Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Are cine să rezolve problemele din sectorul construcțiilor, dacă Guvernul nu se implică?

Da
Nu
Nu știu
Nu mă interesează

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Angajatorii cer calitate cu diplomă

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-03-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Angajatorii cer calitate profesională, adică vor absolvenţi care să fi terminat cicluri de studii consistente, complete, încât diplomele să aibă acoperire în cunoştinţe de specialitate superioare şi implicit în capacitatea de a trece la treabă din primul moment al intrării în sistemul economic – acesta este unul dintre subiectele discutate la nivelul elitei învăţământului nostru superior de inginerie, un context în acest sens oferindu-l reuniunea Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), din care fac parte Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti.
Educaţia şi formarea din domeniul tehnic răspund cerinţei economiei prin regândirea structurii şi conţinutului studiilor: diploma de inginer se va obține după cinci ani de facultate. Ciclurile actuale vor rămâne, problema în discuţie reprezentând-o durata lor. Formulele luate în calcul sunt de trei ani (licenţă) plus doi ani (masterat) sau trei ani şi jumătate (licenţă) plus un an şi jumătate (masterat). Cert este că inginer va fi absolventul cu cinci ani de studii. Ingineria se întoarce la facultatea de cinci ani.
Momentul este deosebit. Poate este prea devreme să fie considerat o reîntoarcere la calea clasică de formare academică. Şi mai riscant pare să fie socotită pentru întregul sistem universitar o regăsire a minţii de pe urmă. Cert este că se produce o reconsiderare. Se petrece în pragul împlinirii a douăzeci de ani de la declanşarea Procesului Bologna.
Acestuia i se datorează actualul cadru al calificărilor la nivel european, care prevede învățământ superior structurat pe trei cicluri de studii: licență (3-4 ani), masterat (1-2 ani), doctorat (3 ani). A fost fixat la 19 iunie 1999 prin Declarația comună a miniștrilor europeni ai educației (“Declarația de la Bologna”), precedată de ”Declaraţia de la Sorbona” din 25 mai 1998 a unui grup de miniştri responsabili cu învăţământul superior. Deschiderea era spre un spaţiu european al educaţiei, coincident cu un spaţiu economic similar. Susţinerea a fost văzută în aplicarea unui ansamblu de principii: recunoașterea calificărilor printr-un sistem european de credite transferabile (ECTS), dimensiunea socială a educației prin acces la burse, învățământul centrat pe student, mobilitatea, angajabilitatea, asigurarea calității prin standarde, creșterea finanțării învățământului superior, învățarea pe tot parcursul vieții (Lifelong Learning). Câştigurile în aceste direcţii sunt clare. Totodată, s-au acumulat şi motivele pentru a lua seama la drumul deschis, pentru întrebarea dacă urmarea  acestuia chiar înseamnă calea cea (mai) bună.
În condiţiile în care locurile de muncă cer calificare tot mai înaltă, retrospectiva şi reconsiderarea raporturilor dintre mediul universitar şi cel economico-social apar ca necesare dincolo de cadrul unui proces cum este cel fundamentat în urmă cu două decenii. Într-un asemenea context, România beneficiază de poziţia unui reper; o poziţie de valorificat. În mai 2019, la București se vor desfăşura a VII-a Conferință a Rectorilor și Forumul Studenților Fundaţiei Asia-Europa – ASEF-ARC 7. Premergător, în iunie acest an la Bucureşti va fi organizată o reuniune a Consiliului Guvernatorilor ASEF, în marja căreia se va desfăşura un eveniment secundar pe tema învățământului superior și sfidărilor globale. ASEF este definită ca “singura instituție statutară” a ASEM (Asia-Europe Meeting, proces interguvernamental de cooperare între Europa și Asia) și principala platformă pentru consolidarea principiului <<people-to-people exchanges>>”. ASEF-ARC 7 vor fi organizate de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Consiliul Național al Rectorilor din România și cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în cadrul președinției României a Consiliului Uniunii Europene. O întrevedere pe această temă a avut loc între ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa şi directorul executiv al ASEF, Karsten Warnecke. 

 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de xerox:
  diplome pt h. igienica.
  2018-03-05, 13:05:19 (adresa: 51.15.53.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

decat sa bage in criza stie, save&rescue ba ...
Discursul lui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, la deschiderea Romanian Save and Rescue Forum

VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
Vremea se raceste accentuat incepand de astazi. Temperaturi mult sub normalul perioadei pana spre finalul saptamanii viitoare

cine nu topaie primeste condamnare. ...
DECLARAŢIILE DE PRESĂ ALE PREŞEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL ÎNTREVEDERII CU DELEGAŢIA ALEŞILOR LOCALI UNIONIŞTI DIN REPUBLICA MOLDOVA- 18 MARTIE 2018

Bravo, Cakaline, nu te lasa ! Si da-i si lupta, pu ...
Calin Popescu Tariceanu despre desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA: Trebuie facuta cat mai rapid

dna , sri ,putin transparenti. ...
Calin Popescu Tariceanu despre desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA: Trebuie facuta cat mai rapid

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Politic

Business Style

Actualitate