Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Are cine să rezolve problemele din sectorul construcțiilor, dacă Guvernul nu se implică?

Da
Nu
Nu știu
Nu mă interesează

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Pachet minimal de educaţie?

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)alba24.ro

Data adaugarii: 2018-02-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Piaţa educaţională se grăbeşte. Dar când nu a fost pe fugă un sistem care caută parcă etern să recupereze rămâneri în urmă (provocate de „moşteniri”, indiferent de la cine), să se „racordeze” la economia, ştiinţa şi cunoaşterea omenirii, să pregătească de pe acum viitorul?! La zi, fără să se fi stins frământările financiare, revine învăţătura de carte, adică esenţa ofertei educaţionale: cartea în sine, programele şi planurile de pe care să se înveţe din carte, utilitatea în practică a celor învăţate.
Legea manualului şcolar îşi urmează traseul parlamentar. Viteza şi rigoarea „la secundă” a parcurgerii generează suspiciuni: prea e un drum întins, fără a privi în stânga şi-n dreapta, ţinta fiind un manual unic, produs de un editor unic. În aria parlamentară, suspiciunile înseamnă frica de control ideologic asupra conţinutului: „Manualul ar putea deveni un instrument de propagandă”, apreciază senatorul Vlad Alexandrescu. Meseriaşii cărţii ridică probleme de ordin profesional la obiect şi economic de ansamblu. Printr-o astfel de lege “se stopează concurenţa şi calitatea, progresul”, consideră Cristian Greşeanu, preşedintele Uniunii Editorilor din România şi adaugă: “Am făcut varianta digitală la preţul de 1 leu, am jucat după regulile ministerului. Noi nu am fi meritat să fim alungaţi din acest mediu, ci felicitaţi!” “Toţi am făcut manuale după regulile impuse de minister”, întăreşte Dan Iacob, directorul general al Grupului Editorial Art, adăugând: „Manualele costă acum între 1 euro şi 2 euro şi ceva. Media este de 1,3 euro, în care intră manualul, varianta digitală şi un DVD care conţine o replică a variantei digitale. Achiziţia unui astfel de pachet în alte ţări ajunge la preţul de 5 euro”. Iniţiator al legii de când era ministru, Liviu Marian Pop, acum preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, explică raţiunea reglementării: „Pentru tot ceea ce înseamnă programe şcolare în trunchiul comun pe care îl parcurg toţi elevii, să avem un manual şcolar de bază. Pentru celelalte, putem discuta de manuale alternative. Editurile nu dispar, piaţa concurenţială e deschisă”.
Intenţia unui manual garantat, apărut la timp, este de apreciat. Dincolo de el, senzaţia este că un astfel de manual va reprezenta oferta minimală, ca un bilet de tren la clasa a II-a, ca un pachet turistic, cărora pentru un plus de confort, oricine e liber să le adauge un supliment. Caracterul gratuit al învăţământului nostru la atât s-ar reduce din acest punct de vedere. Altfel zis, cine va dori manuale alternative va trebui să le plătească. Practic, în acest mod nu ar mai fi sesizabilă nicio diferenţă între manuale şi auxiliarele didactice, în jurul cărora disputele sunt de asemenea precipitate şi pentru care în actualitate se găseşte o nouă sesiune de verificare a criteriilor de conformitate în vederea aprobării/avizării ministeriale.
Garantarea legiferată a manualelor nu are cum să aducă şi existenţa lor ca atare. În continuare şi întotdeauna, cineva trebuie să le scrie. În premieră, Ministerul Educației Naționale anunţă că autorii de manuale declarate câştigătoare şi publicate la Editura Didactică şi Pedagogică vor fi remunerați cu sume brute între 25.000 lei şi 45.000 lei, în funcţie de numărul de ore pe săptămână la disciplina pentru care este fiecare manual; drepturile de autor vor fi cesionate editurii.
Deocamdată, de ani de zile, se perpetuează liste întregi de manuale inexistente, pentru a căror scoatere pe piaţă nu se înscrie nimeni. Sunt manuale foarte specializate, cu tiraj mic, în general din zona tehnologică. Programele, standardele specializărilor cărora li se adresează se schimbă odată cu progresul economic. La zi se află proiecte lansate în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei Naţionale privind planuri de învățământ, programe de formare, stagii de practică, standarde pentru pregătire profesională în direcţii de ansamblu cum ar fi tehnologiile, ca şi în calificări particularizate, precum tehnician transporturi nivel 4 CNC, asistent medical generalist nivel 5 CNC. Calificările profesionale şi, în general, progresul tehnologic şi cerinţele angajatorilor ajung din urmă manualele şi pe multe le lasă acolo.

 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Ecaterina Andropauzescu:
  ATI REUSIT SA DISTRUGETI TOTAL SI INVATAMANTUL PERFORMANT DINAINTE DE 1990, MAI ALES CEL TEHNIC, TOVARASI PiSD-ei
  2018-02-26, 13:55:54 (adresa: 95.77.196.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

decat sa bage in criza stie, save&rescue ba ...
Discursul lui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, la deschiderea Romanian Save and Rescue Forum

VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
Vremea se raceste accentuat incepand de astazi. Temperaturi mult sub normalul perioadei pana spre finalul saptamanii viitoare

cine nu topaie primeste condamnare. ...
DECLARAŢIILE DE PRESĂ ALE PREŞEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL ÎNTREVEDERII CU DELEGAŢIA ALEŞILOR LOCALI UNIONIŞTI DIN REPUBLICA MOLDOVA- 18 MARTIE 2018

Bravo, Cakaline, nu te lasa ! Si da-i si lupta, pu ...
Calin Popescu Tariceanu despre desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA: Trebuie facuta cat mai rapid

dna , sri ,putin transparenti. ...
Calin Popescu Tariceanu despre desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA: Trebuie facuta cat mai rapid

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: