Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

„Alarmă cu bombă” la examene

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-02-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Deschis mai devreme decât oricând până acum, bacalaureatul a început cu o „bombă”: este ilegal! Cam în acelaşi timp, s-a lansat altă „bombă”, în legătură cu alt examen naţional, admiterea în liceu: se schimbă! Nu cu mult în urmă, fusese „bomba” cu corectarea lucrărilor tot la examenele naţionale: se face online! 
Subiectul „ilegalităţii” bacalaureatului s-a epuizat rapid, de la un articol la altul al Legii educaţiei naţionale nr. 1/ 2011. „Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat”, zice articolul 77, aşa că reclamanţii sesizează că nimeni nu are dreptul să se prezinte la examen, din moment ce nimeni nu a promovat clasa terminală, pentru că anul şcolar în ansamblu nu s-a terminat. „Evaluările A, B, C și D prevăzute la art. 77 alin. (4) se organizează și se desfășoară la nivelul unității de învățământ, în timpul anului școlar, pe parcursul semestrului al II-lea”, zice articolul 78, aşa că Ministerul Educației Naționale răspunde că „desfășurarea probelor de competențe lingvistice și digitale este susținută din punct de vedere legal”, şi semnalează că probe echivalente (Cambridge Assessment English, ECDL) se dau în aceleaşi condiţii.
Schimbarea pentru nu se mai ştie a câta oară a admiterii la liceu, prin luarea în calcul a mediei tezelor la limba şi literatura română şi matematică din clasele V-VIII şi istorie sau geografie din clasa VIII, nu ar fi o noutate, ci ar însemna o întoarcere în urmă cu câţiva ani, când au mai fost puse la socoteală note la unele teze din gimnaziu.
Corectarea online a lucrărilor de la examenele naţionale ar generaliza la scara sistemului educaţional practica din unele universităţi suspectate că prea primesc toţi candidaţii într-un timp omeneşte scurt lucrările evaluate, notate, semnate, universităţile răspunzând că operaţiile se fac electronic.
Speculaţiile pe care le pot provoca două articole de lege consecutive sau enunţarea unor simple propuneri nu au până la urmă nimic spectaculos în ele, iar candidaţii la examen nu ar avea de ce să le bage în seamă. De judecat sunt semnificaţiile largi, care arată cum privesc decidenţii examenele naţionale, de care depinde în bună măsură formarea şi integrarea socio-economică a absolvenţilor. Examenele apar ca importante prin elemente formale (şi acelea, izolate), nu prin conţinut şi finalitate. Nu se discută nimic despre conţinutul examenelor, şi nici nu are cum să fie atacată o asemenea temă din moment ce nu este definită clar finalitatea ciclurilor de învăţământ pe care examenele le marchează. Cu atât mai puţin este clară imaginea cetăţeanului (deocamdată, în formare) pe care trebuie să-l educe fiecare etapă a şcolarităţii, iar de aici să se ridice întrebări legete de examene: De ce să se dea o anumită disciplină? Cu ce contribuţie la cultura generală? Cum să fie făcute subiectele în funcţie de ce se doreşte a se verifica prin examen? Nici vorbă nu este ca planurile-cadru în jurul cărora au fost (acum un an-doi, pentru gimnaziu) şi sunt (în prezent, pentru liceu) dezbateri sterile, mai ales cantitative, să fie construite în concordanţă cu examenele de admitere, de finalizare, eventual de pe parcurs. În niciun caz, examenele naţionale nu au fost şi nu se pune problema să fie corelate cu vreo necesitate, dacă nu cu vreo perspectivă economică. Mediului economic nu i se cere nicio participare la examenele ciclurilor de studii, deşi el îi va prelua imediat sau ulterior pe cei care dau examene. Rămâne mereu fără abordare tema gravă a tinerilor care nu se prezintă deloc la bacalaureat sau nu îl trec, în condiţiile în care, practic, un om cu 12 clase duse la capăt însă lipsit de diplomă de bacalaureat este un exclus din mediul profesional.  
În ansamblu, intervenţiile asupra examenelor naţionale – deci, asupra orientărilor de viaţă personală şi de angrenare în mecanisme umane largi – nu au la bază nicio investigare a cadrului economico-social, niciun studiu de impact, niciun suport metodologic. Pentru candidaţi, examenele rămân scopuri în sine, iar pentru decidenţi, se menţin la nivelul de păreri, convertite cel mult în măsuri politizate. 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de costica:
  Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu! Venim acum cu aceasta oferta exceptionala de lucru la domiciliu, cu castiguri sigure intr-o activitate deosebit de placuta si interesanta, in timpul liber, fara stres, fara obligatii. Cereti acum mai multe detalii la adresa de email: pacurarucostica1963@ gmail com
  2018-02-19, 12:44:06 (adresa: 154.48.165.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
Brazilia revine în scenă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: