Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

La curăţat copaci în Spania

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Prompt Media

Data adaugarii: 2018-01-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

E una dintre cele mai întristătoare informaţii pe care le-am primit vreodată pentru difuzare: se caută spre angajare români la curățat copaci în Spania. Sigur, există oferte şi pentru tractoriști, şi pentru șoferi de camion care să ducă fructele din câmp la depozit, şi pentru culegători de fructe – „căpşunari”, cum li se zice (oribilă invenţie lexicală, precum „Românica”, „decreţei” şi altele asemenea). Curăţitorii de copaci inseamnă însă o noutate. Ferească Dumnezeu să deschidă şi o perspectivă. La douăzeci şi acuşi-acuşi treizeci de ani de mers prin economia de piaţă şi la un deceniu de apartenenţă la spaţiul economic, ştiinţific şi cultural comun european, lansarea chemării largi la angajare în acelaşi spaţiu european cu un aport printr-o asemenea treabă întristează. Condiţionările şi împrejurările care au dus viaţa spre aşa ceva sunt, conform formulelor stereotipe, economico-sociale şi geopolitice. Totodată, în mare măsură este şi o chestiune de educaţie întreţinută.
A fost nevoie să treacă atâţia ani ca doi miniştri ai educaţiei naţionale să-şi construiască discursul într-un context recent al elogierii performanţei româneşti recunoscute în lume pe cerinţa performării acasă. La fel s-a exprimat un exponent de mare companie economică într-o împrejurare coincidentă cumva ca desfăşurare şi sigur ca dovadă că nivelurile înalte de afirmare şi de susţinere a inteligenţei productive sunt de atins în ţară la noi, drept recomandare în faţa lumii. Mesajul comun a fost de creaţie şi carieră în România – în mediul academic, economic şi social de aici. Momentul poate să fie al unei schimbări faţă de atitudinea care devenise reflex: întrebare pentru elevii olimpici în secundele de după premiere de genul cât mai au de gând să stea pe-aici prin ţară până o şterg într-o mare universitate sau companie „de-afară” (vorbă devenită fără rost în condiţiile globalizării) şi răspuns „pe linie” că plecarea a şi fost perfectată, fără închiderea de tot a drumului înapoi, de făcut însă condiţionat, numai dacă şcoala românească ar lăsa-o mai încet cu transmiterea de informaţii şi nu ar mai bloca creativitatea. Cu mintea de pe urmă, se vede că a trecut vremea când oficialităţi răspunzătoare tocmai de formarea şi păstrarea valorilor în ţară ne învăţau că nu este rău, dimpotrivă, e o glorie că profesionişti ai noştri de primă clasă pleacă şi creează în beneficiul cuiva de departe, eventual fiind suficient ca noi să-i considerăm de-ai noştri (dar nu neapărat, şi-n orice caz, fără să ne mândrim cu apartenenţa). Acum se vede, se aude conştientizarea că este nevoie de creaţie şi de producţie în ţară. Recunoaşterea cu voce tare şi îndemnul clar „rămâneţi acasă, aveţi de lucru aici” sunt de apreciat, de amplificat, dincolo de senzaţia că, după atâţia ani lăsaţi să se scurgă, acum sună patetic. Imaginea următoare ar fi a zidurilor, stâlpilor şi panourilor din staţiile de transport din oraşe şi a site-urilor pline de afişe şi de bannere îndemnând la „Work in România”, şi nu la cules, cărat, curăţat, ci în ceea ce maşinal ne-am obişnuit să numim domenii de vârf (chit că nu prea ştim unde-i vârful), ca şi în activităţi rutiniere, de mijloc. Cum i-ar sta undeva în centrul Bucureştilor unui mare târg de universităţi din întreaga ţară, deschis aspiranţilor la carieră prin oferte, consultanţă, simulări, interviuri, preînscrieri? Deschiderea perspectivei şi implicit câştigul ar fi, în mod specific, şi pentru potenţiali parteneri din economia ţării.  


 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  spania o diktatura occitentala.
  2018-01-22, 15:21:47 (adresa: 197.231.221.*)
 2. de :
  teleormaneni,cine stie sa curete copaci? toti daa! sa salvam spania de diktatura.
  2018-01-22, 15:51:49 (adresa: 185.220.101.*)
 3. de vasilca videleana:
  si ultimul muncitor din diaspora este moral peste orice asistac!
  2018-01-22, 17:28:16 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
Brazilia revine în scenă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Retail

Auto

Real estate

Extern

Util

Publireportaj