cetățenii români pentru interzicerea totală pe teritoriul României a folosirii acțiunilor la purtător prin modificarea a legii societăților comerciale (nr.31/1990). RoAction – organizaţie a cărei preşedinte este europarlamentarul Cătălin Ivan, în parteneriat cu Funky Citizens, Rise Project, Transparency International, Frontline şi Blocul Naţional Sindical a demarat strângerea de semnături. Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie, iar acum sunt necesare 100.000 de semnături pentru a deveni propunere legislativă şi să ajungă în Parlament.
 Potrivit RoAction, în prezent în România funcţionează 384 de societăţi care au acţiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la bani publici. Acțiunile la purtător sunt acțiuni nenominale, care pot fi transmise de la o persoana la alta, în orice moment, fără să existe o evidență fiscal-contabilă în acest sens. „Problema apare atunci când aceste societăți aparțin unor persoane care își acordă singure contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste.”, explică europarlametarul Cătălin Ivan. Sunt deja state care au interzis acţiunile la purtător, precum Belgia, în 2008, Cehia, în 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, în 2015 şi Portugalia în 2017.
În plus, cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor, adoptată în 2015, trebuia transpusă şi adoptată în fiecare stat membru UE încă din iunie 2017. 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Piata farma

  Extern

  Util