Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Mâncăm puțin și scump

Actualitate - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)Foto: teotrandafir.com

Data adaugarii: 2018-05-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Sacrificările de animale și păsări și producția de carne au crescut în luna martie a acestui an

O analiză a Comisiei Europene a arătat că prețul la raft a crescut la începutul anului cu 3,7%

În primele 10 luni ale anului trecut, România a cumpărat din comerțul intracomunitar mâncare în valoare de 5 miliarde de euro

O nouă statistică arată că sacrificările de animale și păsări și producția de carne au crescut în luna martie a acestui an. Toate speciile de animale și păsări au înregistrat creșteri la numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă în luna martie 2018. Dacă comparăm anul acesta cu 2017, se observă, tot în lunile martie, o creștere a sacrificiilor și a greutății în carcasa la porcine, ovine și caprine, iar în ceea ce privește păsările și bovine se observă o scădere, conform unei statistici publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

România, fruntașă la mâncarea scumpă

Luna februarie le-a adus românilor una dintre cele mai mari scumpiri la alimente față de perioada similară a anului trecut, comparativ cu ceilalți europeni, conform economica.net. Majorările au ajuns la aproximativ 12% la unele produse.

O analiză a Comisiei Europene a arătat că prețul la raft a crescut la începutul anului cu 3,7% față de perioada similară a anului trecut, această scumpire fiind cea mai mare a patra din Uniunea Europeană. Țările care au avut scumpiri mai mari decât România sunt: Estonia (5,3), Slovacia (4,9%) și Ungaria (4,2%).

Mâncarea europenilor s-a scumpit, în medie, cu numai 1,2%, prețurile fiind mai mici în Cipru (-3,1%), Irlanda (1,9%) sau Italia (-1%), iar foarte ușoare creșteri de preț au avut loc în Croația (0,1%), Portugalia (0,5%) sau Danemarca (0,5%), scrie economica.net.

La capitolul carne, România se află pe locul trei la scumpiri. Astfel, tot în luna februarie, carnea din țara noastră s-a scumpit cu 4,6%, față de 2,3% cât este media europeană. Înaintea noastră se mai află Slovenia și Slovacia, care au avut creșteri de 8% și respectiv 5,8%.

Singurele alimente care s-au ieftinit în România, în perioada analizată, au fost legumele (minus 4,5%), în condițiile în care acestea s-au ieftinit în toată Europa (8,9% în medie).

România a avut ieftiniri, în perioada analizată, doar la legume (4,5%), în condițiile în care acestea s-au ieftinit în toată Europa (8,9% în medie).Mâncare de import în valoare de 5 miliarde euro


În primele 10 luni ale anului trecut, România a cumpărat din comerțul intracomunitar mâncare în valoare de 5 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro produse animale și animale vii, scrie economica.net.

În perioada similară a anului 2016, importurile de alimente din UE au totalizat 4,4 miliarde de euro.

Cel mai mult am consumat din import carne, iar în total importul a ajuns la o sumă de 621,1 milioane de euro, cu 18,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Cea mai multă carne a venit din Germania, stat căruia i-am plătit 144,5 milioane de euro. Următoarea este Ungaria, țară care a încasat de la România 111,9 milioane de euro, iar Spania este a treia țară de la care am importat în valoare de 102 miliaone de euro.

„Sunt două zone despre care trebuie să discutăm. Mari procesatori de carne și retaileri importă fie piese din carcasa de porc, iar în condițiile acestea putem să afirmăm că România importă cam 70% din necesarul de carne de porc pentru consum și pentru procesare. În zona cealaltă, zona care se caracterizează prin fermele de porci pe care le avem în România, care merg către abatoare și taie animalele și se vând în măcelăriile din piețe, către magazinele mici, nu către hipermarketuri sau către magazinele mari. De ce prețul este mai mare la porcul românesc? Prețul este mai mare la porcul românesc pentru că subvențiile pe care noi le primim sunt mult mai mici decât cele pe care le primesc celelalte state europene. În condițiile acestea, este clar că există o diferență între prețurile cărnii de porc din România și prețul cărnii de porc din Germania sau Danemarca. Am doar o singură explicație pentru faptul că prețul a crescut. Dacă la porcul din import discutăm în primul rând deprecierea cursului leu-euro, la porcul românesc putem să vorbim despre creșteri de prețuri vizavi de tot ce înseamnă influența creșterii prețului la combustibil, respectiv la prețul transportului pe km, la energie electrică, la energie termică și la gaze naturale. Ceea ce mi se pare nefiresc este faptul că tot ceea ce înseamnă energie electrică, termică, gaze, combustibil reprezintă un procent de 7-8% din prețul unui produs alimentar, iar atunci creșterea prețului poate nu ar fi trebuit să fie mai mare de 2-3 procente. Între producător și comerciant, de cele mai multe ori, mai intervin vreo 2-3, transportatorul, cel care întocmește formele și vinde carnea de porc poate să fie altul, deci în condițiile astea se adaugă câteva procente și prețul ajunge mai mare la raft. Nu puteam avea un mercurial al prețurilor pentru că, până la urmă, piața dictează și piața reglează prețul, este una liberă și fiecare jucător poate să își pună prețul lui. Sigur că noi, consumatorii, alegem, dar ar trebui ca în România să existe o instituție de verificare a prețurilor la care să lucreze oameni competenți, iar aceste creșteri de prețuri să fie justificate”, a declarat, pentru Curierul Național, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară FNSIA.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de asteapta-te romane!:
  scump si prost!
  2018-05-11, 14:09:29 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

incepe distractia dincolo de Vama Veche ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

sorina matei tu esti nu-i asa ? Orice turnator ord ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: