Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Parlamentul legiferează un sistem paralel de pregătire postuniversitară. Masteratele, în pericol

Actualitate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)www.cdep.ro

Data adaugarii: 2017-12-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Deputatul PNL, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, atrage atenția asupra pericolului reprezentat de aprobarea de către Parlament a OUG nr.96/2017, ordonanță care, spune acesta, va da naștere unui sistem paralel de pregătire postuniversitară, însă fără respectarea rigorilor de acest nivel.
 
Pirtea consideră că vor avea de suferit atât universitățile, printr-o scădere a atractivității programelor masterale, cât și beneficiarii finali, prin accesarea unor cursuri postuniversitare de o calitate îndoielnică.

Articolul din ordonanță asupra căruia rectorul UVT atrage atenția spune că „furnizorii de formare profesională a adulților, autorizați în condițiile prezentei ordonanțe, au dreptul să organizeze, pentru persoanele care au absolvit studii universitare, programe de formare profesională, definite la art.8 alin.(3) lit.
c), finalizate cu certificate de absolvire cu recunoaștere națională.” Pirtea susține faptul că această prevedere deschide cutia Pandorei și va da undă verde la crearea unei piețe paralele a pregătirii postuniversitare: „Riscăm să revigorăm așa-numitele fabrici de diplome, sau să stimulăm apariția unor noi fabrici de diplome. A fost nevoie de aproape 20 de ani pentru a elimina astfel de derapaje, generate, după părerea mea, de un cumul de factori, dintre care nu putem exclude legi date cu dedicație, dar și circumstanțe istorice specifice României, dintre care amintesc vidul în reglementare de la începutul anilor ’90. Cei din mediul universitar cunosc criteriile stricte în elaborarea și desfășurarea programelor masterale. În momentul în care dai mână liberă oricăror firme să ofere programe de formare profesională absolvenților de licență, în afara acestor rigori, riști să creezi o piață bazată pe costuri de oportunitate, nu pe calitate. Practic, generezi un sistem paralel de diplome postuniversitare fără acoperire.”
De asemenea, deputatul Marilen Pirtea atrage atenția că metodologia privind organizarea programelor de formare profesională se aprobă, conform ordonanței în cauză, prin ordin comun al ministrului Muncii și Justiției Sociale și al ministrului Educației Naționale: „Având în vedere că există riscul ca aceste programe de formare postuniversitare să devină alternativa rapidă și fără bătăi de cap la masterate, prevederile ordonanței nu sunt suficiente și lasă loc la apariția unor diplome neacoperite de competențele necesare. Nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva aceste prevederi sunt reacția disperată a fostelor fabrici de diplome puse la pământ de scăderile demografice și de camerele video de la Bacalaureat. Nu pot să nu mă întreb dacă această prevedere a ordonanței nu este de fapt un ‹‹ajutor de stat›› pentru aceste fabrici.”
Legea de aprobare a Ordonanței se află la Camera Deputaților, unde a trecut de comisiile de educație și muncă, după ce în luna iulie Președintele României a solicitat reexaminarea acesteia.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de marinescu mihai:
  Nu-i adevarat, este vorba de cursuri de resurse umane de examplu unde se invata programul Revisal, nici unul din profesorii universitari care predau resurse umane nu lucreaza in acest program si absolventii ies total nepregatiti. Au o diploma de master in resurse umane dar nu stiu sa faca un act aditional, o decizie sau sa lucreze in Revisal, am patit-o eu pe pielea mea cand m-am dus la angajare. A trebui sa fac un curs acreditat de Ministerul Muncii de inspector resurse umane si in cinci saptamani am invatat mai mult decat in doi ani de master, multumesc pe aceasta cale doamnei Varneanu Raluca cea care ne-a predat acest curs.
  2017-12-16, 08:55:14 (adresa: 188.25.249.*)
 2. de :
  pentru revisal si acte aditionale sunt suficiente 8 clase cu media peste 7 la evaluarea finala!
  2017-12-16, 22:07:28 (adresa: 83.103.229.*)
 3. de marinescu mihai:
  Conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania trebuie sa ai minim liceul ca fii inspector resurse umane si sa poti opera in Revisal.
  2017-12-18, 08:30:41 (adresa: 188.25.249.*)
 4. de :
  nu-ti trebuie nicio diploma ca sa ”operezi in revisal”!
  2017-12-18, 11:13:41 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

SUSTEM TOT MAI PUTINI ROMANI IN ROMANIA, DE ACEEA ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

CECAR nu trebuie sa monopolizeze aceasta zi a Cont ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

IT&C

Transporturi

Retail

Auto

Piata artei

Real estate

Fiscalitate

Extern