Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

INS aduce precizari privind cadrul legal de functionare

Actualitate - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-04-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Dupa ce Guvernul a hotărât, joi, ca Institutul Național de Statistică să treacă în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, măsură ce era deja aprobată prin OUG de la începutul anului 2017, INS a transmis,astazi, precizari privind cadrul legal de functionare, printr-un comunicat de presa.

Până acum, INS se afla în subordinea guvernului, dar era coordonată doar de secretarul general al Guvernului, fără ca prim-ministrul să fie implicat în coordonarea acestei instituții.

Comunicatul de presa transmis de INS:

Institutul Național de Statistică este una dintre structurile cele mai vechi ale administrației publice centrale din România. A fost creat prin Ordonanța Domnitorului

Alexandru Ioan Cuza în anul 1859, la 12 iulie, astfel încât în 2019 la aceeași dată, INS va împlini 160 de ani de funcționare neîntreruptă.

 După 1989 organizarea și funcționarea INS a fost reglementată inițial prin

O.G. nr. 9/1992 aprobată prin Legea nr. 11 /1994.

 Potrivit art. 1 alin. (1) din H.G. nr.


957/2005, INS a funcționat ca organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului și în coordonarea Secretarului general al Guvernului. Urmare modificărilor intervenite în structura Guvernului prin înființarea Cancelariei Prim-ministrului, prin H.G. nr. 649/2016, INS a trecut în coordonarea directă a Prim-ministrului, coordonare exercitată prin Cancelarie. Odată cu desființarea Cancelariei prin O.G. nr. 1/2017 s-a impus redefinirea cadrului de coordonare a INS concretizată prin Hotărârea de Guvern aprobată în ședința din 12 aprilie 2018, conform căreia “Institutul Național de Statistică se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului și în coordonarea Prim-ministrului, prin

Secretariatul general al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare și coordonare a statisticii oficiale din România”. În concluzie, dincolo de orice supoziție, actul normativ aprobat în 12 aprilie vizează, exclusiv, cadrul legal de funcționare al INS. Menționăm că inițierea acestui ultim act normativ datează încă din noiembrie 2017, inițiatorul fiind Institutul Național de Statistică.

 În contextul discuțiilor apărute în spațiul public cu privire la datele furnizate de INS, facem următoarele precizări:

‐ În conformitate cu Regulamentele Europene privind statisticile europene și naționale, oficiile de statistică funcționează ca organisme independente din punct de vedere profesional, a căror activitate se desfășoară fără nicio presiune din partea unor grupuri politice sau de interese sau din partea Uniunii sau autorităților naționale.

‐ În context, sunt precizate prin documente legale prerogativele conferite conducătorilor INS-urilor, implicit al INS România ca fiind “singurele persoane responsabile cu luarea deciziilor privind procesele, metodele, standardele și procedurile statistice, precum și privind conținutul și termenele de publicare a comunicatelor statistice și a publicațiilor statistice produse și difuzate“ (articolul 5a din Regulamentul UE 2015/759). 

‐ Potrivit paragrafului c) al aceluiași articol, conducătorul INS “acționează în mod independent în îndeplinirea sarcinilor statistice și nu solicită și nici nu primește instrucțiuni din partea vreunui guvern sau altei instituții, organism, birou sau entități”.

‐ În spriritul și în litera prevederilor sus-menționate, INS nu a suferit niciun fel de ingerințe, intervenții sau presiuni de orice natură din partea vreunei autorități naționale.  

 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Si raman cu protestele, fara alte efecte. Ca si la ...
  Zeci de mii de cetățeni maghiari au manifestat din nou împotriva încălcării libertății presei de către guvernul lui Viktor Orban

  ARNE trebuie sa comunice totul in limba germana si ...
  Monopol pe piaţa energiei

  decat vasilca sa-i invete lucrul manual! ...
  Un deputat cere modificări legislative împotriva abuzurilor asupra elevilor, după "Simfonia lalelelor": Copiii noştri trebuie să scape de blestemul comunismului

  societatili primariei! prin ele sifonez miliardili ...
  Peste 500 de permise de conducere, retinute de politisti in ultimele 24 de ore

  2, sa va vad unde va este locul! ...
  Tudorel Toader a anunțat ce va face după plecarea din Guvern: Aștept momentul în care voi scoate roba de la naftalină

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate