Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Cornel Coca Constantinescu (ASF): Din toamnă vom acorda o atenție și mai mare protecției consumatorilor

Actualitate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-05-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Prezent  la conferința Insurance Market Trends organizată de FIAR cu temele care vizează activitatea de asigurare - reasigurare în contextul noilor reglementări [IDD și GDPR], Cornel Coca Constantinescu - vicepreședintele ASF, a declarat:

“Printr-o analiză retrospectivă având ca moment de referință FIAR 2017 constatăm faptul că activitatea de asigurare a fost marcată de transformări profunde, prin aplicarea noilor abordări bazate pe risc și pe gândirea prospectivă a business-ului. Continuăm cu reglementarea consistentă a activității de intermediere și introducerea de cerințe mai ridicate de transparență față de clienți prin aplicarea directivei IDD. Totodată, avem și alte reglementări din alte domenii cu impact semnificativ și riscuri deopotrivă și mă refer la regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal.
Drept urmare, trebuie să fim conștienți cu toții că intermediarii și societăţile de asigurare vor trebui să implementeze modificări la nivel organizațional și operațional și să își regândească strategia în special în cazul produselor create în parteneriat.
Nu trebuie ignorat faptul că, pentru dezvoltarea pieței românești de asigurări, trebuie să fim realiști și să analizăm în ce măsură este nevoie de crearea unor produse de asigurare adaptate nevoilor și posibilităților potențialilor clienți.
Din toamnă [1 octombrie 2018] vom acorda o atenție și mai mare protecției consumatorilor în lumina prevederilor directivei IDD, cu referire la respectarea regulilor de conduită, a modului de interacțiune cu consumatorul, prin:
- informarea corectă și completă a clienților și desfășurarea activității în mod onest, corect și profesionist.
- existența unor agenți/intermediari cu un nivel ridicat de pregătire profesională și competență.
- cerințe mai ridicate de transparență cu privire la informarea clienților asupra existenței unor conflicte de interese sau modul de acordare a stimulentelor.
- informare cu privire la vânzarea combinată.
- cerința ca orice contract propus să corespundă cerințelor și nevoilor de asigurare ale consumatorului (adecvarea produsului), pe baza evaluării nevoilor acestuia, în special în cazul vânzării produselor de asigurare cu componentă investițională pe baza unor recomandări personalizate.

Sunt convins că aplicarea directivei IDD va aduce beneficii pe termen lung deopotrivă asiguraților, intermediarilor și asigurătorilor și va contribui la dezvoltarea pieței, prin promovarea mai transparentă a produselor de asigurare, în special a celor de viață, prin creșterea nivelului de informare a asiguraților și a publicului în general cu privire la caracteristicile produselor și beneficiile asociate.
Totodată, avem în vedere inițiativa de diversificare a formelor juridice prin care funcționează asigurătorii, respectiv prin statuarea formei juridice a societății mutuale de asigurare, care implementează principiul economiei sociale în industria asigurărilor. Societatea mutuală de asigurare reprezintă o formă juridică consacrată în alte țări din Uniunea Europeană, acest tip de societăți reprezentând circa un sfert din piețele unde această formă este uzitată.
Societățile mutuale au dovedit faptul că pot contribui la crearea de locuri de muncă și sunt un factor de coeziune socială. În același timp, promovează valorile-cheie ale statului social activ: solidaritatea, nediscriminarea, accesul egal și funcționarea în beneficiul membrilor. În contextul ultimei crize financiare, aceste societăți au dovedit reziliență prin faptul că nu sunt orientate direct către profit.
Nu pot să nu amintesc și de „inovarea tehnologică” care va urma mai devreme sau mai târziu și în asigurări, de apariția pe scară largă a unor produse sau a unor modalități de distribuție care utilizează preponderent tehnologia digitală pentru a-și crea un avantaj competitiv și pentru a veni în întâmpinarea cerințelor unor generații noi de clienți familiarizați cu utilizarea noilor tehnologii. Multe societăți de asigurare se pregătesc să utilizeze tehnici de analiză predictivă, automatizare a proceselor. Automatizarea proceselor va presupune totodată și îmbunătățirea vitezei și acurateții analizei datelor pentru a administra corect riscul și pentru a facilita dezvoltarea unor noi produse de asigurare.
Toate acestea vor necesita în prima fază capacități reale de a percepe evoluția viitoare în coordonate de realism. Gândirea strategică ar trebui să se orienteze și spre investiții și spre adaptarea proceselor de business, cu scopul de creștere a eficienței și reducerii costurilor pe termen mediu.
Apreciez că, după o perioadă de turbulențe pe piața de asigurări, anul 2018 va consemna o etapă de reașezare atât din punct de vedere al business-ului, cât și din punct de vedere legislativ, ca rezultat al eforturilor tuturor celor implicați în această industrie. Sper ca sfârșitul anului să confirme că, într-adevăr, suntem pe drumul cel bun, încurajați fiind de rezultatele anului 2017, dintre care poate aș menționa câțiva indicatori relevanți:

- Scăderea ratei daunei combinate pe clasa MTPL de la 139,12% în 2015 la un minim istoric al pieței românești de 99,46% în 2017.
- Creșterea PBS aferente asigurărilor de viață cu 20%.
- SCR, MCR supraunitar pentru toate companiile la finalul anului 2017 (cât și la finalul anului 2016), înregistrând creșteri în 2017 față de 2016, respectiv rata SCR la nivelul pieței a înregistrat o creștere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pieței a înregistrat o creștere cu 12%.
- Fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate aveau la finalul anului 2017 o valoare de 5,15 mld lei, în creștere cu 12% (față de finalul anului 2016).
- La nivel de piață s-a consemnat o creștere a activelor cu 6% în 2017 față de 2016, în timp ce datoriile au crescut numai cu 3%, excedentul activelor față de datorii fiind de 5,05 mld lei în 2017, în creștere cu 13% față de finalul anului 2016.
- Creșterea rezervelor tehnice cu 7,5% în 2017 față de 2016.
Obiectivele A.S.F. în anul 2018 se concentrează pe crearea premiselor dezvoltării sănătoase a pieței și pe consolidarea funcției de supraveghere prin dezvoltarea instrumentelor specifice supravegherii pe bază de risc.
Acțiunile și sprijinul ASF pentru diferite evenimente și campanii de educație financiară vor continua cu scopul de a crește gradul de conștientizare a unui segment cât mai mare de populație cu privire la necesitatea și beneficiile asigurărilor și implicit la creșterea gradului de educație financiară și a incluziunii financiare.
Ca parte a Sistemului European al Supraveghetorilor, ASF are o implicare activă pentru a asigura consolidarea funcției de supraveghere prin convergența practicilor și totodată asigură legătura între supravegherea micro și macro prudențială la nivel european”.

 
 • Currently 4.25/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.3 din 12 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de alta intrebare!:
  de ce abia din toamna?!
  2018-05-15, 20:13:08 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

cu bicicleta, decat electrice ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

a iesit la iveala, opozitia ...
Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Actualitate Companii

Politic

Business Style

IT&C

Retail

Auto

Real estate

Extern