Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Costul standard al lipsei de educaţie

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-01-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Învăţăturii de carte i s-a fixat un preţ în lipsa ei. Ba, la origine, nici nu a fost pus pentru ea anume. OUG 90/2017 „privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene” spune la art. 5 că „(1) În anul 2018, numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice, pentru instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, se stabileşte astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget. (2) Ordonatorii de credite stabilesc, în limitele prevederilor legale, numărul maxim de posturi care se finanţează în anul 2018, în condiţiile alin. (1).“ Ceea ce e dictat pentru orice slujbaş la stat, “indiferent de modul de finanţare şi subordonare”, în domeniul educaţiei înseamnă finanţare după costul standard/elev sau preşcolar. Acest cost este unul de sus până jos, fixat “de guvern” (în sens generic). Drepturile de plată şi cei care le primesc sunt o diversitate. De aici apar diferenţieri după niveluri de încadrare a salariaţilor, a unităţilor.
Soluţia găsită pentru concordanţă este tăierea, chit că i se spune “comasare”, că e pusă (ca să arate acoperită legal) în raport cu “personalitatea juridică” sau că e chiar îmbrăcată într-un soi de pildă a curţii în care convieţuiesc o şcoală şi o grădiniţă. Sunt mici (se spune), nu-şi justifică posturile de conducere, de întreţinere în raport cu efectivele, cu gradul de (ne)calificare profesională. Condamnarea la dispariţie este implacabilă şi multe cazuri au devenit notorii. În egală măsură sunt de luat în seamă situaţii aflate la polul opus: colegii şi licee de renume, cu profesori la nivelul cel mai înalt al competenţei profesionale recunoscute. Asupra acestor situaţii atrage atenţia Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ – FSLI: “Sunt foarte multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu gradații de merit sau doctorate, care trebuie să fie remunerate pe măsură, însă formula de calcul a costului standard per elev nu prevede indici de corecție pentru aceste particularități. Ne întrebăm, în aceste condiţii, dacă mai sunt profesorii încurajaţi să investească în formare continua?” În acelaşi timp, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ semnalează ignorarea particularităţilor de costuri care duce la desfiinţarea unor forme de învățământ tehnic și profesional („afectând în mod direct economia și piața muncii”), de învățământ vocațional, de şcoli pentru elevi cu cerințe educaționale speciale, de clase cu profil sportiv. Dinspre mediul economic vine semnalarea că administraţiile publice locale, arătate ca ţinte spre care să se îndrepte nemulţumirile faţă de închiderea unor şcoli, nu au puterea materială să susţină dotări sociale (cămine, cantine) pentru învăţământul tehnic-profesional.
Tăierile în discuţie sunt făcute de fapt cu ochii-nchişi. Ordonanţa care le determină este din 6 decembrie 2017, însă Ministerul Educației Naționale are prevăzută abia pentru 2018 o „hotărâre de guvern privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației Naționale pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege și din sume defalcate din T.V.A. prin bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor cu formarea continuă și evaluarea personalului, cheltuielilor cu evaluarea periodică internă a elevilor, cheltuielilor materiale și pentru servicii, cheltuielilor cu întreținerea curentă, pe baza costului standard per elev/preșcolar”. 
Dincolo de reglementări şi termene, vorba profesorilor din Federaţia “Spiru Haret”, “educația costă! Dar țara și generațiile viitoare vor resimți cât costă lipsa ei!”

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dragnea recidivist:
  decat raman analfabeti, recte politruci si votaci!
  2018-01-29, 16:27:00 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
Brazilia revine în scenă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Economie mondiala

Actualitate