Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

România pierde pe toate fronturile competitivităţii

Actualitate - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-02-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


România se află în situaţia în care pierde poziţii în clasamente globale referitoare la diferiţi indici care ţin de competitivitate.

Raportul Competitivităţii Globale 2017-2018 al Forumului Economic Mondial arată că, într-o listă de 137 de ţări, România a înregistrat o scădere semnificativă, de pe locul 62 pe locul 68. Acest raport a fost făcut în urma unor analize în care s-au luat în cosiderare peste 100 de indicatori economici.
În Raportul Global al Competitivităţii Turismului, România a căzut două poziţii, iar în ceea ce priveşte topul mondial al capacităţii de a dezvolta, reţine şi atrage talente, ţara noastră a căzut 5 poziţii.
Capitala are şi ea de pierdut, aceasta ajungând pe poziţia 188 în Raportul Global al Competitivităţii Urbane după ce a pierdut 16 poziţii. Bucureştiul se află la limita topului 200 al oraşelor lumii. Avem o creştere economică remarcabilă pe plan mondial. Acest lucru ar trebui să influenţeze pozitiv poziţia României comparativ cu alte ţări.
Rapoartele internaţionale identifică însă factori care influenţează negativ competitivitatea României, mai negativ chiar decât corupţia.
Printre aceştia sunt incapacitatea guvernamentală de a coordona activitatea economică, fiscalitatea sau lipsa finanţării iniţiativelor economice private sau ale statului.
„În România avem cea mai mare creştere economică din Europa, dar pierdem pe linie în toate rapoartele globale dedicate competitivităţii. Competitivitatea înseamnă o calitate ridicată a vieţii, asta înseamnă că fiecare avans al PIB-ului nu se resimte şi în calitatea vieţii. Celelate ţări reuşesc să crească calitatea vieţii cu ritmuri de creştere economică mai reduse. Noi pierdem din competitivitate pentru că România nu este cuplată la progresul tehnologic sub nicio formă. Progres tehnologic înseamnă digitalizare, robotizare, biotehnologie, transporturi inteligente, oraşe inteligente. Din păcate, România stă cel mai prost la aşa-numitul indicator achiziţiile de tehnologie înaltă de către guverne. Aici ne aşezăm în topul ruşinii mondiale pe locul 133 în lume din 137 de ţări analizate, iar al doilea indicator la care stăm la fel de prost este capacitatea de a ne reţine resursele umane talentate în ţară, unde suntem pe locul 132”, a declarat conf. univ. dr. Andreea Paul, preşedinte INACO.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Tocmai el, ministrul justitiei. Credeti ca va fi s ...
  Unul dintre documentele publicate de ministrul justitiei are caracter secret - presa

  Pentru ce face in Siria, marita din plin. ...
  SUA: Sanctiuni americane impotriva Moscovei in urmatoarele saptamani (Steve Mnuchin)

  31312 locuri de munca vacante ajungpt un judet ca ...
  31.312 locuri de muncă vacante la nivel național

  Bulgaria are de 4 ori mai lung litoral de plaje, s ...
  Bulgaria a primit anul trecut aproape 9 milioane de turisti, numarul lor creste de la an la an

  1 euro/litru benzina, ca inainte de guvernarea dra ...
  Intre un sfert si o treime dintre cei mai titrati analisti financiari din Romania vad un curs euro de 5 lei spre finalul anului (sondaj)

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate