Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Petre Daea s-a întâlnit cu ministrul croat al Agriculturii, Tomislav Tolusic

Actualitate - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

foto: gandul.info


Data adaugarii: 2018-05-04

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Potrivit unui comunicat al MADR, în perioada 2-3 mai, la invitaţia ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, ministrul croat al Agriculturii, Tomislav Tolusic, a efectuat o vizită de lucru în România. Din delegaţia croată au făcut parte secretarul de stat Marija Vuckovic şi directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală, Matilda Copic. În ceea ce priveşte programul delegaţiei croate, acesta a cuprins vizite pe teren, precum şi discuţii cu oficialii români, la sediul ministerului. La întâlnire au participat ministrul Petre Daea, alături de secretarii de stat, directorii direcţiilor de specialitate din cadrul MADR, cât şi directorii generali ai Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale şi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Printre subiectele dezbătute joi s-au numărat perspectiva Trio-ului Preşedinţiei rotative a Uniunii Europene asupra unor posibile obiective de interes comun, Politica Agricolă Comună după 2020, dezvoltarea relaţiilor de colaborare bilaterală în vederea fructificării potenţialului existent la nivelul celor două ţări.


Forumul la Nivel Înalt de la Sofia


Ministrul Petre Daea a participat, de asemenea, în perioada 29-30 aprilie, la Forumul la nivel înalt “Este timpul să prezentăm standardele duble privind produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene”, desfăşurat la Palatul Culturii din Sofia, Bulgaria. Alături de Petre Daea, România a fost reprezentată de subsecretarul de stat Tiberius-Marius Brădăţan din Ministerul Sănătăţii, precum şi de vicepreşedintele Liliana Mincă şi secretarul general Mihaela Irina Ionescu din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Forumul la nivel înalt, a cărui tematică a fost dublul standard de calitate al produselor alimentare, s-a desfăşurat sub patronajul prim-ministrului Republicii Bulgaria, Bojko Borisov. Printre participanţi s-au aflat ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, ministrul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, Lilyana Pavlova, precum şi alţi oficiali din statele membre ale Uniunii Europene, între care îi amintim pe Vera Jourova, Comisar pentru justiţie, consumatori şi egalitatea între sexe şi Maria Gabriel, Comisar pentru economia şi societatea digitală.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a explicat că problematica dublului standard se poate rezolva prin reglementări unice la nivel european care să cuprindă definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia şi instrumentele legale de gestionare a abaterilor. ”Nu este uşor acest demers, dar el trebuie început, iar România va participa activ la realizarea lui”, a subliniat ministrul Petre Daea în cadrul Forumului. ,,Constatările pe care le-am făcut atent şi cu mijloace legale au confirmat existenţa lui. Forumul se înscrie în această logică de a găsi soluţii. În acest context, doresc să afirm că România a urmărit cu atenţie această problemă, folosindu-se de instrumentele juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au făcut analize la produse identice aflate în reţeaua comercială din România şi aceste ţări. Rezultatele au fost trimise la Comisie, răspunzând astfel scrisorii comune a celor trei comisari”, a mai afirmat ministrul Daea.


Demersurile efectuate de România până în prezent şi poziţia faţă de subiect:


,,În perioada 02.03.2017-29.03.2017, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în România în ceea ce priveşte calitatea alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Într-o primă etapă, grupul a realizat analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere, legume şi fructe), având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori. În 07.04.2016, raportul a fost transmis de către MADR şi premierului României.

În 10.04.


2017, după finalizarea acestei prime etape a fost întocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei instituţii implicate din România, respectiv MADR, ANSVSA şi ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din România în conferinţa de presă organizată la MADR.

În data de 07.04.2017, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franţa şi Austria, solicitând ca echipe de specialişti din România să se poată deplasa în aceste ţări pentru a identifica şi preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.

Urmare acestor scrisori, au fost primite răspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania şi Belgia în 08.06.2017, 12.06.2017 şi 13.06.2017.

În perioada 19–26.06.2017, o echipă mixtă formată din specialişti în domeniul alimentar, sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, al protecţiei consumatorilor şi al afacerilor europene a participat la identificarea şi recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia).

Ca urmare a acestor acţiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peşte, ciocolată. Probele prelevate din Belgia, Olanda şi Germania au fost transportate în România către laboratorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti în condiţii de deplină siguranţă, respectiv temperatură şi umiditate controlată.

În 26.06.2017, probele recoltate din Belgia, Olanda şi Germania au fost predate în condiţii optime Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, aparţinând ANSVSA, în vederea efectuării următoarelor determinări:

 • fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, peşte, ciocolată;

 • prezenţa grăsimilor de origine vegetală în lapte şi produse din lapte.

În 28-30.06.2017, imediat după finalizarea acţiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda şi Germania, echipele au organizat şi desfăşurat acţiunea de identificare şi prelevare a celor 29 de produse identice existente în reţelele comerciale din ţara noastră, conform procedurilor în vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti-ANSVSA.

Concluziile studiului efectuate pe cele 29 de produse sunt următoarele: la 9 dintre probele analizate s-au constatat diferenţe la următorii parametrii: procent de grăsime, procent proteină, valoare energetică.

- în luna octombrie 2017 reprezentanţii MADR participă la reuniunea tehnică V4 + 7 de la Bratislava privind calitatea duală (dublu standard) a produselor alimentare. Se concluzionează de către participanţi că este necesară întreprinderea de măsuri suplimentare pentru eliminarea acestui fenomen la nivelul UE, respectiv identificarea etapelor necesare pentru eliminarea fenomenului dublei calităţi, modalităţii de consolidare a cooperării între statele membre şi asigurarea unui schimb eficient de informaţii.

Calitatea duală a produselor este o problemă transfrontalieră, statele membre întâmpinând dificultăţi în a strânge date din alte state membre. Concluziile studiilor naţionale din fiecare stat membru pot fi contestate, deoarece utilizează metode ştiinţifice diferite şi nu pot fi totdeauna comparate”, se arată în comunicatul MADR.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  huliganii la parnaie ...
  Comisia de Apărare din Camera Deputaților va anunţa dacă o audiază pe Carmen Dan

  Crisul Alb nu va inunda ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  Crisul Alb nu va inunda ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  pt 27% ramasi datornici la taxa si impozite se pr ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  decat ca este egal cu zero! ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: