Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Codul civil – Forme specifie de mandate care au fost special reglementate

Actualitate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-02-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Există anumite forme specifice de mandat care au fost reglementate special în Codul Civil?
 
Da, art. 180 alin. 2 Cod civil reglementează instituți amandatului pentru cauză de incapacitate, conform căruia o persoană poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, o persoană care să fie numită curator al său, în cazul în care s-ar impune luarea acestei măsuri de ocrotire în persoana mandantului.

O măsură de ocrotire similară poate fi luată și în cazul minorilor întrucât, conform prevederilor art. 114 alin. 1 Cod civil, părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.

Asemenea acte nu conduc în mod automat la dobândirea, de către persoana desemnată, a calității de curator / tutore, însă instanța de tutelă (singura abilitată să dispună măsura de ocrotire) va ține cont de dorința exprimată prin actul autentic, desemnând cu prioritate în funcția de curator / tutore pe cel care a acceptat mandatul conferit.

Un alt mandat special este cel reglementat de art. 314 Cod civil și definit ca ”mandatul convențional” al soților, prin care un soț poate să dea mandat celuilalt soț să îl reprezinte pentru exercitarea drepturilor pe care le are potrivit regimului matrimonial.

Tot în privința soților, art. 315 Cod civil reglementează instituția mandatului judiciar, potrivit căruia în cazul în care unul dintre soți se află în imposibilitate de a-și manifesta voința, celălalt soț poate cere instanței de tutelă încuviințarea de a-l reprezenta pentru exercitarea drepturilor pe care le are potrivit regimului matrimonial. Prin hotărârea pronunțată se stabiles ccondițiile, limitele și perioada de valabilitatea acestui mandat. În afara altor cazuri prevăzute de lege, mandatul încetează atunci când soțul reprezentat nu se mai află în situația prevăzută anterior, sau când este numit un tutore ori, după caz, un curator.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Sa ne fereasca D-zeu de asa-zisele mariri salarial ...
  Un sindicat din educatie anunta ca va picheta Ministerul Muncii, miercuri si joi, dupa ce revolutia fiscala a afectat veniturile din invataman

  ceva din cota ue de la unguri? ...
  Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

  hochei- -:RUSIA -sua:- -4 - 0 ...
  Anunţ de participare

  dar nimic despre genocidul padurilor facut de firm ...
  USR Caras-Severin: Ne opunem ferm intenţiei Romsilva de a impune un Plan de management care prevede scăderea suprafeţei strict protejată a Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraş

  haine de proasta calitate. ...
  Retailerul H&M inchide sute de magazine şi încearcă redresarea, după ce profiturile brandului de haine au scăzut

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: