Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Liceul în schimbare

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-04-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Liceul trebuie să se schimbe, dar nu e clar cum anume. Asta este esenţa consultării publice privind propunerile de plan-cadru pentru liceu, filiera teoretică, organizate de Ministerul Educației Naționale și de Institutul de Științe ale Educației. Consultarea a cuprins un chestionar online, căruia i s-au adăugat puncte de vedere, comentarii, propuneri scrise, inclusiv reieşite din câteva dezbateri, asupra a trei variante de planuri-cadru: varianta 1 – pe linia celor actuale, varianta 2 – orientată spre specializare, varianta 3 – cu multe discipline opţionale.
A rezultat un raport (statistică şi interpretări), bun pentru specialiştii educaţiei, ca reper în fixarea planului-cadru. Raportul merită să fie şi de interes larg, pentru că arată cum este percepută educaţia de nivel mediu nu numai în domeniul ei specific, ci şi în spaţiul economico-social, ca nevoie de resursă umană, ca perspectivă pentru dezvoltare şi până la urmă, ca rezultat al creşterii unor generaţii. Din acest punct de vedere, cel puţin după cum o arată rezultatele consultării, dezbaterilor şi exprimărilor separate, interesul pentru liceu în afara domeniului este mic. În 2612 chestionare validate, repondenţi din afara sistemului educațional se regăsesc în proporţie de numai 0,8%. Din mediul economic, doar şase asociații/grupuri profesionale s-au exprimat, în condiţiile în care angajatorii reclamă constant, pe lângă pregătirea necorespunzătoare a absolvenţilor, lipsa lor de aderenţă la rigoare şi seriozitate, adică ceva ce depinde în bună măsură de felul cum decurge mersul la şcoală, inclusiv la liceu. Cu pondere insignifiantă (1,4%) au găsit ceva de spus despre viitorul liceului cercetători și cadre didactice universitare, deşi învăţământul superior suferă din cauza bazei precare furnizate de liceu. Pe aceeaşi linie a non-reacţiei exterioare, repondenţii din afara domeniului răspund în proporţie considerabilă (38,1%) „nu ştiu/ nu-mi dau seama” asupra oportunităţii modificărilor la liceu.
Schimbarea liceului o vor cel mai mult elevii (actuali, deci fără interes direct) şi părinții, împreună găsind-o oportună în proporţie de 68,6%.

O vor şi profesorii, dar cu prudenţă, 30,7% considerând-o inoportună. Cu precădere, elevii și părinții văd schimbarea în sensul introducerii unor discipline noi şi al reaşezării ca număr de ore a celor clasice.
Cerinţa cea mai mare în sensul schimbării (36,3%) vizează abordarea multi și interdisciplinară, “printr-o apropiere mai puternică între discipline”; nicio noutate din acest punct de vedere, lipsa de potrivire, suprapunerile etc. fiind reclamate cu voce tare de patruzeci şi ceva de ani. Urmează ca pondere (32,70%) cerinţa de evidențiere și promovare “mai bună a profilului 
absolventului de liceu prin intermediul planului-cadru”. Echilibrul între curriculum obligatoriu şi discipline la alegere este cerut cel mai mult: 47,1%. Într-o măsură apropiată (41,3%) este resimţită nevoia unui „trunchi comun consistent pentru toate filierele și profilurile”. Contrar impresiei influenţate de vocalismul şi conformismul unor exprimări din spaţiul public, dominaţia opţionalelor faţă de disciplinele obligatorii este preferată în proporţie de numai 9,2%. Dintre comentariile adiacente consultării, se desprinde inclusiv sugestia ca disciplinele opţionale să fie puse ultimele în orar sau după școală, ca să permită „vizite de documentare în vederea cunoașterii mediului înconjurător sau a mediilor profesionale din vecinătatea școlii etc., permiţând întărirea relaţiei dintre școală și comunitate”.
Până la urmă, varianta de planuri-cadru cea mai cerută este cea clasică (43%), urmată de cea a autonomiei în opţiune (34%), de cea a specializării (23%) şi de respingerea tuturor variantelor (16,3%). Cum structurarea educaţiei şi formării nu este ceva ce să se stabilească prin referendum, soluţia e firesc s-o livreze profesioniştii domeniului.  
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
  Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

  huligani faradelege ...
  Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

  patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
  Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

  Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
  E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

  ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
  SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  Actualitate