Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Propunerile M.A.I. de modificare a Statutului polițistului

Actualitate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)Foto: gazetaoltului.ro

Data adaugarii: 2018-05-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Decizia a fost luată din două considerente, respectiv deficitul de personal înregistrat la nivelul MAI, precum și nevoia de a corecta, de îndată, anumite prevederi din actuala reglementare care au fost declarate neconstituționale și care, dacă nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selecție în vederea organizării concursurilor din minister. Aceasta situație afectează derularea măsurilor din strategia de reducere a deficitului de personal din MAI, în condițiile în care acesta reprezintă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă instituția.

Astfel, în cuprinsul proiectului supus dezbaterii publice sunt avute în vedere considerentele prezentate în comunicatul Curții Constituționale a României din 8 mai 2018 cu privire la decizia adoptată, cu incidență asupra art. 10 alin. (5) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului.

De asemenea, în urma consultărilor cu sindicatele reprezentative din Poliție a fost conturat cadrul normativ pentru modificarea reglementărilor care facilitau polițiștilor încetarea raporturilor de serviciu, inclusiv în jurul vârstei de 40 de ani, prevăzute în actuala legislație.

Printre alte aspecte de interes pentru polițiști, care se regăsesc în actul normativ supus dezbaterii publice, se numără descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, dar și introducerea posibilității decontării asistenței juridice și asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare.

De asemenea, se instituie o reglementare prin care polițiștii pot fi puși la dispoziție pe timpul cercetării prealabile, dar nu mai mult de 3 luni, timp în care li se rezervă postul și beneficiază, integral, de drepturile bănești. 

Această măsură elimină posibilitatea ca polițiștii să influențeze în vreun fel verificările care se fac asupra lor.
Pentru elevii din școlile MAI care sunt admiși în alte unități de învățământ ale ministerului sau pentru agenții de poliție admiși într-un program de studii de licență, cu frecvență, la o instituție de învățământ a MAI, proiectul oferă posibilitatea încheierii unui act adițional la angajament, care să nu mai oblige la achitarea cheltuielilor suportate de stat cu pregătirea acestora, așa cum se întâmplă în momentul de față. 

De asemenea, pentru agenții care trec în corpul ofițerilor se elimină obligativitatea parcurgerii unei perioade de probă întrucât, în cazul acestora, nu este vorba despre o inițiere în carieră, ci doar despre o schimbare a corpului profesional.

În același timp, se valorifică vechimea în MAI, la acordarea gradelor profesionale cu ocazia trecerii agenților de poliție în corpul ofițerilor de poliție, pe baza unor stagii stabilite concret în cuprinsul proiectului supus dezbaterii publice.

Nu în ultimul rând, se stabilește un mecanism pentru eliberarea din funcții de conducere a polițiștilor cu deficiențe în îndeplinirea atribuțiilor manageriale, evaluarea acestora urmând a se realiza pe baza unor criterii, precum modul de organizare și planificare a activităților, oportunitatea și operativitatea deciziilor, exercitarea autorității manageriale, realizarea unui climat optim de muncă, receptivitatea la inițiativele personalului, motivarea subordonaților și capacitatea de relaționare.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Mai important zicem noi romanii este prestatia spe ...
  Guvernul a aprobat prelungirea termenului de valorificare a productiei pentru producatorii de tomate

  pilonul doi este ca la caritas sau fni ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Nu trebuie sa fi fost soarece de birou din Ministe ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Iata cine maltrateaza Romania si cine o sustine di ...
  Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: