Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Două şcoli din Tismana se închid, din cauza lipsei elevilor

Actualitate - Eugen Măruţă (Gazeta de Sud)
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-02-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Autorităţile din Tismana vor închide în perioada următoare două unităţi de învăţământ, ca urmare a scăderii numărului de elevi. Este vorba de Şcolile primare de la Topeşti şi din Sohodol. Ca urmare a finanţării per elevi acordate de la bugetul de stat, nu mai pot fi asigurate salariile pentru cadrele didactice. Astfel, s-a decis comasarea unor clase şi chiar închiderea unor unităţi şcolare.
„La noi în localitate sunt probleme mari cu asigurarea salariilor pentru cadrele didactice. E o chestiune de care se izbesc foarte mulţi. 25% din unităţile de învăţământ îşi asigură finanţarea şi salarizare din sumele care vin per capita, pe elev. Facem şi noi parte din majoritatea de 75% care nu îşi asigură finanţarea din banii primiţi per capita şi, din păcate, cu diferenţe foarte mari. Avem o diferenţă de asigurarea salarizării faţă de veniturile per capita de 800.000 de lei, ceea ce este enorm şi foarte greu de realizat. Va trebui să apelăm la comasări de clase, la închiderea unor forme de învăţământ în câteva şcoli pentru a ne apropia cât de cât de un echilibru. Sunt şcoli la care învăţământul primar va trebui închis şi vor fi mutaţi elevi la o altă şcoală pentru a se realiza clase de elevi cu număr mai mare”, a declarat Marian Slivilescu.

Salariile au crescut, alocaţia per elev a rămas la fel

Plata salariilor a devenit o problemă în şcolile cu un număr redus de elevi, din cauză că alocația per capita nu a fost corelată cu noul nivel al lefurilor, în urma majorării salariilor profesorilor din ultima perioadă. În special în zona rurală, numărul de elevi este într-o scădere progresivă. „Alocaţia per capita nu a mai fost mărită de foarte mult timp. Nu este corelată cu creşterea de salarii.
În România, unităţile şcolare nu au aceleaşi condiţii în a-şi aduce elevii în sălile de clasă. Una este şcoala din satul Sohodol, sat de munte, care îşi aduce elevii de pe uliţele aflate la 4-5 kilometri depărtare de şcoală şi alta este să ai o şcoală într-un centru civic, unde accesul şi numărul de elevi sunt mult mai mari. Numărul de elevi se cere la fel şi la centru, şi la munte. Ori în astfel de condiţii şcoala de la munte trebuie închisă, profesorul respectiv nu va mai putea să fie plătit”, a mai spus edilul. 

Mai rămân cu trei şcoli, în loc de cinci

Orașul Tismana va mai rămâne cu trei din cele cinci școli gimnaziale pe care le are în prezent. Aleşii locali urmează să voteze noua reţea şcolară. Copiii vor fi transportaţi cu microbuzele la noile unităţi de învăţământ. „Ne gândim într-o primă etapă la două şcoli care îşi vor pierde formele de învăţământ. Este vorba de Şcoala de la Topeşti şi Şcoala de la Sohodol. Elevii de acolo trebuie să vină la Şcoala Tismana şi la Şcoala Pocruia. Vor mai rămâne trei şcoli gimnaziale în Tismana: în centru, Pocruia şi Celei. Acolo unde se va putea, vom încerca să păstrăm forma primară. La grădiniţe sunt şi mai puţini. Va fi foarte greu și-n anii următori. Numărul elevilor scade, iar condițiile de salarizare impun efective de peste 24 de elevi pe clasă. Nici vorbă să se realizeze la noi. Peste tot în zonele din Gorj unde sunt licee şi şcoli gimnaziale. Sunt oamenii noştri, sunt copiii noştri şi vom avea probleme cu părinţii când vor vedea închise şcoli”, mai spune Marian Slivilescu, edilul oraşului Tismana.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: