Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Dinu Lipatti la Zurich - Profil componistic

Actualitate - Valeriu Râpeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Anul care a marcat Centenarul nașterii muzicianului de geniu Dinu Lipatti s-a încheiat. Dar omagierea personalității proteice a pianistului și compozitorului român constituie pentru mine, de un sfert de veac încoace, o datorie de conștiință.
Activitatea scenică și de cercetare este menită să lumineze opera sa componistică, viu apreciată în epocă, insuficient știută și valorizată azi. Ultimele săptămâni au cuprins, alături de o seară organizată de conf.dr. Fernanda Romila de la Universitatea "Spiru Haret", prezentarea recent, într-un recital la Ateneul Român, a monumentalei Fantezii opus 8 pentru pian, iar în străinătate un omagiu la "Hochschule der Kunste" din Zurich. Între acestea s-a plasat lansarea unui CD incluzând o mai veche înregistrare din fonoteca Radio România a Fanteziei opus 8, capodopera muzicii lui Lipatti pentru pian, o lucrare complexă, monumentală, copleșitoare, a cărei audiţie stârnește admirație şi entuziasm.
 
Concertul de autor de la Zurich a fost inițiat de Ana Silvestru, fostă studentă a mea, cu prezențe de calitate pe scene din Europa Centrală, devotată promovării compoziţiilor lui Dinu Lipatti. Ținuta programului s-a vădit prin prezentarea erudită a muzicologului Lukas Naef. S-a cântat integrala celor nouă melodii  pe versuri de poeți simboliști francezi, cu tenorul Tamas Henter, originar din Oradea și pianista Ana Silvestru, Fantezia op. 8 cu subsemnatul, precum și Aubade pentru cvartet de suflători, interpretată cu sensibilitate de un ansamblu cuprinzând soliști elvețieni de elită.
M-am bucurat să revăd un oraș istoric, cu o viață culturală bogată și servicii perfect funcționale. În plus, cu o Operă din a cărei trupă face parte cu cinste de cîţiva ani colega mea, mezzo-soprana Liliana Nikiţeanu. 
Muzica lui Lipatti, care a fost prezentată în ziua de 11 decembrie, a beneficiat de o interpretare profesională. Publicul a primit cu mult interes programul alcătuit din partituri (quasi) necunoscute. Precum la Besançon, m-am întâlnit cu melomani crescuți în cultul interpretărilor pianistice lipattiene intrate în legendă, parte a tezaurului spiritual al omenirii, semnate de cel despre care dirijorul Ernest Ansermet spunea: "Avea acel semn distinctiv al compozitorului înnăscut care, când se apuca să scrie, nu o făcea pentru “a căuta”, ci pentru “a găsi”. "

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  RIO de JA.NEIRO. RIO-România, JA-Jar, NEIRO-Ordin ...
  Brazilia: Armata va prelua controlul securităţii în Rio de Janeiro

  da,dar daca ai scanat din greseala un produs de do ...
  Carrefour extinde serviciul "Casa ta - Self Service"

  In numele parlamentului romaniei unde am o partici ...
  Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag cere Comisiei Europene să activeze Articolului 7 în cazul României dacă vor continua atacurile asupra justiției

  Cine din Romania nu doreste pace sociala ,dreptat ...
  Presedintele Asociatiei Autism Europa a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, pentru ca premierul Viorica Dancila a folosit termenul “autist” in mod jignitor

  Biroul de presa al Fundatiei Judetene pentru Tin ...
  FNT raspunde acuzatiilor aduse

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: