Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Statistica a ajuns sub conducere politică

Actualitate - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: realitatea.net

Data adaugarii: 2018-04-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Guvernul a hotărât, joi, ca Institutul Național de Statistică să treacă în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, măsură ce era deja aprobată prin OUG de la începutul anului 2017. Până acum, INS se afla în subordinea guvernului, dar era coordonată doar de secretarul general al Guvernului, fără ca prim-ministrul să fie implicat în coordonarea acestei instituții.

”Având în vedere O.U.G nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care modifică articolul 1 din O.U.G nr. 40/2016, se impune modificarea art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, în sensul că Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat joi, după ședința Executivului, că modificările HG referitoare la INS nu vizează trecerea institutului în subordinea premierului, acest lucru fiind deja prevăzut, ci amortizarea legislaţiei și actualizarea cărții funciare.

Aş face o corectură - nu putem spune că trece în subordinea premierului. În legislaţie, Institutul Naţional de Statistică era în coordonarea premierului şi înainte. Ce s-a întâmplat prin această modificare? Sunt două aspecte. În primul rând este vorba despre o armonizare legislativă, adică se pune în acord hotărârea de guvern privitoare la INS cu OUG 1/2017.


În al doilea rând, este vorba despre o actualizare a cărţii funciare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Legea veche: „Art. 1. - (1) Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului general al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România”.

Legea nouă: „(1) Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România”.

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, o critică dur pe Viorica Dăncilă

Raluca Turcan acuză că premierul și-a subordonat Institutul Național de Statistică și că, în urma acestei decizii, Viorica Dăncilă ar trebui să demisioneze.

"Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. Această decizie nu poate avea o altă raţiune la bază decât aceea că INS a prezentat adevărata faţă a realităţii economice din România: creşterea accelerată a inflaţiei la 5%; scăderea salariului net cu 145 de lei în luna ianuarie; scăderea salariilor din sistemul medical. O asemenea decizie a prim-ministrului ar trebui să conducă de urgenţă la demisia premierului. Atât ne mai lipsea, ca marele specialist în economie, Viorica Dăncilă, să avizeze şi orice comunicat care pleacă de la INS!", a afirmat Raluca Turcan într-o postare Facebook, scrie Mediafax.

Mircea Coşea: Așa ceva nu este posibil, este un lucru foarte, foarte grav

„Așa ceva nu este posibil, este un lucru foarte, foarte grav. Momentul în care statistica, un element de valoare obiectivă și independentă al economiei este trecut în subordinea Guvernului, este imposibil să nu existe o suspiciune în legătură cu corectitudinea datelor statistice. Este imposibil să nu existe o suspiciune în legătură cu influența politică pe care Guvernul o va avea asupra statisticii. Din punctul meu de vedere, această măsură pregătește rezolvarea unei situații disperate în care se află Guvernul, pentru că rezultatele economice sunt extrem de proaste. Ne așteptăm la o situație care se va înrăutăți și mai mult în viitor și există această suspiciune conform căreia Guvernul intenționează să „cosmetizeze” anumite date statistice, nu neapărat printr-o operaţiune de malpraxis, ci folosind metode, metodologii care aduc în evidență o îmbunătățire a rezultatelor statistice, în așa fel încât Guvernul să se poată lăuda cu rezultate care nu există în economia reală. Este o pregătire a unei mari mistificări pe care Guvernul o pregătește în legătură cu rezultatul activității sale. În economie există o regulă, statistica este independentă. Este o independență a actului statistic, aceea de a măsura obiectiv și corect fără nicio influență politică. Dacă această măsură va fi explicată prin faptul că există și o statistică europeană, Eurostat, și că statistica din România ar fi orientată prin activitatea Eurostatului, această explicație nu este corectă. Există metode de calcul diferite, există metodologii care pot fi aplicate, fără a mistifica cifrele, ci doar a mistifica metoda de calcul. Este o măsură care mă surprinde, este o întoarcere în timp. Ne-am întors înainte de 1990, iar din punct de vedere al analizei economice de care mă ocup, acest lucru este foarte dificil de luat în calcul pentru că nu mai există credibilitate în datele pe care Institutul Național de Statistică le va furniza. În permanenţă va exista această suspiciune că datele se află sub impulsul politicii și că, într-un fel sau altul, sunt astfel calculate încât să cosmetizeze activitatea economică a politicii economice guvernamentale”, a declarat, pentru Curierul Național, Mircea Coşea.

  
 • Currently 2.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.3 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Precizare in legatura cu inflatia: romanilor le pl ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  Discover The Secret 3-Step Amazon Formula & Start ...
  Modalități de imprimare textile - ce înseamnă și ce obiecte poți imprima

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie

  Fonduri Europene

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate