Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

Actualitate


Sursa foto: Cotidianul

Data adaugarii: 2018-05-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Procurorul şef la D.N.A Laura Codruţa Kovesi a rostit un discurs la O.N.U. (Organizaţia Naţiunilor Unite), în cadrul dezbaterii la nivel înalt ce marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (U.N.C.A.C.), cunoscută şi drept Convenţia de la Merida
,,Doamnelor şi domnilor,
Sunt onorată să vorbesc la această reuniune aniversară de nivel înalt.
Sunt procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România (D.N.A.) - o structură de parchet care are competenţă exclusivă de investigare a cazurilor de corupţie la nivel înalt.
Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei a fost ratificată de România în anul 2004. La acel moment corupţia era un fenomen generalizat şi a reprezentat o problemă sistemică în România. Investigaţiile de corupţie vizau doar cazuri mărunte.
La 15 ani de la ratificarea convenţiei lucrurile s-au schimbat radical în România: combaterea corupţiei la nivel înalt în România este activă şi am devenit un model în regiunea noastră din această perspectivă.

În ultimii 5 ani, D.N.A. a trimis în judecată peste 68 demnitari/oficiali de rang înalt: 14 miniştri şi foşti miniştri şi 53 de membrii ai Parlamentului. Dintre aceştia, au fost deja condamnaţi definitiv 27 de demnitari. În aceeaşi perioadă, D.N.A.
a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari.

Cum s-au obţinut aceste rezultate?

Din punctul meu de vedere, 3 recomandări importante ale convenţiei au dus la această schimbare radicală: o legislaţie penală eficientă, înfiinţarea unei structuri de parchet specializate şi un sistem de justiţie integru şi independent.

Legislaţia anticorupţie din România s-a modernizat în sensul reglementărilor convenţiei.

Au fost implementate în legislaţia română toate prevederile obligatorii ale convenţiei privind incriminarea faptelor de corupţie şi cea mai mare parte a celor opţionale.

A fost înfiinţat D.N.A. şi s-a stabilit o competenţă legală de a investiga fapte de corupţie la nivel înalt. Procurorii anticorupţie sunt independenţi în activitatea lor, iar independenţa este dublată de responsabilitate.

Şi nu în ultimul rând, mă voi referi la cea mai importantă premisă a combaterii eficiente a corupţiei la nivel înalt. Aceea a integrităţii şi independenţei sistemului de justiţie.

Doar un sistem de justiţie profesionist, independent şi integru poate lupta eficient împotriva corupţiei.

Independenţa justiţiei nu este un privilegiu pentru procurori sau judecători. Este un principiu fundamental într-o societate democratică. Numai o justiţie independentă poate asigura o judecată corectă. Numai o justiţie independentă poate face ca legea să fie egală pentru toţi.

Investigaţiile noastre efectuate au fost primite cu speranţă şi încredere de societate. Dar în egală măsură rezultatele noastre au determinat o contrareacţie.

Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupţie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situaţii în care s-a refuzat ridicarea imunităţii politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie.
Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri prin ştiri false sau prin declaraţii publice de natură să slăbească încrederea în justiţie.
Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor şi stabilitatea legislativă acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupţie să fie eficienţi.
De aceea, recomandările Convenţiei O.N.U. rămân actuale şi importante.
Chiar dacă provenim din sisteme juridice diferite, problemele noastre vizând independenţa şi eficienţa în combaterea corupţiei sunt aceleaşi.
Cred că trebuie să reflectăm împreună asupra modului în care sunt respectate recomandările de statele semnatare ale Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei.
Vă mulţumesc pentru atenţie!'', a declarat sefa DNA.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de LAURA:
  Iata cine maltrateaza Romania si cine o sustine din umbra pentru toate actiunile devastaroare asupra Poporului Roman. Va rog, plecati de la conducerea DNA si lasati poporul sa traiasca in liniste si pace, nu mai distrugeti vieti cu dosare masluite, denunturi fortate si catuse plimbate. STOP, NE-AM SATURAT.
  2018-05-24, 10:50:21 (adresa: 5.2.221.*)
 2. de LAURA:
  Lasati poporu pesedist sa prade si sa jefuiasca tara mai rau ca hoardele tatare ca in ultimii 29 de ani de i-a injumatatit popu latia fata de 1990 si fata de anul Marii Uniri cand inca aveam pes 18 milioane de cetateni in tara !
  2018-05-25, 04:12:11 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
E oficial, scad pensiile românilor

primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
E oficial, scad pensiile românilor

Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
E oficial, scad pensiile românilor

Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
E oficial, scad pensiile românilor

cu ,...copy - paste,nu. ...
Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: