Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Românii ocolesc agenţii imobiliari

Actualitate - Irina Băncilă
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: imobiliare.romania.eu

Data adaugarii: 2018-05-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În România există un agent imobiliar la 2.500 de locuitori

În afară, raportul este de 4 ori mai mare

Se construiesc tot mai multe clădiri rezidenţialeDeşi în ultimii 3-4 ani a crescut semnificativ numărul de agenţi imobiliari, numărul acestora este încă insuficient. În prezent, pe piaţa autohtonă activează aproximativ 8.000 de agenţi imobiliari (1 agent/2.500 de locuitori), în timp ce pe o piaţă activă, precum cea din America de Nord, acest raport este de 1 agent/300 de locuitori, se arată într-un studiu realizat de RE/MAX România.

În prezent, pe piaţa din România activează în calitate de agenţi imobiliari în jur de 8.000 de persoane, un număr insuficient atât raportat la populaţia ţării, cât şi comparativ cu alte state, unde raportul este de 4 ori mai mare (în statele din Europa) până la 6-7 ori mai mare (în statele din America de Nord).

„Dacă această profesie ar fi reglementată, având un pachet de legi care să o normeze şi să o favorizeze, România ar putea să aibă minimum 1 agent imobiliar la 1.000 de locuitori, deci un total de 20.000 de agenţi, astfel încât să poată atinge un nivel comparabil cu alte state europene similare. Deşi în România nu avem încă nici măcar un for sau o asociaţie care să înregistreze numărul de birouri şi agenţi imobiliari, estimăm că în prezent există circa 3.000 de agenţii imobiliare şi 7-8.000 de agenţi”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.

Numărul de agenţi imobiliari variază de la o ţară la alta, iar pe pieţele foarte dezvoltate, cum este cazul Americii de Nord, raportul este de 1 agent la 300 de locuitori, în Europa acest raport fiind mai mic.


În cazul României, chiar şi în lipsa unor entităţi de reglementare, în ultimii 3-4 ani, odată cu creşterea pieţei la nivel naţional, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de agenţi şi agenţii.

„În multe state, pentru a practica această profesie, un agent imobiliar trebuie să deţină o diplomă şi să fie înregistrat într-o asociaţie, iar asta presupune până la doi ani de studiu şi un examen cât se poate de serios. În Europa, industria de real estate se află în plin proces de creştere, dar încă sunt multe diferenţe în ceea ce priveşte practica şi legislaţia. Pe termen lung, însă, se aşteaptă o creştere a numărului de agenţi imobiliari”, a declarat Gil Li-ran, trainer internaţional RE/MAX, cu o experienţă de peste 15 ani de coaching în imobiliare, instruind peste 3.000 de agenţi în Europa, Asia şi America de Nord.

Creşterea numărului de agenţi este dependentă pe de o parte de dinamica pieţei, iar pe de altă parte de nivelul de educaţie şi profesionalizare, de normarea şi reglementarea profesiei, lucru aflat în interdependenţă cu gradul de interes al breslei şi membrilor acesteia.

„În următorii 2 ani mizăm pe o menţinere a dinamicii pieţei, deci există premise de creştere a numărului de agenţi. În paralel, se observă o orientare tot mai accentuată a acestora spre educaţie şi profesionalizare. Timpul de pregătire necesar acestei profesii depăşeşte 100 de ore, având în vedere nivelul foarte specializat, ce include noţiuni tehnice despre imobile, juridice, financiare legate de tranzacţionare şi finanţare, de marketing şi promovare, precum şi de vânzare şi negociere. A deveni profesionist, în schimb, înseamnă să lucrezi mai puţin şi mai eficient, să ai acces la clienţi cu potenţial mai mare de tranzacţionare şi la tranzacţii mai valoroase, lucrând mai mult pe recomandări”, a încheiat Răzvan Cuc.Proprietarii evită colaborarea cu agenţii imobiliariLipsa de încredere a clienţilor în agenţii imobiliari face ca doar o mică parte din tranzacţiile imobiliare din România să fie intermediate de agenţi. Această stare a lucrurilor este motivată de faptul că de foarte multe ori clienţii nu au primit un beneficiu major prin colaborarea cu un agent imobiliar.

Alegerea unui agent imobiliar este foarte importantă pentru asigurarea încheierii unei tranzacţii în condiţii cât mai avantajoase. Clientul trebuie să se asigure că agentul i-a înţeles interesele şi că i le reprezintă până la găsirea celei mai bune proprietăţi sau până la vânzarea ei.

În România, foarte multe vânzări şi achiziţionări de proprietăţi sunt încheiate fără intermediari. Foarte mulţi români preferă să se descurce singuri, postând pe site-uri de specialitate sau pe cele de socializare, fără a apela la serviciile unui agent imobiliar.

În pieţele imobiliare dezvoltate, ca Europa Occidentală, Statele Unite sau Canada, majoritatea clienţilor preferă să lucreze prin intermediul unei agenţii imobiliare.În România apar din ce în ce mai mulţi investitori imobiliariÎn ultimii ani, în România au venit mulţi investitori străini atraşi de piaţa imobiliară. Piaţa construcţiilor a crescut de la an la an, iar România atrage din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri şi firme din Europa de Vest sau SUA.

Majoritatea firmelor străine investesc în domenii rezidenţiale, industriale, de retail şi birouri.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  i a inlocuit cu lentile .. ....... ...
  După opt ani de coșmar, Grecia iese de sub tutela creditorilor. Criza însă rămâne

  numai dna sa nu va acuze de coruptie ...
  MHS Truck & Bus și Roman SA vor să producă un camion românesc la standarde nemțești

  trei la birou si al patrulea munceste ...
  Munca in echipa, apreciata de noii antreprenori si manageri

  energie ,,verde" platita de consumator ...
  Energie verde pentru spitalele din Bucureşti

  prost platite ...
  26.814 locuri de muncă vacante la nivel naţional

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate