Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Comitetul consultativ privind Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale al Consiliului Europei a confirmat lezările în ceea ce priveşte implementarea drepturilor minorităţilor naţionale din România

Actualitate


Sursa foto: viva fm botoșani

Data adaugarii: 2018-02-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În data de 21 februarie (a.c.) Consiliul Europei a publicat raportul privind implementarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale de către România. Raportul confirmă creşterea sentimentului anti-maghiar şi anti-minoritar din partea instituţiilor statului şi prezintă mai multe lezări de drepturi, acte de discriminare comise împotriva comunităţii maghiare din România. Multe dintre acestea au fost semnalate chiar de organizaţii din societatea civilă autohtonă, care lucrează în domeniu.
În 2017 mai multe organizaţii - Advocacy Group for Freedom of Identity - AGFI şi Mişcarea Angajament Civic (CEMO), respectiv Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc - au informat în rapoarte alternative comitetul consultativ al Convenţiei Cadru despre situaţia drepturilor minorităţilor naţionale şi majoritatea recomandărilor formulate au apărut în raport. Cele mai importante probleme menţionate sunt legate de folosirea limbilor minorităţilor naţionale în administraţie, prezentarea istoriei şi culturii minorităţilor naţionale în manualele şcolare de istorie, lipsa examenelor diferenţiate la limba română la examenele de capacitate şi de bacalaureat, cazurile de anti-discriminare iniţiate de CEMO, lipsa plăcuţelor şi indicatoarelor stradale bilingve în oraşele Transilvănene, şi refuzul rectoratului Universităţii de Medicină şi Farmacie de a crea liniile maghiare prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale.
Raportul analizează cu deosebită atenţie implementarea legii în ceea ce priveşte folosirea limbilor minorităţilor naţionale în cadrul administraţiei publice şi constată că în România există 324 de localităţi unde legea ar trebui implementată (în care populaţia maghiară are o pondere de cel puţin 20%), însă aceste drepturi lingvistice sunt limitate în majoritatea aşezărilor.
Considerăm că criticile aduse României chiar la aniversarea de 20 de ani de la ratificarea Convenţiei-cadru nu este un succes ai organizaţiilor de advocacy sus-menţionate, mai mult demonstrează o situaţie îngrijorătoare legat de drepturile minorităţilor din România: comitetul consultativ a recunoscut faptul că cadrul legal legat de drepturile minorităţilor este satisfăcător totodată autorităţile în foarte multe cazuri nu sunt interesate de aplicarea legislaţiei în domeniu.
Subsemnatele organizaţii ale societăţii civile salută decizia comitetului consultativ, iar recomandările formulate reprezintă un sprijin important şi bază de referinţă pentru proiectele de advocacy legate de implementarea cadrului legislativ existent. Totodată, considerăm că posibila implementare a recomandărilor ar fi un pas important în consolidarea statului de drept din România.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: