Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Are cine să rezolve problemele din sectorul construcțiilor, dacă Guvernul nu se implică?

Da
Nu
Nu știu
Nu mă interesează

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Comitetul consultativ privind Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale al Consiliului Europei a confirmat lezările în ceea ce priveşte implementarea drepturilor minorităţilor naţionale din România

Actualitate


Sursa foto: viva fm botoșani

Data adaugarii: 2018-02-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În data de 21 februarie (a.c.) Consiliul Europei a publicat raportul privind implementarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale de către România. Raportul confirmă creşterea sentimentului anti-maghiar şi anti-minoritar din partea instituţiilor statului şi prezintă mai multe lezări de drepturi, acte de discriminare comise împotriva comunităţii maghiare din România. Multe dintre acestea au fost semnalate chiar de organizaţii din societatea civilă autohtonă, care lucrează în domeniu.
În 2017 mai multe organizaţii - Advocacy Group for Freedom of Identity - AGFI şi Mişcarea Angajament Civic (CEMO), respectiv Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc - au informat în rapoarte alternative comitetul consultativ al Convenţiei Cadru despre situaţia drepturilor minorităţilor naţionale şi majoritatea recomandărilor formulate au apărut în raport. Cele mai importante probleme menţionate sunt legate de folosirea limbilor minorităţilor naţionale în administraţie, prezentarea istoriei şi culturii minorităţilor naţionale în manualele şcolare de istorie, lipsa examenelor diferenţiate la limba română la examenele de capacitate şi de bacalaureat, cazurile de anti-discriminare iniţiate de CEMO, lipsa plăcuţelor şi indicatoarelor stradale bilingve în oraşele Transilvănene, şi refuzul rectoratului Universităţii de Medicină şi Farmacie de a crea liniile maghiare prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale.
Raportul analizează cu deosebită atenţie implementarea legii în ceea ce priveşte folosirea limbilor minorităţilor naţionale în cadrul administraţiei publice şi constată că în România există 324 de localităţi unde legea ar trebui implementată (în care populaţia maghiară are o pondere de cel puţin 20%), însă aceste drepturi lingvistice sunt limitate în majoritatea aşezărilor.
Considerăm că criticile aduse României chiar la aniversarea de 20 de ani de la ratificarea Convenţiei-cadru nu este un succes ai organizaţiilor de advocacy sus-menţionate, mai mult demonstrează o situaţie îngrijorătoare legat de drepturile minorităţilor din România: comitetul consultativ a recunoscut faptul că cadrul legal legat de drepturile minorităţilor este satisfăcător totodată autorităţile în foarte multe cazuri nu sunt interesate de aplicarea legislaţiei în domeniu.
Subsemnatele organizaţii ale societăţii civile salută decizia comitetului consultativ, iar recomandările formulate reprezintă un sprijin important şi bază de referinţă pentru proiectele de advocacy legate de implementarea cadrului legislativ existent. Totodată, considerăm că posibila implementare a recomandărilor ar fi un pas important în consolidarea statului de drept din România.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  decat sa bage in criza stie, save&rescue ba ...
  Discursul lui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, la deschiderea Romanian Save and Rescue Forum

  VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
  Vremea se raceste accentuat incepand de astazi. Temperaturi mult sub normalul perioadei pana spre finalul saptamanii viitoare

  cine nu topaie primeste condamnare. ...
  DECLARAŢIILE DE PRESĂ ALE PREŞEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL ÎNTREVEDERII CU DELEGAŢIA ALEŞILOR LOCALI UNIONIŞTI DIN REPUBLICA MOLDOVA- 18 MARTIE 2018

  Bravo, Cakaline, nu te lasa ! Si da-i si lupta, pu ...
  Calin Popescu Tariceanu despre desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA: Trebuie facuta cat mai rapid

  dna , sri ,putin transparenti. ...
  Calin Popescu Tariceanu despre desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA: Trebuie facuta cat mai rapid

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: