Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Centenarul Marii Uniri prezintă mari personalități ale României

Actualitate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-04-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Primul român în Cosmos sosește la Istanbul

Dumitru Prunariu este oaspete de onoare al Institutul Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' din Istanbul. Sâmbătă, 26 mai 2018, de la ora 15.00, publicul turc îl va cunoaște pe Primul român în Cosmos, în cadrul unei conferințe extraordinare organizată în parteneriat cu Muzeul Rahmi Koc din Istanbul.

Proiectul inițiat de ICR Istanbul se înscrie în seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri și promovării unor români de excepție, care au scris istoria în domeniul specific de activitate. În egală măsură, proiectul contribuie la evidențierea unei imagini pozitive a României.

După cum bine se știe, Dumitru-Dorin Prunariu este primul și singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiu. Este absolvent al Facultății de Inginerie Aerospațială, Universitatea Politehnica București (1976). În 1981, Dumitru Prunariu a absolvit cursurile de trei ani ale Centrului de Pregătire a Cosmonauților 'Iuri Gagarin' din Orășelul Stelar, Rusia, iar în 1991, cursurile pentru cadre superioare ale Institutului Internațional de Formare și Management în domeniul Aviație Civile (IAMTI/IIFGA) din Montreal — Canada.

În 1999, Dumitru Prunariu a absolvit cursurile Colegiului Național de Apărare, iar în 2004 cursul de ambasadori în cadrul Academiei Diplomatice a MAE. În anul 1999, cosmonautul și-a susținut teza de doctorat cu lucrarea Mișcarea perturbată a satelitului artificial al Pământului, devenind doctor în științe tehnice, specialitatea dinamica zborului aerospațial.

De-a lungul anilor, Dumitru Prunariu a ocupat diferite funcții: Inspector șef pentru activități aerospațiale, Statul Major al Forțelor Aeriene, M.Ap.N. (1981-1990; 1991-1998); Cadru didactic asociat la Facultatea de Inginerie Aerospațială, UPB (1982-1989); Ministru adjunct al transporturilor și Șef al Departamentului Aviației Civile (1990-1991); Președinte al Agenției Spațiale Române (1998-2004); Co-leader al proiectului Băncii Mondiale de restructurare a învățământului superior și cercetării științifice din România (1992-1993); Vice-președinte al Fundației EURISC (din 1995); Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al României în Federația Rusă (2004-2005); Directorul Oficiului Român pentru Știință și Tehnologie de pe lângă Comisia Europeană, Bruxelles (2006-2008); Președintele Consiliului Științific al Agenției Spațiale Române (2008-2012); Profesor asociat pentru geopolitică și spațiul cosmic la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București (2002-2010).

Din anul 1992 reprezintă Guvernul României la sesiunile Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic (COPUOS), devenind președinte al Subcomitetului Științific și Tehnic al COPUOS (2004-2006) și președinte al COPUOS (2010-2012). A fost președinte ales al Filialei Europene a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (2010-2016) și al întregii asociații (2011-2014).

Este reprezentantul României în Comitetul de Relații Internaționale al ESA (din 2012) și vicepreședinte al comitetului (2014-2017). A fost ales membru în Grupul de Experți Guvernamentali organizat conform Rezoluției Adunării Generale ONU nr. 65/68 pentru elaborarea unui studiu privind măsurile de transparență și creștere a încrederii în domeniul activităților cosmice (2012-2013). A făcut parte din grupul de lucru al Institutului European pentru Studii Strategice (EUISS), care a elaborat în perioada 2014-201, un studiu pentru Comisia Europeana privind securitatea sistemelor spațiale europene ('Space Security for Europe'). Din anul 2013, este președintele asociației ROMSPACE — Asociația Româna pentru Tehnologii și Industrie Spațiale.

Dumitru Prunariu este Cercetător Științific gradul 1 (CȘ1), efectuează cercetări în domeniul științelor aerospațiale, dinamicii zborului cosmic, studii în domeniul geopoliticii și securității, este conducător de seminarii și proiecte în specialitatea sa, membru în comisii de doctorat. Este autorul a peste 40 de lucrări, cărți și articole apărute în reviste de specialitate, între care: 'La cinci minute după cosmos' (în colab., 1981); 'Cosmosul — Laborator și uzină pentru viitorul omenirii' (în colab.
, 1984); 'Istoria aviației române' (în colab., 1984); 'Dimensiuni psihice ale zborului aerospațial' (în colab., 1985); 'Asupra mișcării generale a vehiculului spațial sub acțiunea unui centru atractiv.' St. Cerc. Mec. Apl., 52,2,1993; 'Geodetic Precession Influence in Satellite Motion', Rom.Astron.J., 1998; 'The Poynting-Robertson Effect in Satellite Motion', Rom.Astron.J., 1999 ș.a.

Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Romane (2011), membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române și președinte al acesteia din 2015, membru al Societății germane de rachete 'Hermann Oberth — Wernher von Braun', membru al Academiei Internaționale de Astronautică fiind și membru în consiliul de conducere, membru al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Stiințe, membru al Academiei Europene de Stiințe și Arte (2015).

Cosmonautul este Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (2007), al Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău (2011), al Universității de Vest din Timișoara (2013), al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universității Petru Maior din Târgu-Mureș, al Universității tehnice 'Gheorghe Asachi' din Iași (2017), Honorary Doctor al Colegiului Lindsey Wilson din Columbia, Kentucky, SUA (2014).

Dumitru Prunariu este cetățean de onoare al mai multor localități din România, între care: Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Pucioasa, Mediaș, Giroc, Bușteni, Timiș.

Pentru zborul cosmic Dumitru Prunariu a fost distins cu titlul de Erou al R. S. România și Erou al URSS cu Steaua de Aur (1981). Cosmonautul a mai fost decorat cu: Medalia Iuri Gagarin a Federației Aeronautice Internaționale (1982); Medalia de aur Hermann Oberth a Societății germane de rachete Hermann Oberth — Wernher von Braun (1984); Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer (2000); Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari (2010); Medalia 'Pentru merite în explorarea cosmosului' acordată de președintele Federației Ruse (2011); Emblema 'Onoarea Armatei Române' acordată de ministrul apărării (2011).

Ca o recunoaștere a meritelor sale în promovarea internațională a studiului asteroizilor cu potențial de impact cu Terra și implicarea în activitatea mai multor instituții, inclusiv la nivel ONU, în anul 2017 Uniunea Astronomică Internațională a decis ca numele lui Dumitru Prunariu să fie dat unui asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar, asteroidul numindu-se '10707 Prunariu'.

Prin acest eveniment, ICR Istanbul atinge își propune marcarea Centenarului Marii Uniri, iar în subsidiar, promovarea unor români de excepție, care au scris o filă importantă atât în istoria națională, cât și în cea internațională.

Muzeul Rahmi M Koc, partenerul ICR Istanbul pentru acest eveniment, se află în una dintre părțile emblematice din Istanbul, respectiv Cornul de Aur, fiind cel mai mare muzeu de tehnică din Republica Turcia, dedicat transportului terestru, feroviar, maritim, aviației, ingineriei, comunicațiilor etc. — transmite ICR Istanbul
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  21 iulie ziua nationala a Belgiei, sarbatorita cu ...
  WhatsApp anunță schimbări importante. Cum sunt afectați utilizatorii.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  Actualitate