Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

România nu a reușit încă să-și creeze Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului

Actualitate - Andreea Paul (INACO)
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-01-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Oricine cu acces la internet, din orice colț al lumii, își va putea deschide o afacere în Estonia fără a pune piciorul fizic în acestă țară. Tot Estonia își propune și lansarea primei criptovalute naționale din lume. În schimb, România nu a reușit încă să-și creeze Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului, pierdută fiind în "meandrele statului paralel". 

La începutul anului 2018, think-tank-ul INACO - Inițiativa pentru Competitivitate readuce în atenția publică propunerea lansată anul trecut Guvernului României, mediului academic, antreprenorial, universitar, civic, social, politic și mass-mediei de a crea Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului - GLEV - pentru a nu rămâne iremediabil paraleli cu viitorul. 

Modul în care lumea va face afaceri și va crea locuri de muncă în viitor se schimbă radical în plină revoluție industrială 4.0. România nu mai poate face abstracție de aceste transformări tehnologice radicale cu impact uriaș asupra economiei, educației și a calității vieții. România nu mai poate propune soluțiile secolului trecut la problemele viitorului. 

Estonia este cea mai bine conectată la viitor dintre țările din regiunea noastră. Renumitul program Skype s-a născut în Estonia. Digitalizarea ca politică națională a împrietenit statul cu cetățenii, ajungând până la votul on-line, cetățenie oferită electronic sau sănătatea digitalizată în sistem blockchain. Pe scurt, digitalizarea a crescut vizibil calitatea afacerilor și a vieții. Estonia a reușit cel mai mare salt în calitatea vieții în rândul celor mai dezvoltate state ale lumii din grupul OECD în ultimul deceniu și a fost cotată cea mai antreprenorială națiune din Europa în anul 2017.
Deciziile publice avansează alert. 

Recent, în luna august a anului trecut, Estonia a lansat Programul e-Residency/e-Rezidență prin care dorește să revoluționeze lumea afacerilor, pe baza unui plan de acțiune dedicat economiei viitorului, în cadrul căruia oricine cu acces la internet, din orice colț al lumii, își va putea deschide o afacere în Estonia fără a pune piciorul fizic în acestă țară balcanică. Un pas esențial îl va reprezenta lansarea Estcoinului - prima criptovalută națională/criptomonedă digitală din lume. Dezvăluirea s-a făcut oficial de către Guvernul estonian în luna august a anului trecut. 

Înaintea sărbătorilor de iarnă ale anului trecut, Kaspar Korjus, directorul executiv al programului de e-Rezidență din Estonia, a explicat că acesta este un start-up guvernamental și, ca majoritatea start-up-urilor de astăzi, ar putea fi finanțat printr-o ofertă inițială de criptomonede digitale (ICO) numite Estcoin (un potențial rival al renumitului Bitcoin a cărui valoare a sărit de la circa 500 de dolari la peste 16.000 de dolari într-un an). 

În primul scenariu de lucru, utilizarea Estcoin-ului ar putea fi un simbol "comunitar" care să sprijine obiectivul de a dezvolta noua națiune estoniană digitală prin încurajarea investitorilor și a antreprenorilor de a utiliza e-Rezidența ca platformă de încredere, explică autoritățile estoniene.

În al doilea scenariu de lucru, utilizarea Estcoin-ului ar presupune o "identitate digitală estoniană" care ar permite membrilor societății "e-Rezidență" să facă diferite operațiuni, precum semnarea digitală a documentelor sau logarea la servicii în condiții de securitate și siguranță. Aceste tokene/criptomonede nu vor putea fi vândute sau tranzacționate, ci ar fi legate în mod clar de proprietarii lor.
    
În al treilea scenariu de lucru, cel mai controversat, s-ar crea "Euro Estcoin" prin care criptomoneda digitală estoniană ar avea o valoare legată de cea a monedei euro, moneda fizică utilizată astăzi în Estonia. Korjus susține că "acest Estcoin nu ar fi o alternativă la Euro, a cărui creare este în prezent interzisă oricărei națiuni din zona Euro, ci ar fi o combinație a avantajelor criptomonedei digitale cu stabilitatea valutară tradițională". 

Estonia nu a anunțat o dată pentru lansarea acestei oferte inițiale de criptomonedă, dar Korjus a menționat în spațiul public că "interesul investitorilor este enorm și, în mare măsură, aceștia par să primească ideea. Reticența instituțiilor tradiționale și scepticismul lor nu par să împiedice Programul e-Rezidență al Estoniei să continue pe calea sa actuală, iar tokenizarea cripto va schimba natura lumii noastre, indiferent dacă acționăm sau nu, așa că trebuie să ne asigurăm că ne îndreptăm atenția spre viitor și că se întâmplă deja în Estonia".

În cazul în care Estcoinul devine realitate, ar fi prima viziune instituțională publică asupra unui viitor bazat de criptare susținută de guvern în sistemul blockchain.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dragnea, infrattore:
  mult mai scurta este lista reusitelor!
  2018-01-08, 18:17:18 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: