Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

România pierde pe toate fronturile competitivităţii

Actualitate - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-02-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


România se află în situaţia în care pierde poziţii în clasamente globale referitoare la diferiţi indici care ţin de competitivitate.

Raportul Competitivităţii Globale 2017-2018 al Forumului Economic Mondial arată că, într-o listă de 137 de ţări, România a înregistrat o scădere semnificativă, de pe locul 62 pe locul 68. Acest raport a fost făcut în urma unor analize în care s-au luat în cosiderare peste 100 de indicatori economici.
În Raportul Global al Competitivităţii Turismului, România a căzut două poziţii, iar în ceea ce priveşte topul mondial al capacităţii de a dezvolta, reţine şi atrage talente, ţara noastră a căzut 5 poziţii.
Capitala are şi ea de pierdut, aceasta ajungând pe poziţia 188 în Raportul Global al Competitivităţii Urbane după ce a pierdut 16 poziţii. Bucureştiul se află la limita topului 200 al oraşelor lumii. Avem o creştere economică remarcabilă pe plan mondial. Acest lucru ar trebui să influenţeze pozitiv poziţia României comparativ cu alte ţări.
Rapoartele internaţionale identifică însă factori care influenţează negativ competitivitatea României, mai negativ chiar decât corupţia.
Printre aceştia sunt incapacitatea guvernamentală de a coordona activitatea economică, fiscalitatea sau lipsa finanţării iniţiativelor economice private sau ale statului.
„În România avem cea mai mare creştere economică din Europa, dar pierdem pe linie în toate rapoartele globale dedicate competitivităţii. Competitivitatea înseamnă o calitate ridicată a vieţii, asta înseamnă că fiecare avans al PIB-ului nu se resimte şi în calitatea vieţii. Celelate ţări reuşesc să crească calitatea vieţii cu ritmuri de creştere economică mai reduse. Noi pierdem din competitivitate pentru că România nu este cuplată la progresul tehnologic sub nicio formă. Progres tehnologic înseamnă digitalizare, robotizare, biotehnologie, transporturi inteligente, oraşe inteligente. Din păcate, România stă cel mai prost la aşa-numitul indicator achiziţiile de tehnologie înaltă de către guverne. Aici ne aşezăm în topul ruşinii mondiale pe locul 133 în lume din 137 de ţări analizate, iar al doilea indicator la care stăm la fel de prost este capacitatea de a ne reţine resursele umane talentate în ţară, unde suntem pe locul 132”, a declarat conf. univ. dr. Andreea Paul, preşedinte INACO.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  IT&C

  Retail