Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Nici măcar manual unic

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Foto: monitorulcj.ro


Data adaugarii: 2018-04-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Şcoala se vede rămasă fără niciun manual; nici măcar unic. Pe la începutul actualului an şcolar se vehicula ideea unui manual căruia, în funcţie de perspectivă, de interese şi de darul persuasiunii, i se zicea ori „manual de bază”, ori „manual unic”. Apoi cineva o fi citit Legea educaţiei naţionale în spiritul în care verifică Testele PISA dacă ştim să citim, adică să şi pricepem ce scrie acolo şi a observat că legea spune că „Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului reglementează elaborarea de manuale şcolare alternative”, iar „cadrele didactice selectează şi le recomandă elevilor, în baza libertăţii iniţiativei profesionale (...)”, aşa că ideea cu un singur manual a căzut. De fapt, a fost convertită: nu manual unic, ci editor unic. Editura de profil şi de tradiţie a fost convertită şi ea: din regie autonomă, în societate pe acţiuni (din RA, în SA), cu bază legală şi cu grabă, adică prin ordonanţă de urgenţă – OUG 76/2017. Competiţia de asemenea s-a rotit: nu mai e între editori, ci între autori. Ca să fie respectată şi prevederea cu selectarea şi cu recomandarea, s-a pornit legiferarea posibilităţii ca trei autori să fie declaraţi câştigători şi dintre ei cadrele didactice să aleagă. În acest spirit a fost proiectată Legea manualui şcolar, au fost elaborate reglementări, metodologii, decizii. Ca să nu se piardă timpul, cu legea încă pe drumul ei parlamentar, s-a şi desfăşurat un prim tur din competiţia autorilor şi au fost declaraţi primii câştigători.
La un moment dat, cursa a fost oprită. Mecanismul a fost găsit ca defect. Sesizată, Curtea Constituţională a României a admis că ordonanţa pentru transformarea editorului de manuale nu poate deveni lege. Motivaţia e aşa omeneşte formulată, încât mirarea că tot eşafodajul manualelor nu a pus pe gânduri pe cineva dintre constructorii lui vine de la sine: „În argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a reţinut că, potrivit jurisprudenţei sale, prin caracterul lor normativ, legile şi ordonanţele Guvernului au aplicabilitate generală şi îşi extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor (Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111). În acest context, Curtea a constatat că înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA ca urmare a reorganizării Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară (lege/ ordonanţă de urgenţă)”, încât „Curtea a reţinut că înfiinţarea/ reorganizarea activităţii unei regii autonome, precum cea din cauza de faţă, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale.
În aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 încalcă art.1 alin.(4), art.16 alin.(1) şi (2), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(7) din Constituţie”.   
La această oră, este în derulare calendarul sesiunii a II-a de evaluare a proiectelor de manuale pentru anul școlar 2018-2019. Sunt acele manuale greu de realizat şi de pus pe piaţă din cauza ariei foarte restrânse de adresare: religie pentru unele culte, limbă şi literatură, comunicare, muzică în limbi cu puţini vorbitori. La o privire atentă, nu sunt numai acestea. Dinspre editori, vine socoteala că în ansamblu, de la declanşarea competiţiei între autori, nu s-au înscris concurenţi decât la 83 de discipline (144 de proiecte), când concursul (necesarul) a fost pentru 251 de discipline. Tot din zona editorială vine întrebarea „cineva de la minister și-a asumat faptul că intră pe manual unic, neavând o lege în spate; cine este acest om?” Din mediul academic, o soluţie îndrăzneaţă poate avea rosul măcar de a pune pe gânduri: „Dacă nu am tipări manuale pentru nicio disciplină? Dacă fiecare cadru didactic ar avea anual la dispoziție o sumă pentru elaborarea de mijloace didactice?”, întreabă prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara şi continuă: „În ce măsură manualul unic răspunde nevoilor elevilor, nevoilor profesorilor sau nevoilor firmelor care tipăresc aceste manuale”, apreciind că „cel mai eficient manual este cel construit de profesor și elevi în clasă. Suntem pregătiți pentru așa ceva? Vrem un învățământ centrat pe elev, în care cadrul didactic să fie valorizat? Manualul unic cu siguranță nu ne va duce în această direcție”.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Sinistrul Ed. Nat.:
  O SCUMPETE DE MANUAL !
  2018-04-24, 08:16:12 (adresa: 95.77.196.*)
 2. de :
  serviciile in toate
  2018-04-24, 12:46:11 (adresa: 79.124.59.*)
 3. de asteapta-te romane!:
  https://a1.ro/premiu m/finlanda-tara-in-c are-orice-elev-din-l ume-isi-doreste-sa-i nvete-fara-teme-fara -caiete-fara-manuale -cu-ore-putine-si-pa uze-lungi-id665609.h tml https://a1.ro /news/social/paralel a-intre-invatamantul -romanesc-si-cel-fin landez-daca-olguta-c ara-un-ghiozdan-plin -de-carti-karoliina- vine-cu-mainilen-buz unar-la-ore-id637395 .html
  2018-04-24, 16:27:45 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

PANA SE VA DEFINITIVA IMPLEMENTAREA GLOBALIZARII S ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: