Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat la reinaugurarea Palatului Cultural din Blaj

Actualitate


Sursa foto: www.antena3.ro

Data adaugarii: 2018-05-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Alocuţiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută cu prilejul reinaugurării Palatului Cultural din Blaj
Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a susţinut sâmbătă, 12 mai a.c., la Blaj, o alocuţiune cu prilejul reinaugurării Palatului Cultural.
Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:
"Domnule Primar al municipiului Blaj,
Doamnelor şi domnilor parlamentari,
Domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean Alba,
Înaltpreasfinţia voastră, Preasfinţia voastră,
Domnule Vicepreşedinte al Europa Nostra,
Domnule arhitect,
Doamnelor şi domnilor,
Îi felicit pe arhitecţii, inginerii, restauratorii şi constructorii care au redat oraşului Blaj şi patrimoniului arhitectural românesc una
dintre clădirile sale reprezentative.
Marele premiu conferit în 2017 Palatului Cultural din Blaj a fost motivat şi de faptul că, prin restaurare, clădirea a stimulat implicarea civică şi a avut un impact economic semnificativ asupra colectivităţii locale. Mă bucur să constat justeţea acestei evaluări.
Juriul Europa Nostra a observat, pe bună dreptate, că restaurarea Palatului Cultural din Blaj reprezintă un valoros exemplu pentru România. Printr-un angajament comun al oraşului şi judeţului, într-un termen şi cu un buget rezonabile, s-a putut obţine un rezultat deosebit, atât din punctul de vedere al reabilitării, cât şi al calităţii arhitecturale, după cum putem cu toţii să observăm.
Ne aflăm în Anul European al Patrimoniului Cultural şi mi-aş dori ca acest proiect de succes să inspire şi alte autorităţi publice în a se angaja în demersuri similare.
Blajul este cetatea care a prefigurat Marea Unire.
De astăzi, prin frumoasa simbolistică a consacrării europene a renaşterii Palatului Cultural, Blajul este şi unul dintre acele locuri de unde Europa culturii, a diversităţii şi toleranţei se vede mai bine şi mai clar, ca proiect şi destin comun al tuturor cetăţenilor ei.
Doamnelor şi domnilor,
Aici, în Mica Romă a Transilvaniei, cinstim momentul istoricei Adunări Naţionale de la Blaj, când din 40.000 de piepturi s-a auzit, la unison, un singur strigăt: "Noi vrem să ne unim cu ţara!".
Cea mai puternică aspiraţie a Revoluţiei de la 1848, Unirea românilor într-un singur stat, s-a împlinit 70 de ani mai târziu, prin viziunea elitelor şi jertfa a sute de mii de români.
Cu toţii au fost dedicaţi unui fundamental proiect politic: dezvoltarea unei ţări cu instituţii europene, consolidată pe valori politice occidentale.
Moştenirea noastră este această voinţă neabătută de a lupta până la capăt pentru apărarea interesului naţional. Astăzi, aspiraţia unei generaţii născute într-o altă Revoluţie, cea din decembrie 1989, este desăvârşirea integrării europene a României.
Maturitatea oamenilor politici de azi este indisolubil legată de înţelegerea mesajului trecutului, a istoriei zbuciumate, dramatice a continentului nostru. Dar proba responsabilităţii politicienilor stă, mai ales, în capacitatea de a construi un viitor bazat pe valorile constitutive ale Uniunii din care facem parte, în angajamentul pentru proiectul unei Europe a păcii, securităţii, prosperităţii şi coeziunii sociale.
În Anul Centenar al României, este cu atât mai semnificativă şi importantă înţelegerea şi asumarea acestor valori, care sunt temelia viitorului nostru.
Salut modul în care la Blaj şi în întregul judeţ Alba se marchează un secol de la Marea Unire şi se rememorează spiritul acelor momente fundamentale pentru istoria noastră.
Vă mulţumesc şi vă felicit pentru această realizare!", a transmis presedintele Iohannis.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: