Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

La despărțirea de Ion Dodu Bălan, cel care a crezut în perenitatea culturii române

Actualitate - Valeriu Râpeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-05-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Ion Dodu Bălan trece pe un alt tărâm - după câteva luni de suferinţe îndurate cu stoicism și cu speranța că are să-și reia locul la masa de scris - unul dintre reprezentanţii generației anilor ’50. Adică a celor care, din primii ani ai liceului sau chiar ai școlii primare, au cunoscut toate urgiile unei situații internaționale încrâncenate repede materializată în cel de al doilea război mondial ca după încheierea lui să trăiască nemijlocit seismele societății românești. Obârșia lui Ion Dodu Bălan se află în lumea satului ardelean, părinții lui fiind vrednici muncitori ai pământului şi ale căror valori morale veneau de departe, fiecare generație având misiunea să le păstreze şi să le transmită celor ce îi urmau... Această funciară solidaritate spirituală explică apariția în 1955 a primului său volum, intitulat ,,Influențe folclorice în poezia noastră actuală’’. Terminase în urmă cu doi ani cursurile Facultății de Filologie din București, unde fusese remarcat prin aplecarea sa constantă asupra cărții, printr-o tenace dorință de a merge mai departe pe căile cunoașterii tezaurului cultural românesc. Fusese primit redactor la revista ,,Viața Românească’’, atunci condusă de Petru Dumitriu. Nu este momentul acum, când scriem aceste rânduri copleșiți de vestea morții unui prieten cu care în acei ani negri am înfruntat urgia celor care voiau să ,,epureze” Facultatea de Litere, de elemente necorespunzătoare, politic și ideologic - să facem un bilanț al îndelungatei și fructuoasei sale prezenţe în cultura română. Vom aminti doar consecvența în lupta pentru promovarea valorilor naționale. A fost cel de numele căruia se leagă restituirea operei literare a lui Octavian Goga asupra căruia proletcultismul pogorâse anatema interdicției.


Ediția critică a poeziilor lui Octavian Goga începută de el în 1966 a permis ca imediat să publice alte culegeri de largă audiență.

Li s-au alăturat o amplă monografie despre ,,poetul pătimirii noastre” și alte apariții editoriale menite să asigure o circulație cât mai largă operei poetului.

Cea de a doua faptă exemplară a sa a fost readucerea în conștiința publică românească a lui Aron Cotruș. De acesta, cei tineri, şi nu numai ei, nu știau nici măcar că a existat. Monografia ,,Resurecția unui poet’’ și culegerea de versuri prefaţată de Ion Dodu Bălan în două ediții succesive - 1978, 1985 - au descoperit publicului nostru un poet de o vigoare ieşită din comun. S-a dedicat studierii și interpretării unor scriitori români de seamă cum ar fi Ioan Slavici. A scris nenumărate cronici, articole şi eseuri, dintre care multe și-au dovedit viabilitatea.

Timp de mai multe decenii, a fost Profesorul care s-a dedicat transmiterii către tinerele generaţii a istoriei literaturii române. Profesoratul a fost deopotrivă o vocaţie şi o pasiune a întregii sale vieţi. Prezența sa în fruntea unor dregătorii culturale a prilejuit nu o dată discuții contradictorii și aprecieri negative. Când vom judeca fără patimă și fără voluptatea de a nega totul, vom reține și fapte care au contribuit la progresul culturii contemporane alături de altele care au plătit un tribut dureros timpului. Acum, în ceasul despărțirii de Ion Dodu Bălan, să păstrăm acel minut de reculegere care ne va aduce în față portretul unui credincios slujitor al literelor, care a avut dârzenia să împlinească fapte ce s-au înscris în memoria timpului şi a crezut până în ultima clipă a vieții sale în vitalitatea culturii noastre, în organicitatea și perenitatea gândului și sufletului românesc. 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Geo:
  Alaturi de Edgar Papu a fost un vajnic propovaduitor al protocronismului, jalnic premergator al nationalismului tip paunescu -vadim tudor -eugen barbu, o "tumora" benigna pe trupul siluit al culturii romane !
  2018-05-10, 09:37:58 (adresa: 188.24.142.*)
 2. de Minciuna e cocoana mare:
  Inca un intelectual comunist din convingere care manca pe zi o basculanta de rahat ca Matei Socor, Gogu Radulescu, IC parhon , Sadoveanu, Paunescu , Eugen Barbu fost ofiter de jandarmi care avea fisele tuturor scriitorilor din Romania comunista semanand teroare si cruzime in randul intelectualitatii romane dar care prin minciuni si distrugeri ale valorilor umane interbelice au trait ca niste boieri . Si este numai varful aisbergului. Ar trebui sa apara un monitor oficial numai cu intelectualii comunisti tradatori de neam ca sa stie si tinerii ce a insemnat si inseamna ciuma rosie. Cat de mincinos si inconstient poti sa fi sa declari ca Dragnea azi in media ca NU EXISTA DEFICIT LA FONDUL DE PENSII, cand stie sigur de la comunistii din anii 1990 ca la ordinul lui Petre Roman s- a umblat la fondul de pensii si de atunci exista un deficit de 1 miliard dolari care este rostogolit mereu. Nu exista deficit numai daca s- a umblat la fondul de pensii pilonul II si asta este o crima.
  2018-05-10, 13:37:02 (adresa: 109.98.38.*)
 3. de :
  un minut de reculegere pt.I.D.Balan,un slujitor al literelor si a istoriei literaturii romane
  2018-05-10, 14:03:06 (adresa: 77.247.181.*)
 4. de Makarenku:
  Un soldat credincios al PileCrimeRelatii care a calcat pe intelectualii devotati tarii in care s- au nascut. Ce , cumva dupa 20 de ani tinerii care au o ocazie sa citeasca despre vizita analfabetei Dancila la Vatican stiu ei cine a fost comunista asta ?
  2018-05-10, 15:09:19 (adresa: 109.98.38.*)
 5. de iliescu, criminal:
  sa va fie betonul greu si cazanul fierbinte!
  2018-05-10, 18:03:44 (adresa: 83.103.229.*)
 6. de ctx:
  5 asta iti doresti de asta sa ai parte.
  2018-05-10, 19:46:47 (adresa: 176.10.99.*)
 7. de Comunismul exista in Romnia:
  Ca sa stie tinerii romani ce inseamna comunismul , si la ce a conlucrat acest Dodu Balan, le dam un exemplu concludent de cum s- a mistificat istoria zilei de 10 mai Zi incarcata de istorie constructiva pentru Romania dar sigur datorita numai dinastiei Regale care a condus cu succes 81 de ani Romania fiind inlocuita cu 09 mai pentru a separa realizarile marete ale familiei Regale : in 1866 venea pe tronul Principatelor Unite ca domnitor Carol I de Hohenzollern salvand Unirea pe care unele mari puteri printre care Imperiul Otoman vroiau sa o desfaca iar in 1877 pe 10 mai Regele Carol I a proclamat independenta fata de Imperiul Otoman si ca un omagiu adus acestei realizari , Carol I a refuzat sa se incoroneze cu o coroana de aur ci cu una construita din otelul unui tun turcesc capturat la Plevna , devenind simbolul independentei , al suveranitatii si al libertatatii si nu pe 9 mai cum au mistificat istoria comunistii; Tot in aceasta zi de 10 mai , Romania a devenit oficial regat iar Carol I a fost incoronat ca REGE al Romaniei. Spre dispretul acestor sarbatori ale neamului ROMANESC acest ziar nu a publicat nimic privitor la Ziua Regalitatii.
  2018-05-10, 21:48:37 (adresa: 109.98.38.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

SUSTEM TOT MAI PUTINI ROMANI IN ROMANIA, DE ACEEA ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

CECAR nu trebuie sa monopolizeze aceasta zi a Cont ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Nu se intelege nimic! ...
Se recalculează toate pensiile în România! Cu cât vei primi mai puțin din această lună!

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Actualitate Companii

Politic

Actualitate