Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Purcari celebrează listarea cu succes la Bursa de Valori București, o premieră pentru o companie din Republica Moldova

Actualitate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-02-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Grupul Purcari, producător de vin de top din Europa Centrală şi de Est (ECE), se listează astăzi la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul WINE, după realizarea cu succes a unei Oferte Publice Iniţiale (IPO) pentru 49% din acţiunile sale
 
Oferta a fost bine primită, tranşa dedicată investitorilor retail fiind suprasubscrisă de peste patru ori, în pofida turbulenţelor care au afectat pieţele globale şi care au marcat scăderi record ale indicelui Dow. Preţul final al ofertei a fost de 19 RON/acţiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane RON (50 milioane USD).  
Grupul Purcari este condus de fondatorul şi CEO-ul său, Victor Bostan, de profesie oenolog, cu peste 35 de ani de experienţă în industria vinului, alături de acţionarii Horizon Capital, cea mai importantă companie de private equity din Ucraina şi Moldova, şi International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group. 
“Astăzi începe un nou capitol pentru Grupul Purcari, continuând drumul către a deveni liderul necontestat al pieţei de vin în ECE. Cele mai multe mulţumiri le revin consumatorilor noştri fideli, pe care vom continua să îi încântăm. Sunt recunoscător echipei noastre, de la culegătorii de struguri până la contabili, de la vinificatori la agenţii de vânzări, toţi cei care au muncit neobosit pentru a transmite viziunea noastră curajoasă. Nu mi-aş fi putut dori parteneri mai buni, mai ales Horizon Capital, care ne-a sprijinit la bine şi la rău şi a contribuit semnificativ la povestea noastră de succes în calitate de investitor implicat, dar şi IFC pentru sprijinul financiar acordat. Aş vrea, de asemenea, să urez bun venit noilor acţionari, care au rămas calmi în pofida tensiunilor din piaţă şi care au aderat la viziunea noastră de a construi un campion regional pe piaţa viticolă în creştere rapidă din ECE. Este cu adevărat un moment propice pentru a fi în industria vinului: producţia globală nu poate satisface cererea în creştere, ducând la lipsuri şi marje mai mari pentru producători. Spre deosebire de petrol, curba cerere-ofertă nu poate fi uşor rebalansată pentru că nu există „vin de  şist”. Aşteptăm cu nerăbdare să capitalizăm aceste condiţii favorabile, profitând de poziţia noastră, caracterizată de costuri scăzute, branduri puternice. Sunt cu adevărat încântat că toţi cei care îndrăgesc vinurile noastre şi iubesc brandurile noastre vor avea acum oportunitatea de a deveni acţionari ai Grupului şi astfel să participe, alături de noi, la succesul companiei”, a declarat Victor Bostan.  
Lenna Koszarny, Partener Fondator şi CEO al Horizon Capital, a adăugat: “Grupul Purcari scrie astăzi o filă de istorie, fiind prima companie din Moldova care se listează public ȋn Bucureşti. Este o moştenire demnă de un brand iconic, care a încântat iubitorii de vin din 1827 şi care a câştigat prin merit poziţia de lider în România şi Moldova, concomitent cu extinderea prezenţei la nivel global.
Felicitări fondatorului şi CEO-ului Victor Bostan pentru leadership, determinare şi tenacitate, precum şi întregii echipe Purcari pentru faptul că şi-au urmărit visul curajos de a deveni campioni regionali, păstrându-şi pasiunea pentru producerea de vin de cea mai înaltă calitate. Felicitări lui Vasile Tofan, Partener la Horizon Capital, pentru creativitatea, contribuţia şi angajamentul de-a lungul anilor, lucrând neobosit alături de Victor Bostan şi de echipa Purcari pentru a direcţiona Grupul către pieţe noi, creşterea de 4 ori a EBITDA în ultimii trei ani şi catapultarea Grupului către noi înălţimi. Antreprenori vizionari precum Victor Bostan reprezintă fundaţia pentru orice afacere de succes şi suntem încântaţi să sprijinim acest rezultat fantastic prin expertiza şi capitalul nostru. Rămânem un investitor activ şi fani dedicaţi ai Freedom Blend, Negru de Purcari şi al tuturor produselor excelente”.
“România a fost una dintre pieţele active din Europa în ceea ce priveşte numărul de listări în 2017, iar trendul continuă şi în 2018. Prin listarea la BVB, compania Purcari transmite un semnal puternic că îşi propune să devină un lider incontestabil pe piaţa vinului în Europa Centrală şi de Est. Exemplul lor ar trebui urmat de fiecare companie care-şi propune să devină lider în domeniul ei de activitate”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.
Pe fondul creşterii robuste a consumului în ECE, Purcari a înregistrat o rată medie de creştere a veniturilor de 34% în perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creştere de 55% în Romania, 49% în Polonia, 44% în Moldova,15% în Cehia şi Slovacia. Nivelul ridicat al creşterii s-a menţinut în primele 9 luni ale anului 2017, în care veniturile s-au majorat cu 35% pe an, creşterea în România accelerând la 69% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. 
Compania beneficiază de o bază sustenabila de cheltuieli reduse şi de o ofertă abundentă de struguri de calitate, pentru a realiza o afacere extrem de profitabilă. Marja EBITDA pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a crescut la 23%, crescând cu 29%, respectiv 55%, faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
Consumul global de vin în 2017 este estimat de OIV la 243 milioane hectolitri, cu o producţie corespunzătoare de 247 milioane de hectolitri. În ultimele două decenii, raportul dintre consumul mediu şi producția globală a fost între 0,85 şi 0,90. Totuşi, recoltele scăzute din 2017 vor vedea acest raport ajungând la 0,98. 
Reechilibrarea pieţei mondiale a vinului a avut un efect pozitiv asupra preţurilor vinurilor tranzacționate, care au crescut, în medie, de la 2,1 euro pe litru în 2006 la 2,8 euro în 2016, potrivit OIV. Se preconizează că această tendinţă va continua şi în 2017, deoarece OIV previzionează o scădere cu 8% a producţiei globale, volumele scăzând în Italia cu 23%, în Franţa cu 19%, în Spania cu 15%, în Germania cu 10% şi în Chile cu 6%, generând creşterea preţurilor mondiale ale vinului. România şi Moldova au facut excepţie de la această tendinţă, ambele benefiind de o recoltă bogată, în creştere cu 64% şi, respectiv, cu 20% faţă de anul 2016, ceea ce este de bun augur pentru marjele producătorilor din ambele ţări în 2018.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: