Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Universităţile. Recunoaştere? Desconsiderare?

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Rolul universităţii în societatea bazată pe cunoaştere şi în economia viitorului pare atât de clar, încât referirea la el a ajuns un stereotip, cu tot cu confuziile de termeni şi de criterii. În acelaşi timp, universitatea dă frisoane la gândul că poate pune la locul ei impostura, că îi poate spune impostorului pe nume, în faţă.
Pe de o parte, universităţii i se cere performanţă în beneficiul ţării, dacă se poate, performanţă de top internaţional; în unele cazuri, chiar se poate. Avem o universitate în mereu râvnitul Top Shanghai (Academic Ranking of World Universities – ARWU), Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în poziţia 601-700, singura universitate românească prezentă în acest clasament. Şi alte universităţi de la noi se impun în clasamente internaţionale de referinţă. Nouă astfel de clasamente, care „utilizează indicatori academici globali” (vizibilitate, impact internațional), au stat la baza Metarankingului Universitar, ediția 2017, o clasificare a universităţilor româneşti prin combinarea performanţelor atestate de clasamente internaţionale, făcută de un grup de experţi ai Asociaţiei „Ad Astra” sub egida Ministerul Educaţiei Naţionale. A rezultat că din 92 de universități, câte sunt active în România, numai 23 (toate, de stat) au „vizibilitate și prezență internațională”, iar dintre acestea, cele mai bune se dovedesc cele care compun Consorțiului Universitaria, în ordine: Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitate de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice din Bucureşti (instituţie specializată); la acelaşi nivel înalt se clasează Universitatea Politehnica din Bucureşti (de asemenea, specializată), aşa cum prezenţe internaţionale în domenii specializate au şi universităţile de Medicină din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, precum şi universităţile tehnice din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca. O observaţie a Metarankingulul Universitar 2017 este că pentru a performa, iar primele dintre ele, pentru a aspira la statutul de universităţi europene, instituţiile necesită finanţare, or, în acest moment, prima universitate de la noi, „Babeș-Bolyai”, are „un buget anual de aproximativ 10 de ori mai mic decât Washington State University, printre ultimele clasate în clasamentul internațional ARWU (Top-500)”.
Pe de altă parte, universităţii i se pregăteşte o veritabilă subminare cu acte în regulă.
Dinspre Consorţiul Universitaria, este semnalat pericolul legiferării unui sistem paralel de pregătire postuniversitară, prin aprobarea de către Parlament a OUG nr.96/2017, prin care „furnizorii de formare profesională a adulților, autorizați în condițiile prezentei ordonanțe, au dreptul să organizeze, pentru persoanele care au absolvit studii universitare, programe de formare profesională, definite la art.8 alin.(3) lit.c), finalizate cu certificate de absolvire cu recunoaștere națională.” Adică, diverse „case”, „centre”, „asociaţii” ar urma să acorde acte de studii echivalente unui ciclu superior cum este cel de master. Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, atrage atenţia că „există riscul ca aceste programe de formare postuniversitare să devină alternativa rapidă și fără bătăi de cap la masterate” şi explică: „Cei din mediul universitar cunosc criteriile stricte în elaborarea și desfășurarea programelor masterale. În momentul în care dai mână liberă oricăror firme să ofere programe de formare profesională absolvenților de licență în afara acestor rigori, riști să creezi o piață bazată pe costuri de oportunitate, nu pe calitate. Practic, generezi un sistem paralel de diplome postuniversitare fără acoperire.”

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
  PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

  Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: