Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Constructorii, condamnați să trăiască în Turnul Babel

Actualitate - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: shop.artgeorgies.com

Data adaugarii: 2018-05-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Volumul lucrărilor de construcții se află în picaj

Cristian Erbașu: Unul dintre motivele pentru care, în acest moment, multe din proiecte nu se execută este lipsa forței de muncă.

Laurențiu Plosceanu, președinte ARACO: Riscăm ca și anul acesta potențialul sectorului să fie compromis

Volumul lucrărilor de construcții a intrat într-un picaj, atât ca serie brută cu 11,9%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 9,3%, arată o statistică publicată de Institutul Național de Statistică (INS). Aceste scăderi s-au înregistrat în luna martie a acestui an în comparație cu aceeași lună a anului trecut.

Nici primul trimestru al acestui an nu stă prea bine atunci când îl comparăm cu echivalentul lui din anul trecut. Astfel seria brută, cât și cea ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate a scăzut cu 2,1% și, respectiv, 0,3%.

Singura creștere prezentată de INS s-a înregistrat prin compararea lunii martie cu februarie 2018. În aceste condiții s-a observat o creștere de 20,9% ca serie brută și 9,2% ca serie ajustată.

Prezent la evenimentul organizat de Curierul Național, la Slatina, „Investitori în Viitorul Economiei Locale”, Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Constructorilor (ARACO) și reprezentantul României în Consiliul Economic la nivel european, a precizat că dacă anul trecut au existat firme private care își cumpăraseră betoniere și utilaje pentru a fi pregătite să construiască centuri ocolitoare ale orașelor, la nivel central s-a luat decizia ca aceste centuri să se facă în regie, de către Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri care aparțin autorităților locale, scria Gazeta de Sud.

„Semnalul dat de INS, în baza căruia trimestrul 1 al anului curent este în declin cu două procente față de trimestrul 1 al anului 2017, este unul cu atât mai îngrijorător cu cât 2017 a reprezentat în industria sectorului de construcții nivelul minim realizat din ultimul deceniu. Dacă investițiile publice nu vor fi reluate atât pentru infrastructură rutieră, cale ferată, energie, mediu, riscăm ca și anul acesta potențialul sectorului să fie compromis, să nu fie pus în valoare și să ratăm o șansă de a utiliza banii comunitari, în principal, pentru proiectele de dezvoltare care nu se vor regăsi în proiecte realizate sau măcar începute în cursul acestui an”, a declarat, pentru Curierul Național, Laurențiu Plosceanu, președinte A.R.A.C.O.Martie 2018 comparativ cu martie 2017Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 11,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 24,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 14,5%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 5,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 23,9% şi la construcţiile inginereşti cu 14,9%. Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 3,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 9,3%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 22,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 10,6%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 2,6%.


Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 22,3% şi la construcţiile inginereşti cu 9,8%. Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 4,0%.Trimestrul I 2018 comparativ cu trimestrul I 2017Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total, cu 2,1%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 11,2% şi la construcţii noi cu 3,8%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 8,5%.

Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 24,6%. Creşteri au fost la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 8,1%, respectiv cu 7,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 0,3%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de construcţii noi cu 5,9%, respectiv cu 0,7%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 7,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 23,1%. Creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,9%, respectiv cu 8,2%.Martie 2018 comparativ cu februarie 2018Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 20,9%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 60,9%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 26,6% şi la lucrările de construcţii noi cu 14,6%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale cu 34,2%, clădirile rezidenţiale cu 21,4% şi la construcţiile inginereşti cu 11,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 9,2%, scădere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 11,6% şi la lucrările de construcţii noi cu 11,1%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 2,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 21,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,4%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 0,1%.

„Se confirmă faptul că unicul motor funcțional este cel privat, dar și acesta are tendința de a deveni prudent atât timp cât infrastructura nu se dezvoltă, iar faptul că anul trecut și acum doi ani nu au fost licitații pentru investiții și nu s-au semnat contracte pentru aceste investiții se reflectă în lipsa lucrărilor pe piață. Cu toate acestea, deși nu avem lucrări pe piață, există o criză foarte mare pe piața de forță de muncă, de unde rezultă că atunci când vor începe cu adevărat lucrările de infrastructură și construcțiile vor fi în creștere, undeva la anul și peste doi ani, criza de forță de muncă va fi și mai mare. Iar unul dintre motivele pentru care, în acest moment, multe din proiecte nu se execută, cele din infrastructură, este lipsa forței de muncă. Chiar dacă sunt contracte semnate, chiar dacă beneficiarii doresc să se finalizeze cât mai repede acele proiecte, mulți constructori nu reușesc să le finalizeze pentru că nu au forța de muncă necesară. Din cauza acestei lipse de forță de muncă, prețurile au crescut foarte mult, iar antreprenorii nu mai au capacitatea de a duce la bun sfârșit contractele demarate acum doi-trei ani. Multe din aceste contracte, probabil că într-un viitor îndepărtat sau apropiat vor fi anulate și relicitate și recontractate”, a declarat, pentru publicația noastră, proprietarul companiei de construcții Erbașu.

 

Investițiile, în picaj

România, alături de Letonia, Grecia și Estonia, sunt statele din Uniunea Europeană care, din 2007, au înregistrat cel mai semnificativ declin al investițiilor ca procent din PIB, în timp ce Suedia, Austria și Germania au avut parte de majorarea investițiilor, conform unor date publicate de Eurostat.

În perioada 2007-2017, România a înregistrat un minus de 12,5 puncte de procent, în ceea ce privește declinul investițiilor. În anul 2017, investițiile totale au reprezentat echivalentul a 20,1% din PIB, față de 22,4% în 2017, scrie Agerpres.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  incepe distractia dincolo de Vama Veche ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  sorina matei tu esti nu-i asa ? Orice turnator ord ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  Actualitate