Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Două şcoli din Tismana se închid, din cauza lipsei elevilor

Actualitate - Eugen Măruţă (Gazeta de Sud)
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-02-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Autorităţile din Tismana vor închide în perioada următoare două unităţi de învăţământ, ca urmare a scăderii numărului de elevi. Este vorba de Şcolile primare de la Topeşti şi din Sohodol. Ca urmare a finanţării per elevi acordate de la bugetul de stat, nu mai pot fi asigurate salariile pentru cadrele didactice. Astfel, s-a decis comasarea unor clase şi chiar închiderea unor unităţi şcolare.
„La noi în localitate sunt probleme mari cu asigurarea salariilor pentru cadrele didactice. E o chestiune de care se izbesc foarte mulţi. 25% din unităţile de învăţământ îşi asigură finanţarea şi salarizare din sumele care vin per capita, pe elev. Facem şi noi parte din majoritatea de 75% care nu îşi asigură finanţarea din banii primiţi per capita şi, din păcate, cu diferenţe foarte mari. Avem o diferenţă de asigurarea salarizării faţă de veniturile per capita de 800.000 de lei, ceea ce este enorm şi foarte greu de realizat. Va trebui să apelăm la comasări de clase, la închiderea unor forme de învăţământ în câteva şcoli pentru a ne apropia cât de cât de un echilibru. Sunt şcoli la care învăţământul primar va trebui închis şi vor fi mutaţi elevi la o altă şcoală pentru a se realiza clase de elevi cu număr mai mare”, a declarat Marian Slivilescu.

Salariile au crescut, alocaţia per elev a rămas la fel

Plata salariilor a devenit o problemă în şcolile cu un număr redus de elevi, din cauză că alocația per capita nu a fost corelată cu noul nivel al lefurilor, în urma majorării salariilor profesorilor din ultima perioadă. În special în zona rurală, numărul de elevi este într-o scădere progresivă. „Alocaţia per capita nu a mai fost mărită de foarte mult timp. Nu este corelată cu creşterea de salarii.
În România, unităţile şcolare nu au aceleaşi condiţii în a-şi aduce elevii în sălile de clasă. Una este şcoala din satul Sohodol, sat de munte, care îşi aduce elevii de pe uliţele aflate la 4-5 kilometri depărtare de şcoală şi alta este să ai o şcoală într-un centru civic, unde accesul şi numărul de elevi sunt mult mai mari. Numărul de elevi se cere la fel şi la centru, şi la munte. Ori în astfel de condiţii şcoala de la munte trebuie închisă, profesorul respectiv nu va mai putea să fie plătit”, a mai spus edilul. 

Mai rămân cu trei şcoli, în loc de cinci

Orașul Tismana va mai rămâne cu trei din cele cinci școli gimnaziale pe care le are în prezent. Aleşii locali urmează să voteze noua reţea şcolară. Copiii vor fi transportaţi cu microbuzele la noile unităţi de învăţământ. „Ne gândim într-o primă etapă la două şcoli care îşi vor pierde formele de învăţământ. Este vorba de Şcoala de la Topeşti şi Şcoala de la Sohodol. Elevii de acolo trebuie să vină la Şcoala Tismana şi la Şcoala Pocruia. Vor mai rămâne trei şcoli gimnaziale în Tismana: în centru, Pocruia şi Celei. Acolo unde se va putea, vom încerca să păstrăm forma primară. La grădiniţe sunt şi mai puţini. Va fi foarte greu și-n anii următori. Numărul elevilor scade, iar condițiile de salarizare impun efective de peste 24 de elevi pe clasă. Nici vorbă să se realizeze la noi. Peste tot în zonele din Gorj unde sunt licee şi şcoli gimnaziale. Sunt oamenii noştri, sunt copiii noştri şi vom avea probleme cu părinţii când vor vedea închise şcoli”, mai spune Marian Slivilescu, edilul oraşului Tismana.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  https://www.youtube. com/watch?v=J_UQbG3_ 3MQ ...
  Scade numărul locurilor de muncă

  Cu siguranță o să fie mai bine după privatizar ...
  RATB devine societate pe acţiuni

  Jigodia pitica, slugoiul chioromanului betiv, a fa ...
  Romania a avut cele mai multe cazuri de rujeola din Europa, in 2017, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii

  CONCRET: O !!! ȘEFII NU FAC PROIECTE : DAU INDICA ...
  Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut ieri o întrevedere cu comisarul european pentru Politica regională, Corina Creţu

  decat , barbat sa nu fii. ...
  Se lansează Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, cea mai puternică entitate asociativă feminină din România

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: